12.05.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Igor Bratić in Darko Tokić

Nadaljujemo s predstavijo uvodnih igralcev, ki sta bila izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. Danes predstavljamo Igorja Bratića in Darka Tokića.

Izbor Naj:

V ta namen smo za pet različnih igralnih pozicij izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek in petek bosta rezervirana za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale. Dva boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec. Ko bomo po petih tednih dobili 10 igralcev, po dva na vsaki poziciji, bo sledil še veliki finale, kjer boste odločali o naj igralcu zadnjih 25 let na vsaki poziciji posebej.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani vratarji:
Igor Bratić
Vojko Majcen
Aljoša Mohorič
Damir Puškar
Darko Tokić
Milko Verboten

Začel na Gorenjskem

Igor Bratić (rojen leta 1988) je Ljubljančan, športno pot pa je začel na Gorenjskem, takoj pa se je zapisal futsalu. Njegovi začetki segajo v drugoligaško ekipo MNK Zalog, ki sta ga, tako poudari Igor, vodila brata Štojs. Igorjev oče Ivan jih je opazil in priporočil sina, ki je tam branil dve sezoni. Ko se je klub poslovil od 2. SFL, je Igor iskal novo sredino. Dokončno pa je nase opozoril na enem od turnirjev na Koprski noči, kjer je bil v ekipi z Miletom Simeunovičem. Po dobrih obrambah na Obali so v Litiji dokončno prižgali zeleno luč, da se jim Bratić pridruži. Sprva se je kalil v 2. SFL v tedanji ekipi Zlatarna Lea. Poleti 2008 se je Bratić preselil v ambiciozno sredino Bautim, ki pa je po treh mesecih končala z igranjem. Od tu je šel Igor v škofjeloški Stripy, branil je še za Divačo Casino Safir in Vuko Ljubljana.

Videopredstavitev Igorja Bratića:

Naslova z Oplastom

Pet let je Bratić igral za Oplast. V tem času je bil tudi državni in pokalni prvak. Leta 2014 je Oplast s 3:2 v zmagah v finalu po preobratu osvojl naslov, slavili so sredi Litije. Leto dni kasneje so bili igralci iz Posočja tudi zmagovalci pokala Terme Olimia. Danes je Bratić spet v Litiji, kamor je prišel z Gorenjske.

Hvaležen Tokiću

„Vedno sem si želel biti le in samo golman. Nič drugega me ni zanimalo,“ pravi Bratić, ki je v teh letih veliko časa vložil tudi v šolanje. Danes je tik pred zagovorom magistrske naloge iz energetike. V svoji karieri je imel Bratić številne trenerje. „Največ sem se naučil od očeta Ivana, potem pa sta tu še zagotovo Saša Leban in Vojko Majcen,“ nam pove, sklene pa z nekaj mislimi, ki jih je namenil žal pokojnemu Darku Tokiću:
„Darko mi je zelo pomagal, ko sem kot 16-letni fant prišel v Litijo, kjer se vedno pričakuje najboljše in največ. To je za mlade fante lahko težko in zahtevno. Toka pa je bil tisti, ki je znal ta pritisk razbremeniti, povedati in pokazati drugače, predvsem pa določene stvari obrniti na hec. Takoj je bilo lažje. To, kar me je naučil, sem uporabil tudi v ekipi Stripyja, ko so v naše člansko moštvo prihajali mladi igralci.“

Bratić ima 32 nastopov za reprezentanco do 21 let, prvič je branil v dresu Slovenije 19.5. 2006. Osem let za tem pa je 6.1. 2014 prvič oblekel članski dres Slovenije, za katero je vknjižil 30 nastopov, debitiral pa je proti Špancem.

Tudi trener in sodnik

Tri leta so minila od smrti Darka Tokića, spomin na tega dobrodušnega in vedrega človeka pa še vedno živi.

Tokić je igralsko kariero končal leta 2014, z Litijani pa je bil sedemkrat državni prvak, igral je tudi v Gorici, kamor se je preselil skupaj z Igorjem Osredkarjem. Po končani igralski karieri je bil aktiven sodnik in trener. V Futsal clubu Litija je uspešno vodil selekciji do 15 in do 19 let.

45 tekem za Slovenijo

Tokić je v slovenskem reprezentančnem dresu debitiral 22. oktobra 2003 na tekmi Slovenija – Madžarska, ko je bilo v Gorišnici 5:3. Zadnjič pa je branil barve države 15. aprila 2008 na tekmi Portugalska – Slovenija, ki se je v Lizboni končala z 0:3. Za Slovenijo je zbral 45 tekem.

