06.04.2022 | WU19
Lov na Ligo A začele z zmago

Naša mladinska dekliška reprezentanca je z zmago proti Moldaviji (3:1) začela nastop na turnirju Lige B. Tekmovanje poteka v Sloveniji, zmagovalka skupine se bo uvrstila v evropsko reprezentančno elitno druščino. Na drugi današnji tekmi je Severna Makedonija porazila Lichtenstein (2:0). Varovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v soboto, 9.4., v Brežicah pomerile prav z zasedbo Lichtensteina, v torek, 12.4., pa še v Novem mestu s Severno Makedonijo.

LIGA B
SLOVENIJA – MOLDAVIJA 3:1
(2:0)
Brežice (Slovenija). Sodnice: Tiryaki (TUR), Aktan (TUR),  Gutschi (AVT), TSchon (AVT).
Strelke: 1:0 Eferl (13.), 2:0 Janež (25.), 2:1 Colnic (48.), 3:1 Gradišek (68.)
Rumeni kartoni: Rovšek; Covali
Rdeč karton: /
Slovenija: Kocijan, Kosirnik, Rojnik (Lobe od 93.), Janež, Dolenšek, Šenk, Eferl, Mc Quarrie (Hlebec od 55.), Šabotič (Erman od 46.), Rovšek, Gradišek (Feratovič od 73.)
Moldavija: Dumic, Brinza, Railean, Burdeniuc, Virlan (Osadcii od 69.), Covali, Chirica, Cernitu, Coceanovschi (Bordeniuc A. od 71.), Pesterean (Catarau od 40.), Colnic.

Videoposnetek tekme:Slovenija je že v prvem polčasu navdušila in upravičila vlogo favorita, predvsem pa je bila naša igra raznovrstna, kombinatorna, zrela. Varovanke selektorice Petre Mikeln so podjetno začele, v prvi minuti se je pred moldavskim golom znašla Anja Eferl, v 6. minuti je merila Selma Šabotič. Domača pobuda se je stopnjevala, Moldavke pa so do sape prišle v 10. in 11.  minuti. Sprva je z desne merila Mihaela Burdeniuc, a je bila Iva Kocijan pozorna in prestregla podajo v sredino. V 11. minuti je Kocijanova dobro posredovala ob strelu, Moldavija je prišla do prvega kota na tekmi.

To pa je bilo od Moldavije tudi vse v prvem polčasu, v nadaljevanju je prevladovala Slovenija. V 13. minuti je sledila akcija z naše strani, z globinsko podajo v prazen prostor je Nina Mc Quarrie našla Anjo Eferl, ki je zadela za 1:0.

V 23. minuti so naše mladinke napadale po levi strani, sledil je predložek Selme Šabotič pred moldavski gol, v 25. minuti pa so naše reprezentantke povedle 2:0. Po akciji na desni strani je v kazenskem prostoru do žoge prišla Laura Šenk, ki je merila po tleh iz obrata v daljši kot za vodstvo 2:0. V 30. minuti je Slovenija skoraj ostala brez Selme Šabotič, ki je dobila močan udarec v gleženj, a je zdravniška služba naše reprezentance uredila, da je Selma lahko nadaljevala tekmo. Rezultat se do konca prvega polčasa ni menjal, je pa selektorica Moldavije v 39. minuti opravila sploh prvo menjavo na tekmi.

Drugi polčas se je začel z nesrečnim golom Slovenije, ko se je v 48. minuti žoga od ene od naših igralk odbila do moldavske igralke, ki je znižala na 2:1. Kot da je to dalo Moldavkam volje in želje, v nadaljevanju so odigralce precej odločneje, agresivnejše. Tudi Slovenija ni ostala dolžna: v 54. minuti je sledil solo prodor Anje Eferl, Moldavke so jo na koncu le ustavile. V 55. minuti je Anja Eferl udarila z glavo proti moldavskemu golu, v 57. minuti je bila pri strelu Sara Gradišek. Vmes je selektorica Petra Mikeln opravila prvo menjavo – v 55. minuti je zelenico zapustila Nina McQuarrie, zamenjala jo je klubska soigralka Tajda Hlebec.

