07.01.2023 | NZS
Intervju: Igor Benčič - Čine

Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb.

Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine. Sedemindvajsetega oktobra 1953 rojeni Hrpeljec je bil 29 let duša ekonomata slovenske nogometne reprezentance, zdaj pa je prišel čas, ko tudi on zaključuje svojo uspešno in z nepozabnimi spomini bogato športno kariero.

»Nogometni zvezi Slovenije sem se pridružil leta 1993, sprva kot nekakšna pomoč, kmalu zatem pa sem že udeležil prvih reprezentančnih akcij. Najprej v okviru mlade reprezentance, znotraj katere sem sodeloval s prekrasnim človekom, Mahmutom »Šojo« Kapidžićem. Krst sem doživel na tekmi z Litvo v Velenju, nato pa sem se priključi tudi članski reprezentanci. Sprva sem bil edini ekonom za vse reprezentančne selekcije, leta 1999 pa se mi je pridružil Novica Petrović,« se je svojih začetkov spominjal Čine, ki je pred prihodom na NZS opravljal funkcijo ekonoma pri Slovanu.

Delo ekonoma zahteva organiziranost in doslednost. Čine poseduje oboje, tako da se mu je v celotni karieri na NZS le dvakrat zgodilo, da je na nekaj pozabil. Prvič že v sklopu prve akcije članske reprezentance. »Na prvi reprezentančni akciji sem se zbudil ponoči v hotelu v Izoli in se spomnil, da nimam hlačk za trening. Pozabil sem jih doma, tako da sem se sredi noči odpravil v Ljubljano in se zjutraj vrnil nazaj. Ob povratku sem srečal pokojnega Braneta Elsnerja, ki me je vprašal, ali sem šel tako zgodaj na kavo. Seveda sem mu pritrdil,« je v smehu razložil Čine, ki se je od skrbi, povezanimi z nogometno opremo, ponoči pogosto zbujal.

Skrbi glede opreme so bile takrat precej drugačne, kot so danes. »Spominjam se, da smo imeli na gostovanju na Malti majice za trening treh različnih barv. Vsi so nas malce čudno gledali, potem pa je Zlatko Zahović predlagal, naj vsi kupimo vsaj eno navadno belo majico, da bomo vsi enaki. Zanimivo je bilo tudi v Zagrebu, kjer smo imeli iste hlačke tako za trening kot za tekmo. Po treningu sva z Rudijem Cornom v hotelu vso noč prala in sušila opremo. Žal se vseh madežev v tako kratkem času ni dalo ustrezno odpraviti, umazana pa je bila ravno številka 10. Zlatko je takrat ponorel in imel je popolnoma prav. Branko Elsner je dejal, da bo za to poskrbel, in stvari so se začele urejati. Od tiste tekme s Hrvaško smo imeli s sabo vselej vsaj dvojne hlačke.«  

Razen spodnjega dela vratarske trenerke na zgodovinski kvalifikacijski tekmi z Ukrajino v zasneženem Kijevu. »Res je bilo mrzlo. Odpiram prtljago, mi pa nimamo dolgih hlač. Mladenu Dabanoviću sem ponudil pajkice, pa je odvrnil, da ga v njih še bolj zebe. Poskušal sem se dogovoriti z Ukrajinci, da nam posodijo dolge hlače, in kazalo je, da nam bodo šli na roko. No, na koncu ni bilo nič iz tega, tako da sem moral najti drugo rešitev. Opazil sem, da ima Janko Irgolić delovno trenerko in težave ni bilo več. 'Daba' je na tisti zgodovinski tekmi branil v njegovi trenerki,« je postregel z zanimivo anekdoto Čine, prepričan, da so mu tiste dolge hlače ukradli oziroma izgubili na letališču, saj jih nikoli več ni videl.

Morda pa so ravno te hlače prinesle srečo slovenski reprezentanci, ki se je prvič v zgodovini uvrstila na veliko tekmovanje. »Vsaka uvrstitev na veliko tekmovanje je prinesla veliko veselja, prva pa je bila sploh nepozabna. Spomnim se, da smo po tekmi z Novakom, Udovićem in Čehom v lokalu proslavljali uvrstitev, kar naenkrat pa se je tam pojavil selektor Katanec in začel kričati na nas, da nas že vsi čakajo na letalu. Takšnih dogodivščin je bilo veliko, čudovito je bilo,« je bil nostalgičen Čine, ki je postregel še z drugimi zanimivostmi v povezavi z evropskim prvenstvom 2000. »Na prvenstvo smo vzeli dva zaboja opreme, ki smo ju seveda hitro raztovorili. Kmalu za nami so prispeli Španci z dvema do vrha napolnjenima kombijema. Gašper Košir, ki mi je v sklopu tega prvenstva pomagal, me je pogledal in vprašal, ali smo kaj pozabili, jaz pa sem mu odvrnil, da imamo prav zares vse.«

Čine se zelo rad spominja predvsem tekme s Španijo v Amsterdamu, ki še danes velja za rekordno gostujočo tekmo Slovenije po številu slovenskih navijačev. »V Amsterdamu je bilo najlepše, saj je bilo na tekmi kar okoli dvanajst tisoč Slovencev. Ko smo prišli na zelenico, je bila naša tribuna polna do zadnjega kotička in odeta v belo barvo. Gašperju sem svetoval, naj gre do navijačev in jih vzpodbudi. Ideja se mu je seveda zdela odlična, tako da se je odpravil pred tribuno in jih animiral. Navijači so ponoreli, on pa je bil zelo ponosen na to

Evforično je bilo tudi dve leti pozneje, ko se je Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo. »Po tekmi z Romunijo je bilo fantastično, saj nas je pričakalo neverjetno število navijačev, ki smo jih z letalom preleteli ob povratku domov. Na samo prvenstvo me prav tako vežejo lepi spomini, čeprav nismo igrali tako dobro kot na evropskem prvenstvu. Spominjam se, da smo v Južni Koreji spali v ogromnem hotelskem kompleksu, v katerem si se z lahkoto izgubil že na hodniku. Če si hotel priti na kosilo ob dogovorjenem času, si moral iz sobe pol ure prej. In tako je tudi bilo, saj ni nihče želel razjeziti Srečka,« je bil odkrit Čine in misli preusmeril proti svetovnemu prvenstvu v Južni Afriki.

