19.06.2013 | 1. SML
Intervju: Iztok Kavčič

Novogoričani so v precej bolj napeti sezoni, kot je bila lanskoletna, uspeli ubraniti naslov najboljših v mladinski konkurenci. Z izkupičkom sezone, napredkom igralcev in samo igro, pa tudi dejstvom, da je ekipa osvojila prvo mesto v točkovanju za fair play, je zadovoljen tudi dirigent severnoprimorske čete Iztok Kavčič.

S kakšnimi besedami bi pospremili sezono, v kateri ste bili na tridesetih tekmah poraženi le petkrat?

Moram priznati, da smo presenetili sami sebe. Na začetku nismo veljali za favorite. Ta generacija je bila pred dvema letoma v kadetski konkurenci šele sedma, imamo le enega občasnega reprezentanta. Vseeno pa smo uspeli povezati fante v homogeno ekipo, ustvariti medsebojno zaupanje in zmagovalno mentaliteto. Po dobrem štartu smo začeli verjeti v ubranitev naslova. Potrebno pa je poudariti, da je bilo lanskoletno slavje bolj suvereno, tudi generacija je bila bolj nadarjena. So bili pa moji letošnji varovanci poslušni, delovni in to je prineslo končni uspeh.

Oddahnili ste si že krog pred koncem tekmovanja s pomembno zmago proti Mariboru. Vseeno pa ste na zadnji tekmi uzpeli visoko (1:6) premagati Jarenino, ki ste ji med sezono zabili tudi 12 golov na eni tekmi. Motivacije kljub končnemu 1. mestu za zadnji boj ni manjkalo.

V zadnjem krogu nismo pričakovali zmage, saj nas je nenapovedano zapustilo kar 8 standardnih mladincev in odpotovalo na priprave s člansko ekipo. Lahko bi bolje izpeljali ta prehod in bolje komunicirali, da bi bil naš zaključek pravi. Takšen način zame ni bil pravi, lahko bi nogometno šolo in naše delo bolj cenili ter bolj elegantno priključili izbrano osmerico.

Tekma proti Jarenini je bila zato specifična, saj smo na zadnje gostovanje odpotovali kar s petimi kadeti, da smo popolnili ekipo. Moram poudariti da so se tisti, ki so dobili priložnost, zelo izkazali.

Ubranili ste naslov najboljših v tej starostni kategoriji – je bilo težje v pretekli sezoni, ko ste naslov naskakovali ali letos, ko ste ga skušali ponoviti?

Letos je bilo prvenstvo bistveno bolj izenačeno. V pretekli sezoni smo slavili že štiri kroge pred koncem, tokrat smo se borili do predzadnjega. Koprčani in Mariborčani so bili to leto bolj konkurenčni, glede na število reprezentantov tudi favoriti. Mi smo napadali iz ozadja, neobremenjeni, z zavedanjem, da se prvenstvo da osvojiti. Ko smo dobili priložnost in se vrnili na prvo mesto, pa le-tega nismo več spustili iz rok. Ključne tekme smo uspeli zmagati. Je pa bila ta sezona težja od prejšnje.

Tretji strelec lige (Amel Džuzdanovič) je v pretekli sezoni dosegel šest golov, letos pa kar 17. Kako vi vidite napredek posameznika pri statistiki, ki je merljiva?

Amel je eden od igralcev, za katerega bomo v prihodnjih letih še slišali, v to sem prepričan. Gre za veznega nogometaša, ki izvaja tudi strele z bele točke. Zelo dobro se znajde pred golom, čeprav ponavadi v zaključek napada prihaja praviloma iz druge linije. Že v lanskem letu je prišel do izraza v drugi polovici sezone, to pa je letos samo nadaljeval. Toliko golov je za vezista res izjemen uspeh.

Ekipa ima zgolj enega občasnega reprezentanta (Jure Curk). Verjetno bi sami izpostavili več svojih varovancev?

Potencial je zagotovo večji, kot je videti na prvi pogled. Tu so še nekateri fantje, ki bi lahko igrali v državni selekciji. Skozi čas se bo pokazalo kdo je še sposoben za državni dres. Mislim, da bodo nekateri, če bodo tako prizadevni kot doslej, v selekciji U-20 in U-21 še nastopili.

Naslednja stopnička vaših varovancev je člansko moštvo. Kakšen je preskok igralcev med mladinsko in člansko sredino?

V pretekli sezoni smo po osvojitvi državnega naslova med mladinci osem igralcev poslali v člansko moštvo. Eden od njih je standardni clan enajsterice, trije oz. štirje prihajajo iz klopi, ostali pa igrajo v okoliščih klubih v 3. ligaški konkurenci. Upam, da bo podobno tudi letos. Pričakujem, da večjih težav s prilagajanjem verjetno ne bo.

Delo z mladimi je zelo specifično, kaj velja izpostaviti kot ključni element dobrega trenerja?

Najbolj pomembno je zaupanje. To je nekaj, kar si pridobiš skozi pogovore, treninge in življenje samo – si zgled mladim, kot nekakšen drugi oče. Fantje te morajo imeti radi. Name se velikokrat obrnejo s kakšnim vprašanjem, tudi glede njihovih nadaljnjih korakov v nogometu. To je ključno tudi za uspeh ekipe. Namreč, če nogometaši trenerja ne jemljejo resno in ga ne spoštujejo, so treningi slabi in celotno delo razvodeni.

Čaka vas zaslužen počitek, kako pa naprej – kam postaviti letvico drugo leto oz. kaj še izboljšati?

