13.10.2023 | A
Kek: Pričakujem razigranost, a tudi disciplino in odgovornost

Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto ob 18. uri v Stožicah igrala kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024 proti Finski. V slovenskem taboru, kjer nimajo težav s poškodbami, so pred zelo pomembno tekmo optimisti proti tekmecu, ki jih je v Helsinkih na prvi medsebojni tekmi premagal z 2:0.

Slovenija, ki jo v torek čaka še gostovanje pri Severni Irski, je po dolgem času spet v igri za preboj na veliko tekmovanje, zadnje je bilo svetovno prvenstvo 2010. Izbranci Matjaža Keka so po šestih krogih na vrhu skupine H s 13 točkami, vendar je v ogorčenem četveroboju za dve mesti, ki peljeta na EP, z Dansko (13 točk), Finsko in Kazahstanom (oba po 12 točk).

Kot je poudaril Kek na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, je dejstvo, da so v takem položaju, privilegij. "Po eni strani je igranje tako pomembne tekme privilegij, na drugi strani pa to ne sme zamegliti priprave na obračun. Smo pa skozi teden naredili tisto, kar smo načrtovali," je dejal Kek.

Dodal je, da morajo nogometna evforija, razprodane Stožice in velika pričakovanja prinesti mirnost, odločnost, spoštljivost do tekmeca ob zavedanju svoje kakovosti. "Razigranost na eni strani, na drugi disciplina in odgovornost. To pričakujem od Slovenije. Z optimizmom pričakujemo tekmo. Upam, da bo kulisa dobra, ta pa ne sme biti pritisk, ampak veselje, da smo v tem položaju."

Kot je še pristavil Kek, so pred prvo od tekem, ki bodo povedale, katere reprezentance bodo šle na zaključni turnir. "Pred nami je tekmec, ki ga dobro poznamo, analizirali smo ga, jasno pa je, da moraš najprej razmišljati o sebi, o dobrih stvareh, hkrati pa popravljati tiste, ki niso dobre. Če si sam nekaj zaslužiš, potem se je lažje tudi psihično pripraviti. Finska je močna, kakovostna, oblikovana, ampak mislim, da je taka tudi Slovenija. Ob pozitivnem navdihu lahko zbiramo točke proti vsakomur v skupini," je poudaril Kek in opozoril, da bi bilo zviška gledati na kogarkoli napaka.

Povedal je, da v tekmo ne bodo šli na glavo brez ideje, ampak z določeno mero pragmatičnosti in z že omenjeno razigranostjo. Vesel je povratnih informacij, ki jih je dobil skozi treninge ter pohvalil delo strokovnega štaba in okolja, v katerem se pripravljajo.

"Ne sme pa nas to zapeljati v lagodje, ker v Stožicah mora biti 'eksplozija'." Pot do uspeha je tlakovana skozi pozitiven pristop, ki temelji na zadnjem časovnem obdobju, porazih in tudi zmagah, ki jih je bilo tudi proti velikim reprezentancam v tem obdobju kar nekaj, še meni selektor.

Eden teh pozitivnih kamenčkov v mozaiku je tudi napadalec Benjamin Šeško. "Prva naša misel mora biti zmaga. Kakovost ekipe je iz tekme v tekmo boljša in če v kaj verjamem, verjamem v to, da lahko v tej skupini zmagamo na vsaki tekmi," je dejal Leipzigov nogometaš.

Kot je dodal, je poraz iz Helsinkov zanj pozabljen. "Osredotočenost je na vsako naslednjo tekmo. Osebno pa vem, da smo tudi na Finskem dobro igrali, ampak nismo zadeli, kar se pač lahko pripeti," je še povedal in nadaljeval, da je vzdušje res dobro, da se fantje veliko družijo med sabo tudi ob igranju kart in namiznega tenisa: "Tudi to pomaga na igrišču".

Vsak dan skupnih treningov veliko pomeni, tako lahko še izboljšaš določene taktične stvari, meni Šeško. O svoji vlogi, vlogi strelca, pa je pripomnil: "Dal bom svoj maksimum, da pomagam reprezentanci. Je pa moje delo, da dosegam gole. Verjamem, da se bo to tudi zgodilo."

Tekmo v razprodanih Stožicah, kjer bo tudi okoli 900 finskih navijačev, bodo sodili Italijani na čelu z Danielejem Orsatom. V skupini H bosta v soboto še tekmi Severna Irska - San Marino (15.00) in Danska - Kazahstan (20.45).

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.
 • 22.01.2024 | A
  Mlakar stopnjuje strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili s svojimi klubi znova na delu člani slovenske A reprezentance. Kapetan slednje je s svojim Atleticom napredoval v naslednji krog pokalnega tekmovanja, Jan Mlakar pa se je znova vpisal med strelce pri Pisi.

DELI NA