Videopredstavitev Darka Tokića:



V Darkov spomin se vsako jesen v Litiji organizira tudi memorialni turnir, lani je bil na sporedu že drugi po vrsti. „Ponovno je bila udeležba vseh povabljencev fenomenalna. Ob tej priložnosti se jim še enkrat zahvaljujem za vse. Brez njih tega dogodka ne bi bilo. Vsa ta velika udeležba kaže, kako velik je bil naš Darko. Darko je bil odličen športnik, prijatelj in nenazadnje velik človek, ki je pustil velik pečat v slovenskem futsalu. Srečanje bomo poskušali ohranjati, dokler bomo lahko stopili na parket in odigrali partijo ali dve,“ je lani septembra povedal Darkov prijatelj Dejan Simić, ki pripravlja in organizira turnir v prijateljev spomin.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

  • 05.07.2023 | 1. SFL
    V Slovenijo tudi nekdanji evropski klubski prvak
    Dobovec, slovenski državni prvak, bo konec oktobra gostil skupino 4 glavnega dela tekmovanja – v Slovenijo prihajajo portugalska Benfica (evropski klubski prvak iz leta 2010), romunski Club Sportiv United Galati in francoski Etoile Lavalloise.
  • 29.10.2022 | 1. SFL
    Dobovec vnovič med 16 najboljših v Evropi
    Ekipa Dobovca si je na kvalifikacijskem turnirju skupine 3 futsal lige prvakov v Gziri na Malti priigrali preboj v elitni del tekmovanja, torej med 16 najboljših v Evropi. Tokrat so slovenski prvaki v zadnjem krogu premagali nizozemski Hovocubo s 3:0 (0:0).
  • 28.04.2021 | 1. SFL
    Dobovec navdušil, a ostal brez polfinala lige prvakov
    Slovenski predstavnik FK Dobovec je v četrtfinalu lige prvakov na zaključnem turnirju v Zadru izgubil proti branilcu naslova Barceloni z 0:2 (0:2). Dobovec ni razočaral, ampak navdušil. Trikratnemu evropskemu prvaku je nudil več kot dostojen odpor.
  • 23.02.2021 | 1. SFL
    Finalni turnir lige prvakov bo v Zagrebu
    Finalni turnir bo potekal med 28.4. in 3.5., poleg Dobovca so si mesto med elitno osmerico zagotovili še InterMovistar, FC Barcelona, Urga Yugorsk, Kairat, Sporting, KPRF in Benfica.
  • 18.02.2021 | 1. SFL
    Po zmagi v Kazahstanu na finalni turnir lige prvakov
    Slovenski futsalski klub in vodilna ekipa 1. SFL Dobovec se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir najboljše osmerice v elitni ligi prvakov. Slovenski predstavnik je v Almatiju v Kazahstanu premagal moštvo Aktobeja z 2:1 in spisal eno večjih poglavij tega športa v Sloveniji.
  • 15.02.2021 | 1. SFL
    Po mesto na finalnem turnirju futsal lige prvakov
    V četrtek, 18.2., se bo začela osmina finala futsal lige prvakov, sklenila se bo v soboto, 20.2. Uvodna tekma osmine finala bo v Kazahstanu, v četrtek, ob 11. uri, vodilna ekipa 1. SFL Dobovec igral proti domačemu ligašu kazahstanskemu podprvaku Actobeju.
  • 05.11.2020 | 1. SFL
    Zelena luč tudi za 1. SFL
    Ukrepe bo čez teden dni spet obravnavala vlada ter nato sprejela nadaljnje korake glede na zdravstvene razmere, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec navedla na današnji novinarski konferenci po seji vlade.
  • 12.10.2018 | 1. SFL
    Dobovec v Litvi proti evropskemu prvaku
    Slovenski državni prvak Dobovec Pivovarna Kozel je dobil tekmece v elitnem delu lige prvakov. Ekipa trenerja Kujtima Morine bo med 13. in 18. novembrom igrala na turnirju v Litvi, tekmeci pa bodo aktualni  (petkratni) evropski klubski prvak Inter FS s portugalskim zvezdnikom Ricardinhem, belgijski Halle-Gooik in domači Vytis.
  • 27.12.2017 | 1. SFL
    Futsal magazin: na derbiju v Benediktu, dodani še pokalni zadetki
    Po koncu tekem 14. kroga 1. SFL dodajamo izjave vseh trenerjev in futsal magazin, kjer so najboljši momenti zadnjih članskih tekem v letu 2017.
  • 22.12.2017 | 1. SFL
    Mariboru derbi, kozli za petami Litiji
    Oplast je s 7. zmago sklenil leto 2017 in se utrdil na 3. mestu. Sevničani se od leta poslavljajo s 6. porazom. Junak tokratnega medsebojnega obračuna je bil Jaka Sovdat, ki je najprej zabil avtogol za vodstvo gostov. Potem pa je Sovdat dosegel tri gole v „pravo“ mrežo.

DELI NA