26.05.2010 | A
Ljubijankič: Angliji bi ga z veseljem še enkrat zabil

Še eden v seriji Kekovih varovancev se je v Slovenijo po končani klubski sezoni vrnil kot pokalni zmagovalec. Gre za 26-letnega Šulerjevega soigralca v belgijskem Gentu, ki je nogometašema dodal nekaj samozavesti pred vrhuncem letošnje nogometne sezone.

»Dosegli smo več, kot smo pričakovali pred sezono. Osvojili smo pokal in drugo mesto v prvenstvu,« si predstavnika belgijskega nogometa maneta roke ob zaključku prvenstva. Ljubijankič-Šuler je ob dvojici Novakovič-Brečko edini tandem, ki se na zelenicah videva dnevno, ko so reprezentanti na delu pri svojih delodajalcih. A kljub temu sta se nogometaša v danem trenutku koncentrirala na tekmovanje, ki je bilo pred njima. »Koncentrirala sva se na klubsko sezono, saj so naju ob koncu čakale težke tekme, a je bilo govora tudi o reprezentanci. Pogovarjala sva se o pripravah, Afriki, obenem pa misli usmerila na sezono, ki naju je čakala v klubu.« Tako kot prava profesionalca sta 'oddelala' svoje klubske dolžnosti, sedaj pa se s soigralci potita na Kronplatzu na Južnem Tirolskem.

»Vsi smo se zavedali, da nas po koncu sezone ne bo čakal dopust, ampak za nastop na tekmovanju, kakršno je SP, se to splača žrtvovati,« je z nasmeškom na obrazu in pričakovanjem začetka intenzivnega druženja tik pred odhodom v Brunico povedal Ljubijankič. Tako kot ostala Kekova četa, se je strinjal, da preveč počitka lahko samo škodi. Dokler so telesa v enakih fizičnih naporih in zmernem tempu, bodo priprave na težko pričakovan pričetek 19. svetovnega prvenstva 32 najboljših nogometnih velesil na svetu potekale v polnem teku in brez poškodb, so prepričani reprezentanti.

Tako kot danes malčki, je tudi Ljubijankič nekoč zbiral sličice in polnil nogometni album, tokrat pa bo prvenstvo videl na lastne oči in povsem od blizu. »Kot nogometaš sem seveda vedno spremljal velika tekmovanja, kot sta EP in SP, še posebej, če je igrala naša reprezentanca. Vedno sem imel sanje, da bi zaigral na takšnem prvenstvu. Uspelo nam je. Sedaj bomo videli, kako to zgleda v živo.« Od preteklih prvenstev mu je v spominu ostalo tisto, ki je bilo organizirano čez lužo, na tem pa bo predvsem v srečanju z Anglijo vanj uprtih nešteto slovenskih oči v upanju, da znova zatrese angleško mrežo. »Seveda, da bi bil vesel, da mi še enkrat uspe zatresti mrežo proti tako veliki ekipi, kot je Anglija.« Ob tem pa v isti sapo poudari, da je narava tekmovanja popolnoma drugačna in ponovitev sanjskega zadetka sredi Wembleyja želja, ki jo vsekakor želi uresničiti tudi v ponovnem snidenju z osmo reprezentanco sveta.

Spomnimo: Slovenija je, po preigravanju Nejca Pečnika, s katerim sta se kot rezervista odlično ujela, in njegovi podaji v kazenski prostor, ko je žoga našla nekdanjega napadalca Domžal, le-ta pa je v 85. minuti prijateljskega obračuna z Angleži, le nekaj dni pred kvalifikacijsko tekmo s Poljaki, zatresel zgodovinski zadetek, zavreščala. Tako je ob tem, ko je na znamenitem Londonskem stadionu premierno zadonela slovenska himna, padel tudi prvi zadetek majhne, komaj dve milijonske države na sončni strani Alp. Če so angleški branilci klonili septembra, lahko Kekovo moštvo zagotovo najde novo šibko točko tudi junija na Port Elizabethu.

In kako je stanje znotraj homogene in zaupanja vrednega moštva, ki je ukanilo samega Guusa Hiddinga? »Kolektivnost je še močnejša, kot je bila pred meseci. Igralci se res izvrstno razumemo, tako na kot tudi izven igrišča. Smo veliki prijatelji.« In če se je Slovenija v prvem nastopu med najboljšimi na svetu poslovila po treh porazih, si tokratna četa 23 najboljših v državi obeta boljši izkupiček. Marsikateri reprezentant skomigne z rameni češ, zakaj pa ne bi slavili in se prebili v naslednji krog? Ekipa je tako kvalitetna, da je pozitivno rivalstvo po 11 mestih, ki vodijo na afriške zelenice, precejšnje. »Celotna ekipa je kvalitetna. V čast mi je biti del te zgodbe in se boriti z ostalimi napadalci za minute na igrišču. Dal bom vse od sebe, da dobim priložnost, ki jo bom seveda po najboljših močeh tudi izkoristil.« Tudi osebna statistika napadalca v Gentu govori njemu v prid. Na skupno 50 tekmah je v letošnji sezoni dosegel 12 zadetkov.

Seveda bo sprva potrebno izkoristiti priprave in popraviti kar se izboljšati da, nato pa po tekmi z Novo Zelandijo, ki igralce čaka po prihodu v Slovenijo, polni optimizma kovčke pripraviti za dolgo pot na južno poloblo, kjer bo šlo zares.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA