25.03.2023 | A
Kek si ob novi zmagi želi tudi dobro zasedenih tribun

Reprezentanca Slovenije se na Brdu pri Kranju pripravlja na nedeljsko tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Slovenci so po uvodnem uspehu v Kazahstanu favoriti tudi na drugem obračunu kvalifikacij, ki se bo začel ob 18. uri. Tri točke so tako jasen cilj.

"Jasno je, da bo to tekma, na kateri moraš sprejeti vlogo favorita. Razmišljaš predvsem o napadalnem delu, ki te pripelje do priložnosti. Za nami je težka tekma, ki je pokazala dva obraza. Na eni strani je pokazala veliko željo, na drugi strani pa tudi opozorila na odločene stvari, ki jih moramo narediti bolje," je na novinarski konferenci povedal selektor Matjaž Kek.

Eden tistih, ki bo skušal prelisičiti strnjeno postavitev San Marina, bo Sandi Lovrić. "Mislim, da nas čaka tekma, na kateri moramo biti stoodstotno osredotočeni od prve do zadnje minute. Vsak bo dal svoj maksimum, morali pa bomo biti potrpežljivi. Pričakujem, da bomo imeli več žogo v posesti, tako da bo treba biti luciden, konkreten," je povedal Lovrić in poudaril, da posledic dolgega potovanja v Kazahstan ni čutiti.

Kek pa je poudaril, da je po Kazahstanu obračun s San Marinom nov izziv. "Upam, da v dobro zasedenih Stožicah," si je zaželel velikega števila navijačev. Teh bo po podatkih Nogometne zveze Slovenije približno 9000. "Mislim, da si ta generacija zasluži pravo ozračje, pravo podporo. Igra pač slovenska reprezentanca, njeni igralci so tudi v Astani pokazali, koliko jim je do tega dresa. S celotnim kompletom iz Kazahstana sem sicer zadovoljen, ker mislim, da je bilo vse na primerni ravni. Veseli nas zaradi zmage in točk, hkrati pa nas drži budne in delovne, skromne, a z veliko samozaupanja," je dejal selektor.

Njegov kader so še dodatno zredčile poškodbe. Tako bosta ob Andražu Šporarju in Jasminu Kurtiću manjkala še Domen Črnigoj in Miha Blažič. "Še nekateri imajo težave, nekaj posledic je tudi z umetne trave, ampak tu se kaže priložnost za nekoga drugega. Naše razmišljanje je držati visok ritem, poskušamo biti hitri, agresivni, pravočasni in izkoristiti priložnosti, ki se nam ponudijo. Igralci bodo dobili dovolj informacij o San Marinu. Vem, da bomo igrali na visoki ravni kljub tem poškodbam," je prepričan Kek.

Glede igre San Marina je dejal, da je usmerjena predvsem v branjenje. "Kljub temu pa mora biti priprava takšna, kot na vsakega drugega tekmeca, le poudarki so drugi. Zahtevam le, da smo osredotočeni, pravočasni, da igramo ekipno. Doslej so fantje pokazali resnost, zrelost. Kdorkoli bo jutri igral, ima popolno zaupanje selektorja," je dodal.

Tudi sicer je zadovoljen, da ima na voljo dokaj širok kader ter da se igralci zavedajo, da lahko vsak na svoj način pomaga. "To leto bo pokazalo marsikaj, kar zadeva slovenski reprezentančni nogomet. Želim si, da smo v igri do konca. Imamo kakovost in ta kader pomeni le to, da nekaterim fantom zaupaš, hkrati pa ne prekinjaš selekcioniranja. Treba je uporabiti vse resurse, ni pomembno, če je nekdo star čez 30 ali pod 20 let," je Kek spregovoril še o kadrovski sliki.

Če je slednji z marsičim zadovoljen, pa želi še nekaj več pri igri v napadu. "Želim, da smo kakovostnejši, natančnejši, hitrejši. Da se lahko branimo v dveh sistemih, nam daje neko širino, kar pa zadeva napadalno igro, pa bi si želel še več agresivnosti in konkretnosti," je še povedal Kek in zaključil, da hoče, da je slovenska vrsta prepoznavna, ko ima žogo in tudi ko je nima.

