13.07.2022 | Sodniki
Kos na vroči Malti v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v UEFA konferenčno ligo 2022/23

Kot drugi slovenski kontrolor sojenja v kvalifikacijah evropskih klubskih tekmovanjih, bo Drago Kos iz Prevalj deloval v južnem Sredozemlju in sicer v deveti najmanjši državi na svetu na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za uvrstitev v UEFA Konferenčno ligo za sezono 2022/23.

Enainšestdesetletni član Komisije za sodniške zadeve pri NZS Drago Kos bo jutri z otoka Malte, ki ima prestolnico Valletto v celoti pod okriljem svetovne dediščine UNESCA poročal o kvaliteti sojenja črnogorske sodniške ekipe, ki jo bo vodil Miloš Savović iz Podgorice. Ta štiridesetletni delivec pravice je kot nadarjen sodnik iz regije pred sedmimi leti 26. marca 2015 sodil v Kopru na prijateljski tekmi mladih reprezentanc do 21. leta starosti Slovenije in Ukrajine, z letom 2022 pa je bil uvrščen na listo mednarodnih sodnikov (FIFA). 

Črnogorec bo tokrat glavni sodnik med tretjeuvrščeno ekipo lanskega malteškega prvenstva Hamrun Spartans in ekipo Alashkert iz Armenije, ki je prav tako končala na tretjem mestu prvenstvene lestvice državnega nogometnega prvenstva v najstarejši krščanski državi na svetu. Prva tekma v Armeniji na stadionu Alashkerta se je končala z zmago domačih 1-0. Dvoboj na Nacionalnem stadionu Centenary s 16.997 sedeži v mestu Ta' Qaliju, kjer je tudi sedež malteške nogometne zveze se bo začel v četrtek ob 20. uri.

Kot zanimivost dodajmo, da je na tem največjem nogometnem objektu v deželi dveh križev slovenska nogometna reprezentanca odigrala doslej 5 tekem in zabeležila štiri zmage ter neodločen izid. Prvo tekmo proti izbrani vrsti Malte so »Trigiji« odigrali davnega 12. februarja 1994 na Rothmansovem turnirju (0-1, Gliha, 54.min), edini remi na tekmi brez zadetkov so odigrali februarja 1996, nazadnje pa slavili 8. oktobra lani, ko je bilo 0-4 v kvalifikacijskem oknu za uvrstitev na SP 2022 v Katarju. Osrednji stadion na Malti je leta 2014 gostil tudi EP mladih do 17. let (UEFA Euro U-17).

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.

DELI NA