Pristop, ki ga uporabljam, se je že trikrat izkazal za uspešnega, v zadnjih letih pa smo pripravili lepo število igralcev do tega, da so zdaj standardni v svojih moštvih v prvi ligi. Želja je, da izboljšamo dosežek izpred dveh let, ko je bila ekipa, ki bo to leto trenirala pod mojim poveljem, v kadetski konkurenci na dnu lestvice. Želja je, da smo konkurenčni v zgornji polovici in da zaključimo sezono med prvih pet moštev v državi.

Na kaj ste v tej sezoni najbolj ponosni?

Na to, da nam je skupaj uspelo uresničiti našo skrito željo. Vedno namreč skušam sestaviti ekipo, ki bo zmagovalna. In če to tekom sezone tudi realiziraš, je to največje priznanje za vsakega trenerja. To, da iz generacije potegneš maksimum, med nogometna imena izstreliš kakšnega talentiranega fanta, ekipi pa vcepiš zmagovalno miselnost in zaupanje, da smo lahko uspešni.

Tekst: AP
Foto: Arhiv Iztoka Kavčiča

SORODNE NOVICE

 • 28.07.2023 | 1. SML
  Prvi prenos EON NextGen lige iz Domžal
  S tekmo v Kidričevem se začenja nova sezona 1. slovenske mladinske lige, ki v sezono 2023/24 vstopa samostojno in z medijskim pokroviteljem. Liga se po novem imenuje EON NextGen Liga, že samo ime pa obljublja, da bomo na malih zaslonih lahko spremljali bodoče zvezdnike slovenskega nogometa. Prvi prenos na SK1 že danes ob 18:00 iz Domžal.
 • 31.07.2017 | 1. SML
  Tekme 1. kroga 1. SML/SKL prestavljene
  Vse tekme 1. kroga 1. slovenske mladinske in 1. slovenske kadetske nogometne lige so prestavljene na nov termin zaradi ekstremno visokih temperatur, ki so napovedane do konca tega tedna.
 • 13.04.2017 | 1. SML
  Derbija 1.SKL in 1. SML v petek v spletnem prenosu
  V petek se začenja 20. krog 1. slovenske kadetske in 1. slovenske mladinske lige. Osrednja pozornost bo usmerjena v Športni park Tabor, kjer se bosta srečali trenutno vodilni ekipi obeh prvenstev, Maribor in Domžale. Derbija 1. SKL in 1. SML si boste lahko ogledali tudi v spletnem prenosu na NZS.si.
 • 30.05.2016 | 1. SML
  SKL/SML: Domžalčanom trojna krona
  Včeraj se je zaključilo tudi kadetko in mladinsko prvenstvo. Medtem ko mladinske in kadetske upe Šampiona in Rudarja čakata tekmi dodatnih kvalifikacij z Dravinjo in Ilirijo, so se najbolj prešerne volje na tekmovalni premor odpravili kadeti in mladinci Domžal.
 • 30.05.2015 | 1. SML
  SML/SKL: Mladinski naslov v Domžale, kadetski prvaki Mariborčani
  Kronanju prvakov smo bili priča tudi v mlajših starostnih kategorijah. V kadetski konkurenci so se petega naslova državnih prvakov veselili Mariborčani, medtem ko so mladinski prvaki drugič zapored postali nogometaši Domžal. Ti bodo v prihodnji sezoni predstavljali slovenski nogomet v mladinski ligi prvakov, saj so bili najboljši tudi v skupnem seštevku najmočnejše mladinske in kadetske lige.
 • 24.12.2014 | 1. SML
  SML/SKL: Kraljevina Domžal
  V mladinski in kadetski kategoriji so se naslova jesenskih prvakov veselili nogometaši Domžal, ki so na dobri poti, da ubranijo prvo mesto iz pretekle sezone. Domžalski nogometni center že nekaj časa velja za pravo valilnico nogometnih talentov, vendar se z mladimi zelo dobro dela tudi v nekaterih drugih sredinah.
 • 11.08.2014 | 1. SML
  SML/SKL: Silovit začetek Olimpije, v sredo že 2. krog
  Nogometaši Olimpije so z visokima zmagama nad Izolo zasedli vrh prvenstvene lestvice v mladinski in kadetski kategoriji po prvem krogu sezone. Popoln začetek je uspel še Gorici, iliriji in Aluminiju, medtem ko kar pet klubov ostaja brez točk.
 • 08.08.2014 | 1. SML
  SML/SKL: V lov za Domžalami
  Z boji za naslov prvaka začenjajo tudi mlajši nogometaši. Prve tekme najmočnejše slovenske kadetske in mladinske lige bodo namreč na sporedu že ta konec tedna, ko se bo petnajst ekip podalo v lov za Domžalčani, branilci dvojnega naslova iz preteklega tekmovalnega obdobja.
 • 02.06.2014 | 1. SML
  SML/SKL: Najboljši so Domžalčani
  Zadnji krog prve slovenske mladinske in kadetske nogometne lige je bil prestižne narave za Domžalčane, ki so z visokima zmagama potrdili naslov državnih prvakov v obeh kategorijah. Drugo mesto na skupni lestvici so osvojili nogometaši Olimpije, ki so prehiteli Mariborčane in Koprčane.
 • 30.05.2014 | 1. SML
  SKL/SML: V pričakovanju zadnjega kroga in dvojnega slavja Domžal
  S tridesetim tekmovalnim dnem se končuje tudi sezona za nogometaše v prvi slovenski kadetski in mladinski ligi. V obeh kategorijah so si naslov državnih prvakov zagotovili Domžalčani, ki bodo izjemno uspešno leto sklenili pred domačimi gledalci na tekmah z vrstniki iz Dekanov.

DELI NA