Tekmo v Stožicah bodo sodili Belgijci Nathan Verboomen, Mathias Hillaert in Ruben Wyns.

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 07.06.2023 | A
  Kek izbral za Finsko in Dansko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 06.06.2023 | A
  Reprezentanti opravili še zadnje klubske obveznosti pred nadaljevanjem kvalifikacij
  Slovenski reprezentanti so opravili še zadnje klubske obveznosti pred junijskima kvalifikacijskima tekmama. Za nekatere je bilo prvenstvo končano že pred tednom dni, pretekli vikend pa je klubsko sezono končalo še ducat reprezentantov. Tiskovna konferenca, na kateri bo selektor Matjaž Kek objavil seznam za prihodnji dve srečanji, bo v torek, 7. junija ob 14. uri s spletnim prenosom na strani NZS.
 • 30.05.2023 | A
  Reprezentanti pred zborom v strelski in podajalski formi
  Medtem ko je za osmerico klubska sezona že konačana, se je preostala četa reprezentantov pretekli konec tedna izkazala s štirimi zadetki in dvema ključnima podajama. Celar je sezono končal kot tretji strelec švicarksega prvenstva, Šeško se je na predzadnji tekmi prvenstva dokazal s podajo in zadetkom.
 • 23.05.2023 | A
  Za tekmo z Dansko na voljo le še 2.000 vstopnic
  Nogometna vročica ne popušča tudi po zaključku klubske sezone, saj se v ospredje vrača slovenska nogometna reprezentanca, ki jo čakata izjemno pomembni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka se bodo 16. junija v Helsinkih pomerili s Finsko, 19. junija ob 20.45 pa bodo v Stožicah gostili še Dansko.
 • 22.05.2023 | A
  Šeško avstrijski prvak, strelsko razpoložena trojica
  Minuli konec tedna so svoje klubske obveznosti opravljali tudi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško je z Red Bullom slavil že svoj tretji zaporedni naslov, strelsko pa so se zadnje dni izkazali tudi Balkovec, Gorenc Stankovič in Vombergar, ki je zadel dvakrat. Zajc do nove asistence.
 • 15.05.2023 | A
  Šeško ponovno zanesljiv
  Pretekli konec tedna so svoje klube ponovno zastopali slovenski reprezentanti. Medtem ko se je za slovensko četverico v Grčiji prvenstvo že zaključilo, sta Benjamin Šeško in Timi Max Elšnik oba merila v polno, Andres Vombergar pa se je tokrat izkazal z asistenco.
 • 09.05.2023 | A
  Celar stopnjuje svojo strelsko formoič in Horvat slavila v pokalu
  V zadnjih dneh so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. V švicarskem prvenstvu se je znova izkazal Žan Celar, ki je dosegel že svoj 15. prvenstveni zadetek. V vlogi podajalcev pa sta se tokrat izkazal Sandi Lovrić in Luka Zahović.
 • 01.05.2023 | A
  Gorenc Stankovič in Horvat slavila v pokalu
  V preteklem koncu tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali člani slovenske A reprezentance. Dvojica je merila v polno, Gorenc Stankovič in Horvat pa sta se svojim Sturmom veselila pokalne lovorike.
 • 24.04.2023 | A
  Strelsko in podajalsko razpoložena šestorica
  Zadnji konec tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali slovenski reprezentanti. Medtem ko je Šeško odločil obračun za vrh lestvice, sta se v vlogi strelcev izkazala tudi reprezentanta Vipotnik in Elšnik, ki nastopata v Prvi ligi Telemach. V vlogi asistentov so bili tokrat še trije slovenski reprezentanti.
 • 17.04.2023 | A
  Horvat zadel za zmago Sturma
  Minuli konec tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali slovenski reprezentanti. Tokrat je bil strelsko razpoložen Horvat, ki je svojemu Sturmu pomagal do nove zmage, dvojica reprezentantov pa je že bila okronana z naslovom državnega prvaka.

DELI NA