Intervju s prvakom: Darko Milanič

Sezona je zaključena, nogometaši uživajo v zasluženem, a kratkem premoru. A nogometno dogajanje ne spi, tekmovalni premor vam bomo popestrili z razmišljanjem trenerjev, ki so sezono 2016/17 sklenili z lovoriko. Najodmevnejša trofeja za naslov državnega prvaka je končala v vitrinah Ljudskega vrta, v katerem so se po sezoni premora veselili še štirinajstega naslova.

V več kot uro dolgem pogovoru smo se s trenerjem Darkom Milaničem pred zadnjim dejanjem sezone, tekmo s Krškim, dotaknili številnih tem. Že včeraj ste lahko brali o prvih vtisih in ocenah, rezultatskem nizu, ki je Maribor  pripeljal do naslova, spremembi taktične postavitve in novi vlogi Dareta Vršiča, učinku Luke Zahovića, o trmi in vztrajanju pri zastavljenem, zahtevah in kritikah navijačev. Danes vam ponujamo še drugi del pogovora, v katerem smo se dotaknili tudi prihodnosti, beseda je nanesla na prihajajoče evropske boje, kadrovske spremembe in uveljavljanje mladih nogometašev, Milanič pa se je razgovoril tudi o stilu igre in strategiji ter uspehih mladinskih selekcij.

 

Verjetno že pogledujete proti poletju in evropskim bojem. Kako pomemben bo status nosilca?
To je pomemben podatek, ker imamo možnost dobiti premagljivega tekmeca. Jasno je, da so tekmeci v evropskih kvalifikacij trd oreh. Lahko smo optimisti, ker vemo, da bo energija okolice takrat na vrhuncu. Tema številka ena je Evropa Maribora in to nam daje zagon, da se bomo temeljito ter z veliko izkušnjami, znanja in energije pripravili na tekme. Na izbiro tekmeca nimamo vpliva, si pa vselej želiš takšnega, ki ga lažje premagaš.

Energijo najdemo v tem, da se bo pred evropskimi boji ustvarila pozitivna energija, ki te prevzame in greš z njo v bitke z nasprotniki, ki so na papirju boljši, morda tudi z določeno prednostjo. Zahtevna publika je naš plus. Veter, ki ga s strani gledalcev dobivamo na tekmah slovenske lige je evropskega pomena, je pa vseeno drugačen kot v Evropi, ko svoje dodajo še tisti, ki niso stalni udeleženci tekem.

 

Lahko v času, ko vsaj javno končna podoba moštva še ni znana, že lahko govorimo o evropskih ciljih v prihajajočem poletju?
Šest evropskih tekem je vsakoletni cilj. Velika želja vsakega od nas, vse od tistih v klubu pa do privržencev, je evropska jesen. Strategija, ki jo bom ubral z moštvom, bo ustvarjena, ko bo imel na razpolago igralce, na katere bom lahko računal, čeprav je osnovni načrt že narejen. Želja, da bi bili uspešni v evropskih tekmah, pa je zelo veliko.

V današnjem nogometu vladajo predvsem atleti. Ste kdaj na igrišču pogrešali več eksplozivnosti in hitrosti, igro pritiska na nasprotnika, ki jo recimo goji tudi kadetska selekcija Maribora?
Trener Žurman s kadeti opravlja izredno delo. On je to prenesel iz avstrijskega nogometa, v katerem je tranzicija izrednega pomena in se veliko dela na hitrih prehodih, pritisku in odvzemu žoge. Na tak način delujejo tudi naše mlade reprezentance. Sem pa prepričan, da se bodo vsi strokovni delavci v Sloveniji strinjali z menoj. S svojimi varovanci sem izbral fantastično strategijo, ki je odvisna od profila igralcev. Klubi iz najboljših lig ob postavitvi strategije brez težav nakupijo potreben profil igralcev, pri nas pa sem razpolagal s kakovostjo, ki sem ji moral najti najboljšo možno strategijo.

Naša strategija je bazirala predvsem na kontroli igre in posesti žoge. Nasprotnika smo skušali ogroziti z veliko kratkimi podajami, za nekoga včasih tudi nesmiselnimi, smo pa v ključnem delu prvenstva veliko golov dosegli po tem, ko smo žogo odvzeli visoko na polovici nasprotnika. To so naši napadalci in vezist opravljali zelo dobro. Tako je bilo tudi ob zmagi v derbiju z Olimpijo. Res je, da po izredno visokem tempu skozi celotno tekmo nismo posegali, saj smo se pametno prilagodili in našli strategijo na način, na katerega sem zelo ponosen.

V trenutku, ko pa nismo več razpolagali s takšnim profilom nogometašev, pa se je strategija pokazala kot slabša. Nasprotnik se je imel čas prilagoditi in sedaj iščemo nov način. Prepričan sem, da ga bomo našli.  V bodoče bomo spremenili našo idejo in bomo delali nekaj drugega, a moramo počakati, da se zberemo in preštejemo. Iskali bomo novo rešitev, ki nam bo prinašala rezultate. Maribor v novi sezoni ne bo izgledal sterilen kot ob koncu prvenstva, ko nismo več razpolagali s potrebnim profilom nogometašev oziroma nismo bili več neznanka za nasprotnika. Danes so trenerji v slovenski ligi zelo pripravljeni, vedno bolje. Liga je s taktičnega vidika bistveno zahtevnejša kot včasih, saj tudi trenerji razpolagamo z več materiala kot nekoč in to nas prisili, da iščemo rešitve.

 

Igro pritiska na nasprotni polovici so večino pomladi gojili Domžalčani in Kidričani, a je tudi trener Grubor večkrat opozoril na nihanja med polčasoma. Kakšen je vaš pogled na takšen stil igre?
Gre za veliko zahtevnost v smislu fizične pripravljenosti in osredotočenosti. Potrebno je misliti kot eno. Pri »pressingu« zamudi en igralec, pa vse pade v vodo. To se je spomladi najverjetneje zgodilo tudi Domžalam, da so se zaradi nenehne igre pritiska potrošili. Bistvo je, kako priti do cilja, ki si si ga zadal. Vselej izvajati pritisk in biti moderen ali pa ob pritisku znati tudi nadzirati? Zame je bistvo, da se zavedaš, kaj ponuja moštvo ter da imaš različne strategije in se znaš braniti tudi v svojem kazenskem prostoru. Ni ga trenerja, ki se ne bi najraje branil na nasprotnikovi polovici in z izvajanjem pritiska. To je skozi celotno tekmo nemogoče delati, še posebej, ko igraš s tekmeci, ki so na podobni ravni. Lažje je seveda v tekmah z bistveno slabšimi nasprotniki.

Tekmeci so nam iz spoštovanja in ker so videli, kaj delamo, niso omogočili, da bi izvajali pritisk. Nasprotni vratar žoge ni podal branilcu, ampak jo je izbil in pritiska nismo mogli ustvarjati. Lahko smo čakali zgolj na reakcijo po izgubljeni žogi in tu se je končalo. Nasprotnik je igro poenostavil do maksimuma, saj se je zavedal, da smo v tem dobri. Včasih želje glede tega, kaj želimo delati, padejo tudi v vodo, saj nas nasprotnik prebere in naredi nekaj drugega.

Safet Hadžić, trener Olimpije, je pred enim od derbijev dejal, da je igra Maribora predvidljiva, a ni moč predvideti poteze, ki je posledica individualne kakovosti.
Tako je. To, da je moje moštvo predvidljivo, ko igramo dobro in zmagujemo, si štejem kot plus. Zakaj? Ko igraš dobro in veš, kaj bo nekdo delal, imaš v igri, v napadu in obrambi postavljene principe, ki te delajo močnega. Pri najboljših evropskih ekipah lahko že po tem, ko si pogledamo dve, tri tekme, vidimo, na kakšen način igrajo. To ni predvidljivo? Je pa druga zgodbo, kako to razrešiti na igrišču. Predvidljivost sama po sebi je fantastična. Trener Olimpije je videl, da nekaj delamo, imamo svojo strategijo in nas je pohvalil.

Bi pa dodal še nekaj. Pri pripravi na tekmo slovenske lige imamo navado nasprotnika gledati na zadnjih treh tekmah, ob tem, da vemo, kaj se je dogajalo, ko so igrali z nami. Če vzamemo za primer Gorico. Podrobno gledamo zadnje tri tekme in strategija s teh obračunov se velikokrat bistveno razlikuje od tiste v tekmah z nami. Ne bom dejal, da tratimo čas z analizo, vendar se nasprotnik velikokrat prilagodi igri, ki jo gojimo, kar je iz njihove strani popolnoma logično. Tako moramo biti vselej pripravljeni na nekaj drugega. Če pa analiziramo nasprotnike v evropskih preizkušnjah, je njihova strategija praktično nespremenjena. Bistveno več je prilagajanja v domačih tekmah, po čemer pa posegamo tudi sami, ko igramo z na papirju boljšimi nasprotniki.

 

Se bo v tej smeri zgodila tudi kakšna kadrovska sprememba? Bo Maribor mlajši in eksplozivnejši?
Trenutno smo glede tega omejeni. Imamo sistem, ki deluje že dolgo časa in bo poskrbel, da bomo posedovali kakovost in tudi modernost.

