26.05.2010 | A
Ljubijankič: Angliji bi ga z veseljem še enkrat zabil

Še eden v seriji Kekovih varovancev se je v Slovenijo po končani klubski sezoni vrnil kot pokalni zmagovalec. Gre za 26-letnega Šulerjevega soigralca v belgijskem Gentu, ki je nogometašema dodal nekaj samozavesti pred vrhuncem letošnje nogometne sezone.

»Dosegli smo več, kot smo pričakovali pred sezono. Osvojili smo pokal in drugo mesto v prvenstvu,« si predstavnika belgijskega nogometa maneta roke ob zaključku prvenstva. Ljubijankič-Šuler je ob dvojici Novakovič-Brečko edini tandem, ki se na zelenicah videva dnevno, ko so reprezentanti na delu pri svojih delodajalcih. A kljub temu sta se nogometaša v danem trenutku koncentrirala na tekmovanje, ki je bilo pred njima. »Koncentrirala sva se na klubsko sezono, saj so naju ob koncu čakale težke tekme, a je bilo govora tudi o reprezentanci. Pogovarjala sva se o pripravah, Afriki, obenem pa misli usmerila na sezono, ki naju je čakala v klubu.« Tako kot prava profesionalca sta 'oddelala' svoje klubske dolžnosti, sedaj pa se s soigralci potita na Kronplatzu na Južnem Tirolskem.

»Vsi smo se zavedali, da nas po koncu sezone ne bo čakal dopust, ampak za nastop na tekmovanju, kakršno je SP, se to splača žrtvovati,« je z nasmeškom na obrazu in pričakovanjem začetka intenzivnega druženja tik pred odhodom v Brunico povedal Ljubijankič. Tako kot ostala Kekova četa, se je strinjal, da preveč počitka lahko samo škodi. Dokler so telesa v enakih fizičnih naporih in zmernem tempu, bodo priprave na težko pričakovan pričetek 19. svetovnega prvenstva 32 najboljših nogometnih velesil na svetu potekale v polnem teku in brez poškodb, so prepričani reprezentanti.

Tako kot danes malčki, je tudi Ljubijankič nekoč zbiral sličice in polnil nogometni album, tokrat pa bo prvenstvo videl na lastne oči in povsem od blizu. »Kot nogometaš sem seveda vedno spremljal velika tekmovanja, kot sta EP in SP, še posebej, če je igrala naša reprezentanca. Vedno sem imel sanje, da bi zaigral na takšnem prvenstvu. Uspelo nam je. Sedaj bomo videli, kako to zgleda v živo.« Od preteklih prvenstev mu je v spominu ostalo tisto, ki je bilo organizirano čez lužo, na tem pa bo predvsem v srečanju z Anglijo vanj uprtih nešteto slovenskih oči v upanju, da znova zatrese angleško mrežo. »Seveda, da bi bil vesel, da mi še enkrat uspe zatresti mrežo proti tako veliki ekipi, kot je Anglija.« Ob tem pa v isti sapo poudari, da je narava tekmovanja popolnoma drugačna in ponovitev sanjskega zadetka sredi Wembleyja želja, ki jo vsekakor želi uresničiti tudi v ponovnem snidenju z osmo reprezentanco sveta.

Spomnimo: Slovenija je, po preigravanju Nejca Pečnika, s katerim sta se kot rezervista odlično ujela, in njegovi podaji v kazenski prostor, ko je žoga našla nekdanjega napadalca Domžal, le-ta pa je v 85. minuti prijateljskega obračuna z Angleži, le nekaj dni pred kvalifikacijsko tekmo s Poljaki, zatresel zgodovinski zadetek, zavreščala. Tako je ob tem, ko je na znamenitem Londonskem stadionu premierno zadonela slovenska himna, padel tudi prvi zadetek majhne, komaj dve milijonske države na sončni strani Alp. Če so angleški branilci klonili septembra, lahko Kekovo moštvo zagotovo najde novo šibko točko tudi junija na Port Elizabethu.

In kako je stanje znotraj homogene in zaupanja vrednega moštva, ki je ukanilo samega Guusa Hiddinga? »Kolektivnost je še močnejša, kot je bila pred meseci. Igralci se res izvrstno razumemo, tako na kot tudi izven igrišča. Smo veliki prijatelji.« In če se je Slovenija v prvem nastopu med najboljšimi na svetu poslovila po treh porazih, si tokratna četa 23 najboljših v državi obeta boljši izkupiček. Marsikateri reprezentant skomigne z rameni češ, zakaj pa ne bi slavili in se prebili v naslednji krog? Ekipa je tako kvalitetna, da je pozitivno rivalstvo po 11 mestih, ki vodijo na afriške zelenice, precejšnje. »Celotna ekipa je kvalitetna. V čast mi je biti del te zgodbe in se boriti z ostalimi napadalci za minute na igrišču. Dal bom vse od sebe, da dobim priložnost, ki jo bom seveda po najboljših močeh tudi izkoristil.« Tudi osebna statistika napadalca v Gentu govori njemu v prid. Na skupno 50 tekmah je v letošnji sezoni dosegel 12 zadetkov.

Seveda bo sprva potrebno izkoristiti priprave in popraviti kar se izboljšati da, nato pa po tekmi z Novo Zelandijo, ki igralce čaka po prihodu v Slovenijo, polni optimizma kovčke pripraviti za dolgo pot na južno poloblo, kjer bo šlo zares.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropsko prvenstvo 2024.

DELI NA