18.05.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Igor Kragelj in Zoran Tesko

Danes se začenja 2. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Darko Tokić izbran za najboljšega vratarja, od danes do srede smo na poziciji obrambni/organizator.

Uvodoma predstavljamo Zorana Teska in Igorja Kraglja.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek, petek in sobota so rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale, kjer odloča anketa.

Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji obrambni/organizator:
Igor Kragelj
Borut Kristan
Valdi Lakošeljac
Mile Simeunović
Igor Osredkar
Zoran Tesko

Zoran Tesko, rojen je bil leta 1970, danes deluje v Posočju, kjer ima v klubu Oplast smele načrte, oblikovanje futsal akademije. Mlajše selekcije kluba iz Posočja so začele z delom, člani se zberejo v soboto. Tesku ciljev in ambicij ne manjka. Upravičeno pa je ponosen na svojo igralsko in trenersko kariero. Do 21. leta je bil član ekipe Set Vevče, ob tem pa je igral futsal za zasedbo Assaloni Cosmos in ta Strelček, ki se je z Vukom Ljubljana in Talci Mariboru boril za naslov najboljšega v Sloveniji, prvenstva pa so bila organizirana turnirsko. Ko se je osnovala liga, so Teska povabili v Litijo, kjer je igral 15 let! „Samo eno sezono sem bil v Zagorju, leto dni pa v ljubljanskem Metropolu,“ razkrije Tesko, kje je igral futsal.

Videopredstavitev Zorana Teska:

Vuko z vratarjem, Tesko iznašel protiigro

Tesko je tudi tisti igralec, ki je iznašel način protiigre za igro v vratarjem v polju. „Pojdimo po vrsti: Vuko Ljubljana, vodil ga je trener Željko Pijetlovič, je z vratarjem Marjanom Dermastjo začel z igro z vratarjem v polju. To je bil šok za vse v Evropi. Zahvaljujoč tudi tej igri je bil Vuko leta 1992 neuradni evropski klubski prvak, leto za tem pa so to igro prepovedali. Ker pa je bil Vuko naš konkurent, smo s Tankom in Jamnikom naštudirali karo sistem in tako spremenili tedanjo klasično postavitev 2-2,“ povzame Tesko, ki je tedaj veliko igral kot vratar in nekako velja za izumitelja „kare“.

V sezoni 2004/05 je sedel na klop Litije, tja ga je povabil Tone Vrhovec. V prvi sezoni se je poleg domačih uspehov izkazal na evropski sceni. Litija se je kot prvi slovenski klub uvrstila med osem najboljših v Evropi, na poti do tja pa je v Azerbajdžanu izločila tudi italijanskega prvaka Arzignano Grifo (6:5).

Prvak pred desetimi leti

Tesko je z delom nadaljeval v ekipi FC Bronx Škofije, tam je bil dve leti trener in eno sezono športni direktor. Bil je trener Dobovca, s katerim je postal superpokalni prvak in uspešno nastopal v ligi prvakov. Bil je selektor reprezentance do 21 let, ki je na neuradnem EP prišla med štiri. Tesko je leta 2010 kot trener in igralec (zadnjo tekmo je odigral 7.5. 2010) popeljal do naslova državnega prvaka – pred točno 10 leti – zadnjo tekmo je Oplast dobil 6:4 proti Puntarju.

„Futsal se je menjal, danes vse bazira na moči in hitrosti,“ pravi Tesko, ki se spomni, kako se je v dresu reprezentance (26 nastopov in šest golov ima) seznanil tudi z neodbojno žogo, na katero so se hitro in uspešno privadili.

Rumena družina

Dobra tri leta so minila, odkar je Igor Kragelj (1980) končal svojo športno pot. Ves čas je bil zvest Puntarju, s katerim je bil dvakrat tudi državni prvak, dvakrat je nastopil tudi v futsal ligi prvakov.

„Bili smo prava rumena družina, sam klub pa dejansko moja druga družina... Ko smo se pred časom zbrali, sem na Facebook objavil fotografijo, kjer sem zapisal, da nas je prišel pozdraviti tudi naš najstniški oče Simon Kenda, tedanji naš trener. Moja mama je zapisala, da mu je bila vedno hvaležna, ker je vedela, da smo v dobrih rokah, ko nas je zvečer pripeljal domov,“ Igor opiše razmere, ki so vladale v Tolminu.

Kragelj je začel s futsalom, ko mu je bilo 13 let. Sprva je z uporniki hodil na turnirje, ko mu je bilo 16 let, pa je smel zaigrati za člansko ekipo.

Videopredstavitev Igorja Kraglja:



Tudi sin zapisan športu

„Veliko lepega sem doživel in se naučil, futsal je bil in ostal moj šport,“ poudari Igor, ki danes živi na Kneži, rojstnem kraju Puntarja. „Pozimi še vedno hodim na rekreacijo, v celotni sezoni sem manjkal le dvakrat,“ doda in razkrije, da gre po njegovih (bolje rečeno kar njunih: tudi Igorjeva boljša polovica Monika se je ukvarjala s futsalom in bila soustanoviteljica Ženskega futsal kluba Smaragd) stopinjah tudi sin, ki trenira pri NK Tolmin.

Igor je bil eden teh, ki so skušali obuditi delovanje KMN Puntar, a se ni izšlo. „Nič se ne dogaja, zaprli smo zgodbo. Imeli smo nekaj sestankov, a dejansko smo spoznali manjko na vseh področjih: finančno, igralsko in kadrovsko. Preprosto smo se vsi, ki smo poprej delali prostovoljno, iztrošili, novih pa ni,“ še pristavi Kragelj.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

  • 05.07.2023 | 1. SFL
    V Slovenijo tudi nekdanji evropski klubski prvak
    Dobovec, slovenski državni prvak, bo konec oktobra gostil skupino 4 glavnega dela tekmovanja – v Slovenijo prihajajo portugalska Benfica (evropski klubski prvak iz leta 2010), romunski Club Sportiv United Galati in francoski Etoile Lavalloise.
  • 29.10.2022 | 1. SFL
    Dobovec vnovič med 16 najboljših v Evropi
    Ekipa Dobovca si je na kvalifikacijskem turnirju skupine 3 futsal lige prvakov v Gziri na Malti priigrali preboj v elitni del tekmovanja, torej med 16 najboljših v Evropi. Tokrat so slovenski prvaki v zadnjem krogu premagali nizozemski Hovocubo s 3:0 (0:0).
  • 28.04.2021 | 1. SFL
    Dobovec navdušil, a ostal brez polfinala lige prvakov
    Slovenski predstavnik FK Dobovec je v četrtfinalu lige prvakov na zaključnem turnirju v Zadru izgubil proti branilcu naslova Barceloni z 0:2 (0:2). Dobovec ni razočaral, ampak navdušil. Trikratnemu evropskemu prvaku je nudil več kot dostojen odpor.
  • 23.02.2021 | 1. SFL
    Finalni turnir lige prvakov bo v Zagrebu
    Finalni turnir bo potekal med 28.4. in 3.5., poleg Dobovca so si mesto med elitno osmerico zagotovili še InterMovistar, FC Barcelona, Urga Yugorsk, Kairat, Sporting, KPRF in Benfica.
  • 18.02.2021 | 1. SFL
    Po zmagi v Kazahstanu na finalni turnir lige prvakov
    Slovenski futsalski klub in vodilna ekipa 1. SFL Dobovec se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir najboljše osmerice v elitni ligi prvakov. Slovenski predstavnik je v Almatiju v Kazahstanu premagal moštvo Aktobeja z 2:1 in spisal eno večjih poglavij tega športa v Sloveniji.
  • 15.02.2021 | 1. SFL
    Po mesto na finalnem turnirju futsal lige prvakov
    V četrtek, 18.2., se bo začela osmina finala futsal lige prvakov, sklenila se bo v soboto, 20.2. Uvodna tekma osmine finala bo v Kazahstanu, v četrtek, ob 11. uri, vodilna ekipa 1. SFL Dobovec igral proti domačemu ligašu kazahstanskemu podprvaku Actobeju.
  • 05.11.2020 | 1. SFL
    Zelena luč tudi za 1. SFL
    Ukrepe bo čez teden dni spet obravnavala vlada ter nato sprejela nadaljnje korake glede na zdravstvene razmere, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec navedla na današnji novinarski konferenci po seji vlade.
  • 12.10.2018 | 1. SFL
    Dobovec v Litvi proti evropskemu prvaku
    Slovenski državni prvak Dobovec Pivovarna Kozel je dobil tekmece v elitnem delu lige prvakov. Ekipa trenerja Kujtima Morine bo med 13. in 18. novembrom igrala na turnirju v Litvi, tekmeci pa bodo aktualni  (petkratni) evropski klubski prvak Inter FS s portugalskim zvezdnikom Ricardinhem, belgijski Halle-Gooik in domači Vytis.
  • 27.12.2017 | 1. SFL
    Futsal magazin: na derbiju v Benediktu, dodani še pokalni zadetki
    Po koncu tekem 14. kroga 1. SFL dodajamo izjave vseh trenerjev in futsal magazin, kjer so najboljši momenti zadnjih članskih tekem v letu 2017.
  • 22.12.2017 | 1. SFL
    Mariboru derbi, kozli za petami Litiji
    Oplast je s 7. zmago sklenil leto 2017 in se utrdil na 3. mestu. Sevničani se od leta poslavljajo s 6. porazom. Junak tokratnega medsebojnega obračuna je bil Jaka Sovdat, ki je najprej zabil avtogol za vodstvo gostov. Potem pa je Sovdat dosegel tri gole v „pravo“ mrežo.

DELI NA