Med 60. in 67. minuto so Moldavke dvakrat zapretile: prvič je bila na mestu Iva Kocijan, v 64. minuti pa sta družno Iva Kocijan in Margit Kosirnik rešili slovensko mrežo. V 68. minuti pa je naša ekipa prišla do 2. kota na tekmi, na drugi vratnici je bila najbolj spretna in vztrajna Sara Gradišek, ki je zadela za 3:1, kar je bil tudi končni rezultat tekme.

»Prva tekma je za nami, led je prebit. Vedeli smo, da ne bo lahko. Pričakovali smo zaprto igro Moldavije, ki pa je presenetila s protinapadi, iz enega je tudi dosegla gol. Vse skupaj je dobra učna ura za nas, analiza sledi, da popravimo za naprej, veliko pa je bilo tudi dobrega,« je ocenila tekmo selektorica Petra Mikeln.

 »Prva tekma je vedno najtežja. Dobro smo prebili led, dosegle smo tri gole. Kar je bilo slabo, bomo izboljšale. Ponosna sem na vse, smo super ekipa. Če bomo šli tako naprej, lahko dosežemo vse, kar si želimo,« je dodala kapetanka Korina Lara Janež.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 07.12.2022 | WU19
  Mladinke proti evropskim prvakinjam
  Po žrebu kadetskih dekliških reprezentanc je bil na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, opravljen še žreb kvalifikacij za EP 2023 mladinskih dekliških reprezentanc. Evropsko prvenstvo bo gostila Belgija.
 • 11.10.2022 | WU19
  Z zmago ostale med elito
  Dekliška mladinska reprezentanca je prvi del kvalifikacij za EP 2023 sklenila z zmago proti Slovaški. Gola za prve tri dragocene točke sta prispevali Nina Kajzba in Anja Eferl. Slovenija si je s to zmago zagotovila, da kvalifikacije za EP 2023 nadaljuje v elitni Ligi A.
 • 11.10.2022 | WU19
  Proti Slovaški za nadaljevanje v Ligi A
  Dekliška mladinska vrsta bo danes s tekmo proti Slovaški končala prvi del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Slovenija in Slovaška se borita za končno 3. mesto v skupini.
 • 08.10.2022 | WU19
  Pokazale napredek, Danska boljša
  Dekliška mladinska vrsta je na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2023 izgubila (0:4) proti Danski, a pokazala precej boljšo igro, končni rezultat pa je previsok glede na dogajanje na terenu.
 • 08.10.2022 | WU19
  Mladinke nadaljujejo z Dansko
  Danska je turnir na Slovaškem začela s prepričljivo zmago v prvi tekmi, ko je s 6:1 premagala domačinke. Danska je v tej starostni kategoriji sedemkrat igrala na evropskem prvenstvu, leta 1998 pa so Danke postale sploh prve evropske prvakinje v tej starostni kategoriji. Lahko se pohvalijo, da so bile še štirikrat v polfinalu, enkrat pa na koncu tretje.
 • 05.10.2022 | WU19
  Anglija prevelik zalogaj, misli pri Danski
  Mladinke so s porazom proti Angliji začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Belgiji. Varovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v soboto, 8.10., pomerile z Dansko.
 • 04.10.2022 | WU19
  Mladinke začenjajo proti Angliji
  Reprezentanca je včeraj po prihodu opravila regeneracijski trening, danes pa so vse moči usmerjene v pripravo na prvo tekmo, ki bo jutri ob 12. uri.
 • 23.09.2022 | WU19
  Znan seznam mladink za kvalifikacije za EP
  Dekliško mladinsko reprezentanco v prvi polovici oktobra čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2023. Selektorica Petra Mikeln je obelodanila seznam igralk, na katere računa na turnirju na Slovaškem.
 • 06.09.2022 | WU19
  Zmanjkalo časa za preobrat
  Mladinska dekliška reprezentanca je s porazom proti Češki (1:3) sklenila pripravljalni turnir v Kranjski Gori. Edini gol za našo izbrano vrsto je dosegla Maša Osojnik.
 • 03.09.2022 | WU19
  V Kranjski Gori boljše od Norveške
  Naše mladinke so na 2. tekmi turnirja v Kranjski Gori prišle do prve zmage. Varovanke selektorice Petre Mikeln so doma z 2:1 premagale Norveško. Gola za zmago sta prispevali Korina Lana Janež in Anja Eferl.

DELI NA