Nogometašev s kakšnimi značilnostmi pa si sami najbolj želite?
Želim si hitrih igralcev, ki imajo ob tem tudi izredno tehniko in so ambiciozni. To pripelje do tega, da je njihov ego zelo visok in so na vsaki tekmi maksimalni. Znajo dobro poskrbeti zase, ne da bi nam bilo potrebno veliko razglabljati o vseh stvareh.

Lansko poletje ste v »vodo potisnili« Adisa Hodžića, spomladi še Sandija Ogrinca. Se lahko Maribor v prihodnje še močneje opre na mladinsko šolo, ki je letos v praktično vseh starostnih kategorijah osvojila trofejo?
Zagotovo. Je pa potrebno poudariti, da so bili kadeti in mladinci sredi trdega boja za skupno zmago in v nasprotnem primeru bi bili mladinci bistveno bolj vključeni v moštvo, kar smo pospešeno delali že pozimi. Z njihovim napredkom sem bil izredno zadovoljen. V bodoče bo velik poudarek na vključevanju fantov iz mladinske šole.

Mladinske lovorike so dober obet. Vodstvo kluba je zadovoljno z delom in nekaj mi je v veliko veselje. Ni dovolj, da je nekdo zgolj nadarjen, čeprav je to velik plus. Zelo pomembno je, da je igralec seznanjen z načinom in v lanskem letu smo s fanti storili velik korak naprej. Hodžić je bil del ekipe že poleti in je pokazal, da je vedno pripravljen zadovoljiti kriterije. Se pa ukvarjamo s problematiko, saj smo zaradi zahtevnosti relativno nepotrpežljivi. Sedemnajstletnik debitira, igra na evropski sceni in že čez dva meseca, kar v razvoju igralca ni nič, pričakujemo, da bo prihajal v napad, pošiljal predložke in zbiral asistence. Tukaj se moramo še najti, zahteve pa so tako velike, da vse skupaj otežijo.

Fantje so z nami in pokažejo, da znajo zelo dobro igrati tudi proti močnim tekmecem. V Turčiji je navdušil Ogrinec, Celar se je dobro kosal z nasprotnimi branilci, Hodžić pa je odigral tako, kot smo pričakovali. V članskem moštvu skozi drugačne in višje zahteve ter v merjenju moči z boljšimi tekmeci dokazujejo svoj talent, ki ga uspejo tudi nadgraditi. Sandi je odigral derbi in bi zbral še več nastopov, vendar je pomagal mladinski selekciji, ker je bila takšna strategija kluba, ki se je na koncu pokazala kot odlična. V nasprotnem primeru bi imeli s prvo ekipo bistveno več minut.

 

Ajax se je z izjemno mlado ekipo prebil vse do finala UEFA Evropske lige, če pa pogledamo v soseščino, pa Dinamo ob uveljavljanju mladcev ni uspel nadaljevati niza. Kje v tej sliki uveljavljanja mladih nogometašev je Maribor?
Glede mladih sem nekaj povedal že prej. Ko vidim, da igralec ob svoji kakovosti razume zahteve, ga ne tretiram kot mladega. Ko je Sandi na igrišču pokazal, da razume igro, ki jo želimo imeti, ga nisem več dojemal kot mladega. Ni pomembno, da je mlad, šteje to, da razume zahteve. Tudi če bi imel petintrideset let in ne bi razumel zahtev, ne bi igral. Najbolj pomembno je, da nogometaš skozi trening in igre ponudi odgovor, da razume zahteve kolektiva. Tudi Hodžića tretiram enako kot Vilerja. Pozna naše zahteve, pred tekmami je potrebno dodati zgolj podrobne informacije v pripravi. Razlika je zgolj v pristopu do igralcev, morda je z mlajšimi nekoliko drugačen kot s starejšimi.

Maribor je bil še pred kratkim poligon za mlade, ekipa je bila mlada. Šele v zadnjem času se je nabralo nekaj zelo izkušenih nogometašev, ki so delovali odlično. Videli bomo, kdo bo v novi sezoni ostal v Ljudskem vrtu. Ekipa ne bo sestavljena zgolj iz mladcev, saj je usmerjenost takšna, da imamo nekaj opornih točk z izkušnjami, ki so nujno potrebne v delu tekmovanja. Bo pa še večji poudarek na priključevanju mladincev.

