29.05.2024 | A
Kek: Vesel bom, če bodo imeli navijači tudi v Nemčiji razlog za zadovoljstvo

Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju začela priprave na evropsko prvenstvo 2024, ki se bo pričelo 14. junija. Selektor Matjaž Kek bo predtem pripravljenost reprezentance preveril na tekmah z Armenijo in Bolgarijo, ki bosta 4. in 8. junija v Stožicah.

Uvodni medijski termin je pritegnil pozornost velikega števila slovenskih novinarjev. Nogomet je ponovno pomembna tema v državi, to dejstvo pa veseli tudi slovenskega selektorja.

"Zelo vesel sem, da smo na evropskem prvenstvu, da je nogomet spet ena od tem športnih uspehov. Pričakovanja so taka, da se najprej dobro pripravimo in gremo v Nemčijo s prepričanjem, da se bo v skupini kaj vprašalo tudi Slovenijo," je na druženju z novinarji ob zboru reprezentance dejal Kek.

Selektor je pred dnevi objavil seznam 30 igralcev, ki ga bo do polnoči 7. junija moral skrajšati na 26. Širši seznam je pojasnil tudi s tem, da imajo v nekaterih državah nogometaši še klubske obveznosti, iz slovenske vrste so to Nino Žugelj na Norveškem, David Brekalo v ZDA in Žan Celar v Švici, tako da na te tri bržčas ne bo mogel računati na prvi od dveh junijskih pripravljalnih tekem.

Kot je še razkril, jim kar nekaj vprašanj še zastavlja poškodba Sandija Lovrića, medtem ko so drugi bolj ali manj nared, čeprav bodo še previdni pri doziranju naporov pri Petru Stojanoviću in Jaki Bijolu.

"Res je stresno to, da moraš na koncu nekomu reči, da ga ne boš vzel s sabo na EP. Ampak upam, da bo to vseeno moja odločitev in ne odločitev zaradi poškodb," je dejal selektor in zanikal kakršna koli namigovanja, da so nekateri na seznamu in pripravah zaradi starih zaslug. "Moje prepričanje je, da je treba gledati skozi prizmo ekipnega učinka in ne skozi enega igralca, pa kakršno koli ime že to je. Vsak si bo mesto moral zaslužiti," pravi Kek. Ponovil pa je še, da si Slovenija ne more privoščiti, da bi se komurkoli, ki si želi igrati, odrekla.

Povedal je tudi, da je logično, da obstaja določena hierarhija, ker so si nekateri nosilci to priigrali na igrišču, ter da je standardizacija ekipe pomenila tudi več avtomatizmov, kar se pozna na kakovosti igre. "Danska, Srbija in Anglija so ekipe, proti katerim si ne smemo dovoliti, da bi bili videti tako kot proti Malti

Tudi zato ga na treningih zanima predvsem to, da bo Slovenija tekaško na najvišji možni ravni. "Če imamo težave s fizično pripravljenostjo, bodo hitro problemi. Upam, da se fantje tega zavedajo. Na Brdu se zagotovo ne bodo le sprehajali."

Dodal je, da ima Slovenija še mlado ogrodje ekipe, ampak mladi, atraktivni, napadalni - to pozabite, pravi. "Zanima me rezultat in kako bomo videti. Pragmatičnost pa je ena velikih kakovosti naše vrste. "To bo tudi v Nemčiji spremljalo veliko slovenskih navijačev. Kek pravi, da to ni še nobena potrditev dela. "Vesel bom, če bodo imeli navijači tudi v Nemčiji razlog za zadovoljstvo."

Tekst: MKo, STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 15.06.2024 | A
  Kek: Favoriti so zato, da se jih premaga
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu začela nastope na svojem drugem evropskem prvenstvu v zgodovini. Tokrat se bo za uvod pomerila z Dansko. Matjaž Kek je pred obračunom poudaril, da bodo poskusili priti do ugodnega izida proti izjemno kakovostnemu tekmecu.
 • 15.06.2024 | A
  Informacije pred tekmo reprezentance v Stuttgartu
  Za vse navijače, ki boste v Stuttgartu podpirali nogometno reprezentanco Slovenije, smo pripravili nekaj ključnih informacij pred jutrišnjo tekmo. Oblecite se v belo!
 • 14.06.2024 | A
  Mijatović: Pričakujem, da bo rekord iz Amsterdama padel
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović pred evropskim prvenstvom v Nemčiji napoveduje odlično organizacijo in velik obisk slovenskih navijačev.
 • 14.06.2024 | A
  Šporar in Brekalo o Dancih
  Slovenska nogometna reprezentanca je vse bližje svoji uvodni tekmi na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka so v Wuppertalu opravili nov trening pred nedeljskim obračunom z Dansko, ki se bo začel ob 18. uri v Stuttgartu. Vadila sta tudi Andraž Šporar, ki je že zatresel dansko mrežo, in David Brekalo.
 • 14.06.2024 | A
  Slovenski nogomet ponosen na reprezentanco
  Poglejmo si, kje so na nogometno pot stopili naši reprezentanti.
 • 14.06.2024 | A
  Nemčija in Škotska odpirata 17. evropsko prvenstvo v nogometu
  Reprezentanci Nemčije in Škotske bosta drevi ob 21. uri v Münchnu odprli 17. evropsko prvenstvo v nogometu. Na njem bo naslov branila Italija, po 24 letih pa bo na zaključnem turnirju nastopila tudi Slovenija.
 • 13.06.2024 | A
  Pričenja se Studio Slovenija
  Pred nami je deset oddaj Studio Slovenija s posebnimi gosti in ekskluzivno vsebino neposredno iz Wuppertala, kjer je nastanjena slovenska izbrana vrsta.
 • 13.06.2024 | A
  Stojanović bo nared za tekmo z Dansko, , Kurtić poudarja pomen dobrega vzdušja
  Iz Wuppertala sta se oglasila Petar Stojanović, ki bo v nedeljo nared za tekmo z Dansko, in veteran Jasmin Kurtić.
 • 12.06.2024 | A
  Slovenski nogometaši začeli priprave v Wuppertalu
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes prvič vadila v Wuppertalu. Uvodni trening izbrancev Matjaža Keka pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji si je ogledalo nekaj tisoč lokalnih nogometnih privržencev, kar je razveselilo slovenski tabor.
 • 12.06.2024 | A
  S pobudo Z vami smo v oporo športnikom
  Duševno zdravje kot vezni člen sodelovanja med Nogometno zvezo Slovenije in Skupino Triglav.

DELI NA