02.09.2021 | A
Lov na vrh skupine ostaja odprt, v soboto po zmago

Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo zvečer v Stožicah igrala 1:1 s Slovaško in osvojila četrto točko na četrti tekmi. Skupina ostaja odprta, je pa selektor Matjaž Kek po tekmi priznal, da ni bil zadovoljen z izidom proti Slovaški. Nova priložnost bo v soboto proti Malti, a brez Josipa Iličića.

Kek je v želji po treh točkah tekmo začel z vsaj na papirju eno najbolj napadalno usmerjenih zasedb. V odsotnosti Jasmina Kurtića so v sredini ob Mihi Zajcu in Leu Štulcu v bolj napadalni postavitvi igrali Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Iličić.

Selektor je povedal, da verjetno v taki zasedbi zvezna vrsta ne bo več igrala. "Na splošno smo bili prepozni pri reakcijah v sredini. Razen v določenih obdobjih je manjkala energija. Nismo naredili pravega prekrška, ker smo zamujali. Res je, da ima Slovaška dobre igralce, predvsem Stanislav Lobotka nam je delal težave. Toda ko smo bili organizirani, ko smo bili skupaj, je bilo dobro. Ko pa so bile linije preširoke v drugem polčasu, je bilo kritično," je pojasnil Kek.

Dodal je, da tudi menjave niso prinesle želenega, toda zaradi padca cele ekipe, ne zaradi samih igralcev s klopi. "Pojavilo se je tudi nekaj strahu, ko so nas dvakrat, trikrat izigrali. Pričakoval sem več agresivnosti," je povedal selektor in poudaril, da je bilo kar nekaj igralcev vseeno na vrhunski ravni.

Pri tem je posredno omenil strelca zadetka Petra Stojanovića, pohvalo je namenil izvrstni Iličićevi podaji, takisto pa tudi najstniškemu napadalcu Benjaminu Šešku. "Že v klubu se vidi, kam gre vse skupaj. Vidi se tudi, koliko je še možnosti za taktičen in tehničen napredek pri osemnajstletniku. Toda njegov odnos 'na glavo' je dvignil občinstvo. Edino tako gre. Vsaka tekma prinese neko novo ime, toda mi rabimo točke," je še povedal štajerski strateg.

Nekaj lepih priložnosti je zapravil Mlakar. "On mora samo naprej trdo delati, je pa zagotovo prihodnost slovenskega nogometa," je poudaril selektor, ki je videl nekaj dobrih, nekaj pa tudi slabih stvari, kot je že omenjeno puščanje preveč prostora, tudi ob prekinitvah in podajah v kazenski prostor. Njegova "mantra" pa je kontinuiteta.

"Dolgo že nismo izgubili v Stožicah, kar pomeni neko kontinuiteto. Manjka nam pa točk," je še povedal Kek in se dotaknil samega stanja v skupini.

V tej imata Hrvaška in Rusija po sedem točk, Slovaška je zbrala šest, Slovenija, Malta in Ciper pa po štiri točke: "To je skupina, v kateri se bo težko kdo odlepil, tako da bo odprta še nekaj časa. Toda vseeno moramo razmišljati o sebi, kakovosti igre, ustvariti moramo nekaj, da bomo lahko gledali naprej."

Pojasnil je, da bo za naslednjo tekmo treba malce spremeniti zasedbo, saj se vrača Jasmin Kurtić, ne bo pa Iličića. "Prihaja ekipa, ki je s 3:0 premagala Ciper, ta pa je premagal nas. Marsikdo bo pomisli, da so točke že vpisane, ampak ni tako. Treba bo to pokazati na igrišču. Za raven, ki jo hočemo, moraš biti stoodstoten. To pa nam še manjka v določenih trenutkih," je še dejal Kek.

Malta je v sredo presenetljivo visoko odpravila Ciper, ki je od 40. minute - takrat je bilo še 0:0 - igral z igralcem manj. Maltežani so sicer začeli v postavi s približno postavitvijo 3-4-2-1. Igrali so vratar Henry Bonello, Steve Borg, Enrico Pepe, Kurt Shaw, Ryan Camenzuli, Teddy Teuma, Stephen Pisani, strelec dveh golov Cain Attard, Paul Mbong, Joseph Mbong in Luke Montebello. Zaigrali pa so še Jake Grech, Alexander Satariano, Shaun Dimech, Zach Muscat in Tristan Caruana.