»Tudi leto 2010 je bilo nepozabno, igrali smo odličen nogomet, a se nam na koncu rezultatsko ni izšlo. To prvenstvo sem si zapomnil tudi po tem, da sem imel resnično veliko dela. Na pripravah v Brunicu sem selektorja Keka prosil za dodatnega pomočnika, saj sem bil sam za vse. Bilo je naporno, ampak na koncu na to pozabiš, saj si poln motivacije in evforije,« je dejal Čine, ki je bil ekonom slovenske reprezentance pod vsemi selektorji. »Vsi so bili super, z nobenim nimam slabih izkušenj. Srečka imam zelo rad, z Branetom je bilo veliko smeha, enako velja za Keka. Ene slabe besede ne morem reči čez nobenega. Od prvega dne do danes sem si bil dober z vsemi, enkratno je bilo. Delal sem tisto, kar imam rad, in veliko doživel

Čine je zelo priljubljen tudi med nogometaši. Ti so v njem prepoznavali pravega prijatelja, pogosto pa tudi neke vrste očeta. »Vsi naši igralci, tako v preteklosti kot zdaj, so super fantje. Enkratni so, vedno sem komaj čakal, da pridem na zbor. In tako je še danes. Pred reprezentančnim zborom sem se vedno kar tresel od pričakovanj in veselja. Tudi med fanti v zdajšnji generaciji se vzpostavlja odlična energija. Fantje postajajo prava klapa in zato verjamem, da bodo tudi oni naredili nekaj velikega. Vselej, ko smo se uvrstili na veliko tekmovanje, je v slačilnici vladalo pravo prijateljsko vzdušje. Dokler fantje niso pravi prijatelji, ne more biti rezultatov. Ko pa ta vez postane tista prava, jih nič ne more zaustaviti,« je postregel z življenjskim spoznanjem Čine, ki je v sklopu dela na NZS ogromno prepotoval.

»Nogometni zvezi Slovenije bom večno hvaležen, saj sem videl skoraj ves svet z izjemo Severne Amerike in Avstralije. Povsod je bilo čudovito. Videl sem nekaj prekrasnih stadionov, doživel star in nov Wembley, stadion v Hong Kongu, ki je obdan s stolpnicami, stadion Monumental v Buenos Airesu in urugvajski Centenario, kjer je bilo prvo svetovno prvenstvo. Ne bom pozabil tudi na trening v revni četrti Montevidea, v kateri so zrasli vsi najboljši urugvajski igralci. Okoli igrišča so bili tri, štiri metre visoki zidovi, kar naenkrat pa so se na njih pojavili ljudje in spremljali naš trening. Pozneje so nam povedali, da je to tako nevarna četrt, da jo še policija redko obišče. Seveda ne smem pozabiti naših stadionov. Bežigrad je bil nepozaben, enako Ljudski vrt, kjer je bilo vedno dobro vzdušje. Verjamem, da se bo kmalu tudi v Stožicah zgodilo nekaj čarobnega,« je Čine prepričano dejal o možnostih za novo reprezentančno pravljico.

Tudi na reprezentančnih gostovanjih je pogosto doživljal nenavadne pripetljaje. Po njegovem pričevanju so gostitelji ob gostovanju slovenske reprezentance v Italiji pozabili na žoge za trening, ob tem pa je neznano kam izginil tudi šofer avtobusa. Prazne žoge za trening so fante pričakale nedolgo nazaj v Avstriji, medtem ko fantje ob prihodu v hotel za tekmo z Anglijo na slovitem Wembleyu sploh niso imeli urejenih hotelskih sob. Za nameček je reprezentanca morala na stadion z avtobusom, čeprav bi lahko odšla peš, saj je hotel stal v neposredni bližini stadiona.

Nešteto nepozabnih zgodb, dogodivščin, milijon dvignjenih kovčkov, zabojev in potovanj. Čine se vsega tega še zdaleč ni naveličal. »Če ne bi imel težav s kolenom, zagotovo še ne bi šel v pokoj. Bilo je resnično enkratno. V službi sem spoznal veliko prijateljev, s katerimi bom zagotovo še naprej ostal v stiku. Tudi na tak način ostajam v nogometu,« je odločno dejal Čine in z ganljivim tonom dodal: »Ob slovesu sem želel poslati eno pismo na NZS, vendar bom raje zdaj izkoristil to priložnost. Čisto vsakemu od vas bi se rad zahvalil za vse. Od srca vas imam rad!« je zaključil Čine in ob odhodu v svojem slogu pikro, a s širokim nasmeškom pripomnil: »Upam, da me bojo še kej rab'li

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Avtor: Matic Kodrič
Foto: Miran Alijagić

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | NZS
    Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
  • 21.03.2024 | NZS
    Po 45. seji IO NZS
    Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
  • 20.03.2024 | NZS
    Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
    Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
  • 20.03.2024 | NZS
    Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
    Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
  • 05.03.2024 | NZS
    Posvet NZS o varnosti na stadionih
    Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
  • 29.02.2024 | NZS
    Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
  • 26.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
    Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
  • 22.02.2024 | NZS
    NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
  • 19.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
    Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.

DELI NA