Koliko besede pa imate kot trener članskega moštva pri trenažnem procesu in strategiji mladinskih selekcij?
Z mladinskim trenerjem Vugdalićem se veliko pogovarjava o različnih situacijah v igri. V kadetski selekciji je veliko več tranzicije, hitrih prehodov. Če pogledamo moj prihod sem, je bil povezan s tem, da bi bazirali na igri hitre tranzicije po najkrajši poti do zaključka. Pokazalo se je, da je zaradi specifike igralcev in usmerjenosti nasprotnikov, ki se hitro zaprejo, to nemogoče. Tako greš na prvi in nato še na drugi zid nasprotnika.

Potrebno je imeti drugo orožje in mi smo ga našli. Strategija članskega moštva ne more biti v celoti identična tisti v kadetski selekciji. Igra v kadetski ligi je bistveno bolj odprta in dinamična, pri mladincih pa je pesem že druga, saj so nekatera moštva v tekmah z Mariborom že zaprla svojo postavitev. Težko je poseči po enotni strategiji za vse selekcije. S trenerjem mladinske ekipe Muamerjem Vugdalićem smo imeli v luči poenostavljenega delovanja in olajšanja prehoda med člane veliko dialogov. Glede nekaterih principov je skušal delati kot mi.

 

V moštvu je tudi nekaj starejših igralcev. Koliko je moštvu dal Milivoje Novaković?
Tu se mišljenje strokovnega vodstva in moštva močno razlikuje od javnega. Javno mnenje je statistika in število doseženih golov. Šport je tudi nekaj drugega. Ni potrebno razlagati, kako pomemben je bil. Ni potrebno govoriti, kako pomembna je bila njegova profesionalnost na vsakem treningu in razumevanje igre, ki nam jo je dal. Tudi zame je izkušnja z Novakovićem zelo pozitivna in prepričan sem, da tudi Milivoje meni tako. Osvojil je prvi lovoriki v svoji karieri, kar je nekaj posebnega. Res je, da ni zmagal nemške Bundeslige, vendar je nastopal doma, v slovenski ligi. Dal je vse od sebe in bil v zahtevni ligi tudi uspešen. Cenim njegov doprinos, ki se ni kazal zgolj skozi zadetke, ampak tudi z vsakodnevnim odnosom do dela. Mislim, da bi moral vsak posameznik, še posebej tisti mlajši, od njegovega bivanja v Ljudskem vrtu tudi nekaj pobrati.

Ne smemo pozabiti na Marcosa Tavaresa. Spomladi je bil sprva s klopi, nato ste ga vrnili v začetno enajsterico. Je bil v vaših mislih tudi lov na Štefana Škaperja in rekord?
Prepričan sem, da bo Tavares ujel ta dosežek. Naš kapetan je večen in spodbujal ga bom k temu, da izvleče največ, kar se da. Lestvici, ki jo je dvignil na visok nivo, ni lahko slediti. Tudi njemu gredo leta. Zavedamo se, tako kot tudi on sam, da moramo biti ob vseh detajlih v osebnem življenju skrbni, da bi bil v najboljši formi. Njegova notranja motivacija je visoka, znanje, občutek in instinkt za gol niso sporni, tako da sem prepričan, da bo zmogel. Tavares rekord Štefana Škaperja verjetno ima v mislih, sam pa o tem cilju nisem razmišljal, ko sem mu dajal minute. Kot sem že dejal, sem izbiral tiste, ki so bili v določenem trenutku najbolj primerni.

 

In še za konec. Reprezentanco čaka tekma z Malto, na selektorjevem spisku se je znašlo tudi osem igralcev  Prve lige Telekom Slovenije. Je to dobra spodbuda za vse nogometaš z domačih igrišč?
Lahko povem, kaj sem začutil, ko sem videl seznam z našima igralcema. Vabilo Novakoviću sem pričakoval, za Palčiča pa sem bil izredno vesel, ker vem, kako sem doživljal reprezentančne pozive. In če to ni motivacija za dodatno delo, njemu in ostalim, potem ne vem, kaj je lahko. Ko sem prej govoril o tem, kakšnih igralcev si želim ... to je dodaten razlog, da zdaj vsak dan gori od želje, kako bi storil vse za odlično kariero in prestop v velik klub. To je krona vsega: »Sem med najboljšimi v svoji državi«. Zame je to nekaj neverjetnega.

To, da sta v reprezentanco vpoklicana dva iz naše sredine - pa bi si jih želel še več -, je odlična motivacija tudi vsem ostalim fantom, ki so zaslužni, da se je nekdo pokazal in bi bili radi tudi sami nekega dne na njegovem mestu. Ne pravim, da mora biti reprezentanca sestavljena zgolj iz igralcev Prve lige Telekom Slovenije, vendar fantje, mislim na vse klube, ne zgolj Maribor, dokazujejo, da si zaslužijo veliko pozornosti.

 

Avtor: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA