27.05.2010 | A
Kek: Afrika bo vrhunec moje kariere

Medtem, ko reprezentanti mrzlično odštevajo dneve do 19. svetovnega prvenstva in pilijo še zadnje podrobnosti igre ter taktične zamisli na Južnem Tirolskem, selektor Kek komaj čaka, da se zgodba tokratnega svetovnega prvenstva začne.

Od Hiddinka do Capella

Ni bolj zaželene teme tega poletja, kot je prihajajoč nogometni mesec z vsemi favoriti in nogometnimi velikani, ki se jim bo po postu prejšnjega prvenstva znova pridružila Slovenija. Čeprav se je Slovenija že drugič v osmih letih uvrstila na mundial, mnogi z začudenjem gledajo na moštvo, ki si je pokorilo veliko Rusijo in na kolena spravilo Guusa Hiddinga. Domala neznano in eksotično moštvo, ki med velikane kot so Španija, Brazilija, Portugalska in ostali deluje bolj kot vsiljivec, kot pa dejanski udeleženec, ima v svojem drugem poizkusu, kjer se je zamenjala celotna generacija nogometašev, velike načrte. »Sposobni smo se kvalificirati v naslednji krog, a za to bomo morali trdo delati. Vsi nasprotniki so zelo kakovostna moštva in čakajo nas zelo napeti dvoboji.« In favorit? »Anglija je najbolj priljubljeno moštvo naše skupine, a ne glede na vse, lahko napreduje tudi Slovenija.«

Moštvo, polno zvezd

Nov rod nogometašev, kjer najmlajši člani štejejo dobrih 20 pomladi, si skupaj s selektorjem Kekom nedvomno zaslužijo večji sloves, kot ga dejansko uživajo. Čeprav zvezdnikov v ekipi ni, prav tako moštvu manjka vzdevek, pa so zeleno-beli posebni ravno zaradi tega. In kaj pravi o zvenečih imenih, ki jih naj ne bi bilo selektor? »Ne strinjam se s tem. V Afriko potujemo s 23 zvezdami, ki bodo svoje individualne kvalitete podredili kolektivnemu duhu in to so zame pravi zvezdniki.«

Vstopnico med 32 najboljših na svetu si je Slovenija priigrala brez ene same podarjene žoge, sodniškega žvižga, sreče. In ko je bila situacija že skoraj brezupna, se je Kekovim izbrancem nasproti postavila največja država na svetu. A padla je tudi Rusija. »Skrivnost našega uspeha je v tem, da so fantje neverjetno samozavestni, pogumni in odločni,« je svoje varovance opisal glavni dirigent moštva. »Naprej so nas popeljale naše predstave na igrišču, me pa sreča ali karkoli podobnega.«

Ključna tekma na Wembleyju

Nesporna kvaliteta se kaže tudi v prejetih zadetkih v kvalifikacijskem ciklusu, saj se Handanovičeva mreža ni velikokrat zatresla. »To, da smo prejeli le štiri zadetke kaže na to, da imamo trdno zadnjo linijo, da gre za dobro organizirano ekipo z željo po napadalnem nogometu. Nenazadnje dosegli smo tudi veliko zadetkov v odločilnih tekmah.« In eden takšnih, pa čeprav je šlo le za prijateljski obračun, je Ljubljankičev zadetek sredi polnega Wembleyja. »Prijateljske tekme so eno, tekme svetovnega prvenstva pa nekaj povsem drugega,« opozarja selektor. »Tista tekma je bila vsekakor ena ključnih za našo samozavest in mentalno pripravljenost za Poljake. Sledila je ena najpomembnejših in najlepših zmag v kvalifikacijah,« se tega spominja 39-letni Mariborčan. »Izkušnje so zelo pozitivne, prenesti to na afriška tla pa bo nov in drugačen izziv.«

Afrika vas bo očarala

Kek je Afriko trikrat že obiskal in se na lastne oči prepričal, kako poteka delo in koliko napora so v prvenstvo vložili na južni polobli. Čeprav se zdi, da je to kot na koncu sveta, je selektor prepričan, da bo črna celina presegla pričakovanja ljudi, ki se bodo podali v to deželo. Osebno pa kot trener, ki se je s tem poslom začel ukvarjati pred 11 leti, na potovanje v Afriko gleda kot na nagrado za ves vložen trud in ure, ki ga namenja nogometu. »Hkrati bo to izziv, ki s sabo nosi vrsto pričakovanj. Sem hvaležen, hkrati pa ne čutim nikakršnega pritiska ali strahu. Predvsem gre za motivacijo po dokazovanji, da nismo tu po naključju,« je pogovor za uradno spletno stran prvenstva zaključil človek, brez katerega Slovenija ne bi zopet ponosno vzklikala 'Kdor ne skače ni Slovenc'.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA