31.05.2022 | WU19
Kadetinje in mladinke dobile tekmice v kvalifikacijah

Na sedežu Uefe, Evropske nogometne zveze, so danes naše mladinke in kadetinje dobile tekmice v prihajajoči sezoni evropskih reprezentančnih tekmovanj. Obe selekciji bosta tekmovali v elitni Ligi A.

Evropsko prvenstvo v Belgiji

Mladinke se bodo merile v skupini A4, ob njih pa še Anglija, Danska in Slovaška. Gostiteljica skupine, kjer bodo igrale varovanke selektorice Petre Mikeln, je Slovaška, turnir bo na sporedu med 5. in 11.10.

V Ligi A bo tekmovalo 28 ekip, sedem četrtouvrščenih se bo po prvem delu preselilo v Ligo B, iz nje bo v Ligo A napredovalo sedem zmagovalk turnirjev. Spomladi prihodnje leto bo znano sedem udeleženk, ki se bodo pridružile Belgiji, ki prihodnje leto gosti EP.

V Slovenijo evropske prvakinje

Kadetinje so bile izžrebane v skupino A5, ob njih še Nemčija (aktualne evropske prvakinje), Srbija in Turčija. Turnir bo potekal v Sloveniji, varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo doma predstavile med 19. in 25. oktobrom. 

Evropsko prvenstvo kadetinj bo prihodnje leto gostila Estonija, na Baltik pa bo potovalo sedem zmagovalk turnirjev Lige A, ki se bo sklenila prihodnjo pomlad.

Odziva po žrebu

„V kvalifikacijah nas čaka skupina z dvema ekipama, kjer je ženski nogomet izjemno popularen, temu primerna pa je tudi njihova kakovost. Turnir bo zopet priložnost za dokazovanje deklet ter nabiranje prepotrebnih igralskih izkušenj,“ je povedala selektorica Petra Mikeln.

