17.12.2022 | Sodniki
Intervju z novo mednarodno pomočnico Saro Mask

Sedemindvajsetletna Sara Mask iz Bilj pri Novi Gorici- po izobrazbi mag. inženir arhitekture-  deluje ob vzdolžni črti na tekmovanjih pod okriljem NZS, kjer opravlja delo pomočnice na tekmah 3. slovenske nogometne lige, Mladinske lige in ženske nogometne lige Triglav-Zdravje, z letošnjim letom pa je bila nominirana in minulo sredo tudi uvrščena na listo mednarodnih FIFA sodnikov za leto 2023. Tako bo opravljala delo pomočnice tudi na mednarodnem nivoju, in sicer na raznih reprezentančnih in klubskih tekmovanjih pod okriljem UEFA in FIFA

  1.  Sara, si prva severnoprimorska sodnica, ki se ji je uspelo prebiti na mednarodno listo. Kaj te je pravzaprav motiviralo, da se odločiš za opravljanje sodniške vloge?

Že v mladih letih sem v krogu družine začela spremljati nogometne tekme, predvsem večja mednarodna tekmovanja. Veliko krat so me tudi odpeljali na ogled domačih in gostujočih tekem lokalnega kluba. Tako sem se najprej spoznala z nogometno igro z navijaškega pogleda. V najstniških letih sem izrazila tudi željo, da bi se sama začela ukvarjati z nogometom, vendar takrat trenutno ni bilo nobenega ženskega kluba, kjer bi lahko začela s trening. Kljub temu moja želja po aktivnem udejstvovanju na nogometnem igrišču ni zamrla. Po premisleku sem prišla do ideje, da bi se preizkusila kot nogometna sodnica. Osnovna pravila sem zaradi spremljanja tekem že poznala, poleg tega pa bi s tem nekaj naredila tudi za svojo fizično pripravo. Skratka vse to skupaj in veliko vztrajnosti me je pripeljalo do tu kjer sem danes. (smeh...)

  2.  Kako zahtevno je usklajevanje časa in priprave na sojenje z drugimi obveznostmi?

Občasno je kar precejšen izziv uskladiti čas namenjen pripravi na sojenje in drugim obveznosti. Zato se je včasih potrebno tudi marsičemu odreči.

  3.  Lani septembra si se kot del tričlanske ženske sodniške ekipe s Tjašo Misja iz Gornje Radgone in Mediho Durić iz Raven na Koroškem udeležila 50. konsolidacijskega seminarja CORE (Centre of refereeing excellence). Ali ti je usposabljanje v Švici koristilo pri odpravljanju pomanjkljivosti in kako je izgledala tvoja izkušnja v tujini?

Tako je! Lani septembra sem dobila neizmerno poučno priložnost, da se kot del slovenske ekipe udeležim CORE seminarja v Nyonu, Švica. Menim, da sem pod vodstvom mednarodno usposobljenih mentoric veliko napredovala. Podale so nam veliko uporabnih nasvetov, skupaj smo analizirale tudi posnetke naših tekem in tako sem lahko na lastne oči videla, kje je še prostor za napredek.

  4.  Kaj je najtežje pri opravljanju sodniškega dela?

Menim, da mi je kot predstavnici nežnejšega spola, najtežje vzpostaviti avtoriteto na igrišču in tako doseči spoštovanje ter zaupanje igralk/igralcev v moje odločitve.

  5.  Kateri je bil dosedanji tvoj najtežji trenutek v karieri?

Do sedaj sem imela v svoji sodniški karieri dva težja trenutka. Prvi se je zgodil že tik na začetku, ko sem imela za seboj samo par odsojenih tekem najnižjega nivoja. Doletela me je poškodba hrbtenice, kateri je sledila operacija hernije diska. Vse skupaj me je za dobro leto dni oddaljilo od nogometnih igrišč. Tako sem po vrnitvi začela vse na novo, od začetka. Drugi težji trenutek pa je predstavljala pavza zaradi epidemije korona virusa. V tistem času je bilo težko trenirati  in zaradi odsotnosti tekem mi je začel upadati tudi motiv. Klub temu pa sem v obeh primerih zbrala zmerno mero vztrajnosti in motivacije, ter nadaljevala. Očitno se je obrestovalo. (smeh...)

  6.  Katera tekma v tvoji karieri je bila do sedaj najbolj zahtevna za sojenje in zakaj?

Ob tem vprašanju se ne bi znala odločiti. Vsaka tekma je po svoje specifična. Kar se tiče odgovornosti, so bile seveda najzahtevnejše tekme, ki štejejo za napredovanje v mednarodnih klubskih tekmovanjih (kvalifikacijski turnir za ligo prvakinj) ali pa tekme, ki direktno določajo zmagovalca nekega tekmovanja (finale pokalnega tekmovanja, derbiji,…). Kar se pa tiče same fizične priprave, pa so po mojem najzahtevnejše tekme 1. mladinske in kadetske lige. Kot pomočniki smo aktivni na obeh tekmah, ki si sledita ena za drugo. Poleg tega pa so to že tekme na visokem nivoju, z veliko hitrega teka in šprintov. Prav zato pa mi je še posebno v  veselje sodit takšne tekme, saj mi predstavljajo dodaten izziv.

  7.  Kako na tebe kot sodnico gledajo moški?

Normalo! (smeh...) Sama nisem še imela slabih izkušenj. Res je, da je ženskam na začetku nekoliko težje pridobiti njihovo spoštovanje in zaupanje. A ko igralci spoznajo, da poznaš pravila nogometne igre, da svoje naloge opravljaš pravilno ter dosledno in da jim poleg tega lahko pariraš tudi v fizičnih sposobnosti, potem pridobiš tudi njihovo spoštovanje.

  8.  Kakšne so razlike v sojenju tekem Mladinske lige, 1. slovenske ženske lige in tekem 3. slovenske nogometne lige?

Največja razlika je prav v načinu igre, saj se ženski nogomet precej razlikuje od moškega. Dogajajo se drugačne situacije in prekrški, ki jih na moških tekmah redko srečamo. Prav to pa ima po eni strani svoj čar. Kar se tiče primerjave 1. mladinske lige s 3. člansko ligo, je za prvo značilno veliko več čiste igre, želje po odigravanju akcij ter doseganju zadetkov. Za drugo pa so že bolj značilna ostrejša igra z več prekrški.

  9.  Je uvrstitev na mednarodno listo krona tvoje dosedanje kariere in kakšne cilje imaš v prihodnje?

Seveda. Uvrstitev na mednarodno listo zame predstavlja nagrado za dosedanji trud in uspešno delo na nogometnih igriščih. Hkrati pa mi predstavlja tudi veliko odgovornost ter izziv na nadaljnji sodniški poti. V prihodnosti bi se želela udeležiti kakšnega večjega mednarodnega tekmovanja v tujini, v Sloveniji pa mi je cilj se prebiti še na višje rangirani tekmovanji, najprej 2. SNL, zatem pa še 1. SNL.

  10. Kaj lahko mednarodne sodnice naredite za prepoznavnost slovenskega nogometa?

Menim, da kot mednarodne sodnice lahko prav s svojim zgledno dobrim delom na in ob igrišču naredimo največ za prepoznavnost slovenskega nogometa.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA