05.02.2013 | A
Katanec: "Javnosti ne zanima kapetan, pač pa dober nogomet."

Novi selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je dan pred prijateljsko tekmo z Bosno in Hercegovino na Brdu pri Kranju še enkrat poudaril, da na tekmi ne bo v ospredju rezultat, bolj ga zanima kako deluje ekipa, ki jo že v kratkem čaka kvalifikacijska tekma za SP proti Islandiji. Prvi občutki so pri Katancu zelo pozitivni.

Selektor je bil dan po prvem treningu na novinarski konferenci vidno sproščen. "Vse je v redu, fantje so opravili trening, kot je to normalno. Občutki so pozitivni, a delo z ljudmi je, seveda pod narekovaji, vedno težko. Spoznavamo se, a ekipe se spoznavajo leta in leta. Vse je v redu in tekmo bomo skušali odigrati na najboljši možen način, brez rezultatske obremenitve. Igralci naj se pokažejo v najboljši luči, da bomo jaz in moj štab do tekme z Islandijo dobili informacijo v kakšni kondiciji so, kar je bistvenega pomena."

Stadion v Stožicah bo ob vrnitvi najuspešnejšega slovenskega selektorja poln. "Veseli me, da bo poln že na prijateljski tekmi. Upam, da bomo navijačem lahko polepšali dan, če ne rezultatsko, pa vsaj z borbeno in všečno igro. Želim pa si, da bo vzdušje na stadionu pozitivna. Izid res ni pomemben. Če bo tako kot v mojem prvem selektorskem mandatu na slovenski klopi, ko sem prvo izgubili, nato pa naredili rezultate, to podpišem takoj."

Slovenska ekipa je v torek že testirala nekatere taktične zamisli, a Katanec poudarja, da se vsi ti sistemi na tekmi lahko spremenijo iz sekunde v sekundo in v svojem slogu dodaja. "Sistemi ne igrajo. Igrajo igralci na igrišču. Sam bi rad, da se osredotočite na igralce, mene in moj štab pa v drugi plan. Fokus naj se preusmeri na akterje, saj so oni tisti bistveni. Mi bomo storili vse, kar se da, da bodo igralci čim bolje pripravljeni za tekme. To, da sem jaz na čelu, ne pomeni ne uvrstitve na SP, niti česa drugega. Zagotavljam le, da bomo delali na najboljši možen način, ki sem ga videl v življenju in se ga naučil."

Ljubljančan ne skriva, da ima ob vrnitvi na selektorsko mesto tudi sam veliko vprašanj, odgovorov pa v 15 minutah uigravanja ni dobil. "Tega se na da primerjati s tekmo. Ritem v teh 15, 20 minutah je močnejši kot na tekmi. Tam bomo videli, kje smo, kako razmišljajo igralci. Na tekmi bodo situacije, ki jih bodo morali reševati igralci sami. Mi vseh situacij ne moremo predvideti. Tudi jaz bom radoveden, da vidim, kako delajo, reagirajo in v kakšni kondiciji so," pravi Katanec. Tudi o začetni enajsterici bo razmišljal šele po današnjem treningu, slovenski nogometaši pa so si že ogledali posnetke nasprotnika.

Prve prave tekme so pred vrati in Ljubljančan želi čim več podatkov o svojih izbrancih, saj si posameznikov še ni imel priložnost ogledati. "Posnetek ni dovolj, saj tam vidiš igralce le v določenih fazah, ne veš pa kaj počnejo, ko jih ni v fokusu." Ob tem gre pričakovati, da bo na tekmi z Islandijo dobil priložnost še kdo od napadalcev. "Tam bo borba. Tekmec je izredno težak in upam, da bodo na razpolago vsi igralci, ki jih imamo," še pravi Katanec, ki priznava, da je kot vselej, tudi pred tekmo z BiH nervozen.

Neznanka dan pred tekmo ostaja tudi, kdo bo kapetan slovenske vrste. "To ni bistvenega pomena. Fantje bodo spoštovali mojo odločitev. Imamo probleme na igrišču in te moramo rešiti, ne pa kdo je kapetan. Če mi vi poveste kapetana, da bomo zmagovali, mi ga povejte, pa bo kapetan. Javnosti to ne zanima, javnost želi videti dober nogomet. Na tekmi ljudje ne gledajo, kdo ima na roki trak, ampak kaj igralci delajo z žogo," je še povedal Katanec.

Tekst: STA
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 02.07.2024 | A
  Dobrodošli doma!
  Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
 • 02.07.2024 | A
  Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
  Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
 • 02.07.2024 | A
  Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
 • 01.07.2024 | A
  Bravo, fantje!
  Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
 • 01.07.2024 | A
  Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
  Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
 • 01.07.2024 | A
  Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
  Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
 • 30.06.2024 | A
  Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
  Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
 • 30.06.2024 | A
  Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
  Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
 • 29.06.2024 | A
  Ne bojimo se Portugalske
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.
 • 28.06.2024 | A
  Stekla prodaja vstopnic za Portugalsko
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes, kot napovedano, v prodajo sprostila 6.000 vstopnic za slovenske navijače za tekmo osmine finala UEFA evropskega prvenstva med Portugalsko in Slovenijo. 

DELI NA