„Glede na dejstvo, da smo si s preteklimi rezultati priborili tekmovati v ligi A, je vsak nasprotnik izredno močan. Favorit skupine je zagotovo Nemčija. Z njimi smo se merili letos v elitnem krogu kvalifikacij in odigrali dobro tekmo, na izredno visoki ravni. Prvi smo tudi povedli, tekma se je končala z izidom 1:2, kasneje pa je Nemčija v tej kategoriji postala evropski prvak. Rezultatsko smo v zadnjih letih precej blizu tudi najboljšim. Lahko bi rekli tako blizu, a v resnici še kar precej daleč od njih. Če najboljša dekleta v teh nogometno razvitih državah vsakdanje povsem fokusirano živijo za njihove nogometne kariere, smo tukaj s posameznicami, ki so talentirane še vsekakor na nekoliko tankem ledu. Ni dovolj, da si povsem fokusiran samo zadnji mesec, teden pred kvalifikacijami in le takrat živiš povsem športno življenje, temu se je potrebno podrediti že veliko prej, v vsakdanjem življenju. Tudi sedaj tekom poletja. K dobri predstavi na nekem prvenstvu ali pa v ligi ne sodi le zadostno število treningov, ampak prizadevnost posameznice na vsakem treningu, njena maksimalna izvedba ter vsakdanji športni način življenja. Tukaj je pomembna tudi vsakdanja prehrana, pijača in vse kar sodi k maksimalni izvedbi na vrhunskem nivoju, vse od psihološke priprave kot tudi do maksimalne mentalne stabilnosti. Tudi tekmi s Srbijo in Turčijo bosta izredno zahtevni, zato moramo o naši kvalitetni izvedbi na kvalifikacijah vsi skupaj razmišljati takoj, ko se dekleta vrnejo iz oddiha in se maksimalno po klubskih sredinah pričnejo pripravljati na novo sezono. Zelo pomembno bo, da bodo dekleta odšle na dopuste čim prej po koncu šole in se bodo v klubske sredine vrnile pravočasno, ob pričetku priprav. Za klube, ki pripravljalno obdobje pričnejo nekoliko kasneje pa je zaželeno, da posameznicam reprezentantkam omogočijo, da so 75 – 80 % pripravljene do prvih reprezentančnih priprav, ki bodo konec julija. V nadaljevanju pa upam, da bomo z dekleti v okviru NZS lahko opravili še vsaj dvojne skupne priprave in nekaj treningov v NZS centrih ter se posledično bolje pripravili na tako zahtevno tekmovanje. Včeraj smo opravili zadnji trening v NZS centru deklet WU17 v tem delu prvenstva. Opravili smo skupni sestanek in tudi nekaj individualnih razgovorov s posameznicami in upam, da bodo napotke vzele skrajno resno ter državni grb zastopale dostojno,“ je po žrebu povedala selektorica Tina Kelenberger.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 23.09.2022 | WU19
  Znan seznam mladink za kvalifikacije za EP
  Dekliško mladinsko reprezentanco v prvi polovici oktobra čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2023. Selektorica Petra Mikeln je obelodanila seznam igralk, na katere računa na turnirju na Slovaškem.
 • 06.09.2022 | WU19
  Zmanjkalo časa za preobrat
  Mladinska dekliška reprezentanca je s porazom proti Češki (1:3) sklenila pripravljalni turnir v Kranjski Gori. Edini gol za našo izbrano vrsto je dosegla Maša Osojnik.
 • 03.09.2022 | WU19
  V Kranjski Gori boljše od Norveške
  Naše mladinke so na 2. tekmi turnirja v Kranjski Gori prišle do prve zmage. Varovanke selektorice Petre Mikeln so doma z 2:1 premagale Norveško. Gola za zmago sta prispevali Korina Lana Janež in Anja Eferl.
 • 01.09.2022 | WU19
  Mednarodni turnir začele z remijem
  Danes se je za dekliško mladinsko vrsto začel pripravljalni turnir v Kranjski Gori. Varovanke selektorice Petre Mikeln so uvodoma remizirale s Hrvaško (2:2). Gola sta prispevali kapetanka Korina Lara Janež in Anja Eferl.
 • 31.08.2022 | WU19
  V spletnem prenosu mladinke proti Hrvaški
  V torek se je v Kranjski Gori zbrala dekliška mladinska reprezentanca, ki jutri, v četrtek, 1.9., v Kranjski Gori začenja z močnim pripravljalnim turnirjem. Na vabilo selektorice Petre Mikeln so se odzvale vse igralke.
 • 19.08.2022 | WU19
  Mladinke pred kvalifikacijami gostijo močan turnir
  Konec prihodnjega tedna se bo zbrala tudi dekliška mladinska reprezentanca, ki jo čaka močan pripravljalni turnir v Kranjski Gori. Selektorica Petra Mikeln je obelodanila seznam igralk, na katere računa.
 • 01.08.2022 | WU19
  Po pripravah kadetinj in mladink
  Minuli konec meseca je bil tudi v znamenju priprav, ki sta ju v Čatežu opravili reprezentanci mladink in kadetinj, ki ju jeseni čakata turnirja Lige A oz. začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo.
 • 16.07.2022 | WU19
  Mladinke na priprave
  „Prve skupne priprave bomo poskušali čim bolje izkoristiti za spoznavanje novih igralk ter uigravanje taktičnih zakonitosti znotraj igre. Za konec priprav bomo v  sklopu treningov odigrali tudi prijateljsko srečanje s selekcijo U17,“ pove selektorica Petra Mikeln.
 • 12.04.2022 | WU19
  S tretjo zmago ekspresno v Ligo A
  Na zadnji tekmi so varovanke selektorice Petre Mikeln z 1:0 in golom kapetanke Korine Lare Janež porazile Severno Makedonijo. Na drugi tekmi današnjega dne je v Brežicah Moldavija s 3:1 premagala Liechtenstein.

DELI NA