16.06.2022 | Sodniki
Intervju z Dorotejo Mušič - Mednarodna futsal sodnica od 2022

V sodniški rubriki "Postani sodnik" tokrat predstavljamo 31-letno mednarodno futsal sodnico Dorotejo Mušič iz Maribora, ki velja za pionirko slovenskega ženskega futsal sojenja. V začetku leta 2021 je članica Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Maribor kot prva futsal sodnica v zgodovini Slovenije napredovala na državno listo futsal sodnikov in aprila lani debitirala na tekmi 2. SFL med ekipama KMN Meteorplast in MNK Proteus Postojna ter tako premierno kot prva predstavnica nežnejšega spola v vlogi sodnice delila pravico v 2. Slovenski futsal ligi.

Potem ko je bila z letošnjim letom kot prva ženska v zgodovini samostojne države uvrščena na FIFA listo mednarodnih sodnikov za sojenje malega nogometa (futsal), je 25. marca na materinski dan postala tudi prva sodnica, ki je sodila v najvišjem rangu futsal tekmovanja v Sloveniji (1. SFL) na tekmi Dobrepolje – Litija.

Med 4 in 9. aprilom, ko so začele pot do 10. Svetovnega prvenstva v Futsalu evropske reprezentance, je imela Doroteja Mušič v okviru kvalifikacijskega predkroga v Litvi svoj prvi večji mednarodni turnir.

Že v ponedeljek se Mariborčanka na povabilo Hrvaške nogometne zveze (HNS) odpravlja v zahodno Istro, kjer bo v Poreču potekalo enotedensko dogajanje z mednarodnimi tekmami Futsal Week Poreč na katerem bo nastopila tudi slovenska mladinska nogometna reprezentanca do 19. leta starosti. V juliju pa se Doroteja Mušič odpravlja na Iberski polotok, kjer bo med 16. in 25. julijem na Portugalskem v Bragi in Guimarãesu aktivna na študentskem svetovnem prvenstvu v dvoranskem nogometu (FISU World University Championship Futsal 2022).

1. Kaj te je privabilo k temu, da si se odločila postati sodnica?

Preden sem postala nogometna sodnica, sem trenirala nogomet. Ko sem prenehala z igranjem, sem se z nekdanjo soigralko udeležila seminarja za nove sodnike in se želela preizkusiti kot nogometna sodnica. Ker je nogomet moj najljubši šport in ker mi je bila vloga nogometnega sodnika oz. sodnice všeč, sem tako dobila priložnost, da lahko še naprej ostajam del tega športa. 

2. Kako zahtevno je usklajevanje časa in priprave na sojenje z drugimi obveznostmi?

Potrebno je veliko prilagajanja in odrekanja, saj mi tekmovanja vzamejo veliko časa. Ampak, ker delo nogometne sodnice opravljam z veseljem mi ni zahtevno usklajevati vseh obveznosti. 

3. Kako si se kot sodnica odločila posvetiti sojenju malega nogometa (futsal) in ne velikega nogometa?

Začela sem z sojenjem velikega nogometa, ki sem ga sodila pet let. Nato sem si poškodovala sprednjo križno vez in sem bila zaradi poškodbe nekaj časa odsotna. Ker sem igrala tudi futsal in ker mi je bila igra futsala bolj zanimiva, sem se tako po sanaciji poškodbe odločila, da bom sodila futsal. 

4. Kaj je najtežje pri opravljanju sodniškega dela?

Če nekaj delaš z veseljem, potem nič ni težko. Tako, da meni ni nič težkega pri opravljanju sodniškega dela. 

5. Kateri je bil dosedanji tvoj najtežji trenutek v karieri?

Najtežji trenutek je bil vračanje nazaj na sojenje po poškodbi.

6. Katera tekma v tvoji karieri je bila do sedaj najbolj zahtevna za sojenje in zakaj?

Veliko tekem je bilo zahtevnih, vsaka od teh je imela svoje posebnosti, ampak najbolj zahtevne pa ne bi mogla izbrati. 

7. Kako na tebe kot sodnico gledajo moški?

Nekateri me oz. vse sodnice podcenjujejo, ker so mišljenja, da je nogomet moški šport. Sploh na začetku moje sodniške poti je bilo nekaterim nenavadno, da je sodnica ženska. Sedaj se mi zdi, da je dosti lažje, saj so se moški že navadili, da jim kakšno tekmo osodi ženska sodnica, tudi sodnic nas je vsako leto več in vsako leto katera sodnica doseže nov mejnik.

Sicer pa ko grem na tekmo in sodim moškim, ne gledam na to, da sem ženska. Maksimalno se potrudim, da korektno opravim svoje delo in si na tak način pridobim zaupanje in spoštovanje igralcev in ostalih akterjev na tekmi. 

8. Kakšne so razlike v sojenju tekem v 1. slovenski futsal ligi in na mednarodnih tekmah?

Največja razlika je v igri, ker je hitrejša. Igralci so bolj skoncentrirani na igro in na nasprotnika in se s sodniškimi odločitvami večinima ne ukvarjajo. 

9. Je uvrstitev na mednarodno listo krona tvoje dosedanje kariere in kakšne cilje imaš v prihodnje?

Seveda, moj največji dosežek je uvrstitev na mednarodno listo. Moji cilji so, da sem vsako leto boljša sodnica, da napredujem in da se konstantno učim in tako bodo prišli tudi novi dosežki. 

10. Kaj lahko mednarodne sodnice naredite za prepoznavnost slovenskega nogometa?

Same lahko naredimo predvsem to, da upravičimo zaupanje za naloge, ki jih dobimo. 

Za vas se je s sodnico Dorotejo Mušič pogovarjal vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.

DELI NA