21.09.2011 | U19
Jarc: Fantje hlastajo za napredovanjem
Če se generaciji letnika 1993 in 1994 pred letom dni ni uspelo kvalificirati v drugi krog Elite round turnirja, so leto dni starejši, izkušenejši in samozavestnejši prepričani, da je napočil njihov čas. Prednost domačega igrišča in izjemna strelska učinkovitost v klubskih dresih lahko pripomoreta k temu, da se jim želja tudi izpolni.

Leto dni po (ne)uspelih kvalifikacijah, ko je Slovenija obtičala v prvem krogu, so reprezentanti prepričani, da bo tokrat drugače. »Smo enotnega mišljenja, da želimo in hočemo narediti korak dlje,« zatrjuje tudi strokovni štab s selektorjem Borutom Jarcem na čelu. »Cilju je bila podrejena vsa logistika v zadnjem letu.«

Tudi zavoljo nasprotnikov, ki čakajo Slovenijo na Ptuju in v Slovenski Bistrici, je bil poletni test z Irci pravšnji, saj so se fantje na lastne oči prepričali, kakšen nogomet jih čaka proti reprezentancam iz Severa. Popotnica dveh zmag je več kot spodbudna.

Tekme 12 kvalifikacijskih skupin (Slovenija igra v osmi) in skupno 51 moštev, kjer napredujeta prvo uvrščeni ekipi iz vsake skupine, se pričenjajo 21. septembra. Slovenijo v petih dneh čakajo tri preizkušnje, vse ob 16. uri popoldne.  Fantje začenjajo na stadionu v Slovenski Bistrici, kjer jih čakajo Škoti, dva dni kasneje se selijo na Ptuj, kjer bodo skušali  ugnati  Belgijce, nato pa se vračajo na prvo prizorišče, kjer bodo v ponedeljek skušali nadigrati še Wales.

Cilj dvobojev proti Škotom, Belgijcem in Walesu je jasen – napredovanje. »Vemo, da nas čakajo težki nasprotniki, obenem ne gre zanemariti dejstva, da igramo doma, zato se ne bojimo nikogar.«

Tik preden bi se vse skupaj moralo začeti, sta slovenski tabor pretresli poškodbi, ki bosta domačo izbrano vrsto postavili na preizkušnjo. V zadnjem trenutku sta odpadla prvi strelec druge lige Andraž Šporar in kapetan Miha Blažič. Selektor ima kljub temu na voljo dovolj adutov.  »Imamo dovolj  širine in  znanja, da fantje zaigrajo na najvišjem možnem nivoju. Vse bomo naredili, da se uvrstimo v naslednji krog.« In ker je forma Jarčevih varovancev dobra, ni pretiranih skrbi.

»V zadnjem letu so fantje naredili ogromen korak naprej, tudi v kolektivnem duhu, kar se vidi na igrišču,« je zadovoljen selektor. Fantje od zadnjih kvalifikacij na igrišču delujejo bolj suvereno, posledično pa je tudi njihova učinkovitost pred vrati na višjem nivoju.  »Znamo zadeti iz prve ali druge situacije, kar je tudi pomembno.«

Zagotovo bo pomemben tudi start v tekmovanje, kot prvi jim bodo nasproti stali Škoti. »Vemo kakšen nogomet igrajo. Poleg solidne tehnične dovršenosti so agresivni vseh 90 minut v obeh fazah igre,« jih je že analiziral Jarc, a hkrati zaupa tudi svojim varovancem, za katere pravi, da znajo presenetiti. »Smo dovolj kvalitetni, a potrebno bo zdržati pritisk in odgovoriti na njihove napade, tako kot znamo.«

In katera tekma bo najpomembnejša? Zagotovo prva, prikima selektor. »Za napredovanje potrebujemo zmage. Izstopa prva tekma, saj bi ob pozitivnem rezultatu prinesla potrebno psihološko prednost, ki je lahko ključnega pomena.«

Naj bo zatorej sreda dan za Slovenijo!

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 07.12.2023 | U19
  Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
 • 21.11.2023 | U19
  Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
 • 18.11.2023 | U19
  Slovenija remizirala tudi z Irsko
  Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
 • 16.11.2023 | U19
  Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
  Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 
 • 14.11.2023 | U19
  Žlogar: Pred nami je težek turnir, zavedamo se svoje kvalitete
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let je tik pred začetkom uvodnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Na prvem srečanju jih čaka Belgija, selektor Anton Žlogar pa pred uvodnim obračunom deluje samozavestno.
 • 06.11.2023 | U19
  Žlogar: tudi mi posedujemo kvaliteto
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo v novembru sodelovala v uvodnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo potekalo v letu 2024 na Severnem Irskem. Anton Žlogar je objavil seznam nogometašev, ki bodo branili barve Slovenije.
 • 12.09.2023 | U19
  Žlogar: Zaključen turnir nam je prinesel veliko dobrih stvari
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnjo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Varovanci Antona Žlogarja so morali tokrat priznati premoč Islandiji. 
 • 09.09.2023 | U19
  Slovenija remizirala z Mehiko
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Z Mehiko so se varovanci Antona Žlogarja kljub vodstvu razšli z neodločenim izidom 1:1. 
 • 06.09.2023 | U19
  Slovenija boljša od Savdske Arabije
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Od Savdske Arabije so bili varovanci Antona Žlogarja boljši s 3:0. V soboto proti Mehiki.
 • 28.08.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za mednarodni turnir
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let bo v sklopu mednarodnega Slovenia Nations Cup 2023 prihodnji mesec v Brežicah in Ljubljani odigrala tri prijateljske tekme. Nasprotniki bodo Savdska Arabija, Mehika in Islandija.

DELI NA