Z Malto so se Slovenci nazadnje srečali v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, takrat so zmagali z 1:0 v gosteh in z 2:0 doma. Ob tem ima Slovenija z Malto še tri zmage in neodločen izid. Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze 66., Malta pa 177.

Tekmo bodo sodili Latvijci Andris Treimanis, Haralds Gudermanis in Aleksejs Spasjonnikovs.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.sk

SORODNE NOVICE

 • 20.10.2021 | A
  Vstopnice za zadnjo tekmo kvalifikacij v prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca novembra zaključuje s kvalifikacijami za Svetovno prvenstvo 2022. Naši fantje bodo 11. novembra gostovali v Bratislavi, 14. novembra ob 15.00 pa se bodo v Stožicah pomerili s Ciprom. Vstopnice za zadnjo kvalifikacijsko tekmo so že v prodaji.
 • 18.10.2021 | A
  Josip Iličić zadel dvakrat, v polno tudi David Tijanić
  Reprezentanca je po porazu z Rusijo ostala brez možnosti za preboj na svetovno prvenstvo v Katarju, a to ni zaustavilo Josipa Iličića. Kranjčan se je v dres Atalante vrnil z dvema goloma, zadetka se je veselil tudi David Tijanić.
 • 11.10.2021 | A
  Ob povratku v Ljudski vrt tesen poraz, a dobra predstava
  Reprezentanca Slovenije se je po šestih letih vrnila v Ljudski vrt, a v dvoboju z Rusijo ni uspela ponoviti uspeha iz leta 2009. Zmage so se razveselil Rusi, četa Matjaža Keka pa je z dobro predstavo pustila pozitiven pečat, a dokončno izgubila možnosti za preboj na svetovno prvenstvo 2022.
 • 10.10.2021 | A
  Kek: S pomočjo gledalcev do dobrega rezultata
  Slovenska nogometna reprezentanca je pred novim dnevom D v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Potem ko je prvega prestala uspešno z zmago na Malti, jo v ponedeljek ob 20.45 v Ljudskem vrtu čaka še težji izziv v obliki ruske vrste. Čeprav je slednja papirnati favorit, ji selektor Matjaž Kek te vloge v štajerski prestolnici ne priznava.
 • 09.10.2021 | A
  Zmaga nad Malto za samozavest, nad Rusijo skupaj z navijači
  Slovenska nogometna reprezentanca je odigrala sedem od desetih tekem v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Z zmago na Malti je ostala v igri za prvi dve mesti v skupini H, za katerima pa zaostaja za šest točk. Tako se v slovenskem taboru zavedajo nujnosti še treh zmag v boju za Katar.
 • 08.10.2021 | A
  Pred dvobojem z Rusijo napolnili mrežo Malte
  Izbrana vrsta se z Malte vrača z visoko zmago. Četa Matjaža Keka je v domačo mrežo pospravila štiri žoge in poskrbela za dobro popotnico pred tekmo z Rusijo, s katero se bo v ponedeljek udarila v Ljudskem vrtu.
 • 07.10.2021 | A
  Za Slovenci uradni trening na Malti, kjer štejejo le tri točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v petek ob 20.45 v Ta'Qaliju igrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Tekmec bo Malta, zmaga za Slovenijo pa je nujna, če hoče še obstati v boju za prvi dve mesti v skupini H. To sta poudarila tudi selektor Matjaž Kek in branilec Petar Stojanović na zadnji novinarski konferenci pred tekmo.
 • 07.10.2021 | A
  Slovenci prispeli na Malto
  Slovenska nogometna reprezentanca se je danes iz mariborskega letališča Edvarda Rusjana odpravila proti Malti, kjer jo jutri ob 20.45 čaka nova pomembna tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022.
 • 06.10.2021 | A
  Balkovec: Potrebno bo izkoristiti vsako priložnost
  Pred četrtkovim odhodom na Malto, kjer so temperature še bolj poletne, slovensko nogometno reprezentanco danes popoldne v drugačnih vremenskih razmerah v Kidričevem čaka še en trening za piljenje forme pred petkovim obračunom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 z Maltežani.
 • 05.10.2021 | A
  Ljudski vrt za nov zagon
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes v mariborskem Ljudskem vrtu opravila drugi trening pred prihajajočima kvalifikacijskima tekmama z Malto in Rusijo. Selektor Matjaž Kek je razpolagal z vsemi nogometaši, ki so odločeni popraviti vtis iz septembrske reprezentančne akcije.

DELI NA