24.08.2023 | Futsal AA
Med pripravami osredotočeni na Italijo

Članska futsal reprezentanca je opravila priprave na Rogli, v mislih pa je že september, ko reprezentanca nadaljuje kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

V prihodnjih štirih mesecih tudi tri kvalitetne domače tekme – 19.9. proti Češki v Mariboru, 6.10. v Ljubljani proti Španiji in 15.12. v Kopru proti Italiji.

Tekme Slovenije v kvalifikacijah za SP 2024:
Italija – Slovenija (15.9., Eboli )
Slovenija – Češka (19.9., Maribor)
Slovenija – Španija (6.10., Ljubljana)
Španija – Slovenija (10.10., Jaen)
Slovenija – Italija (15.12., Koper)
Češka – Slovenija (20.12., Plzen)

Skupne priprave

„Da imamo priprave v tem terminu, to idejo Nogometne zveze Slovenije, pozdravljam. Pametna odločitev je bila, da se zberemo na Rogli. Večina fantov niti še ni začela z delom v klubih. Precej drugače in boljše je, da take priprave opravljaš v skupini, kar nam je bilo tokrat omogočeno. Dobrodošlo je bilo tudi druženje, predvsem pa usmerjanje misli na Italijo, ki je naš prvi tekmec v nadaljevanju kvalifikacij za svetovno prvenstvo,“ je po delu na Rogli razmišljal kapetan Igor Osredkar.

„Prvi trening je bil prilagojen, saj lep čas nismo bili v trenažnem procesu, zato je bila na vrsti aktivacija mišic. Potem pa smo nadaljevali na štadionu in v dvorani z žogo, vse misli pa, to sem že omenil, pri Italiji,“ nadaljuje kapetan, ki je pohvalil delovno vnemo na treningu in dobro atmosfero, ki vlada v reprezentanci, ki je pred novim izzivom.

Osredotočenost na Italijo

„Prva tekma kvalifikacij bo že dala veliko odgovorov in usmerila tek kvalifikacij. Tudi zato je v naših mislih Italija, o kateri smo se veliko pogovarjali, gledali. Ključna bo osredotočenost,“ je jasen Osredkar.

„Kvalifikacijska skupina je težka, to je povedal še selektor Tomislav Horvat. Po drugi strani pa je šel futsal tako naprej in napredoval, da ne moreš za nikogar več reči, da je lahak tekmec ali pa da si prišel v lahko skupino. Šli bomo od tekme do tekme. Zavedamo se, da je Španija številka ena in glavni favorit, ostale tri reprezentance se bomo borile za 2. mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije in nas ohranja v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Vsi si želimo, pot do tja bo trnova. A imamo skupino fantov in stroke na izredno visoki ravni, zato z optimizmom začenjamo ta del kvalifikacij,“ je jasen kapetan, ki bo kariero nadaljeval v Bosni in Hercegovini, postal je novi član ekipe MNK Bubamara Cazin.

V pričakovanju novega izziva

„Dvakrat sem že bil v Cazinu: prvič na podpisu pogodbe, v drugo pa ob proslavi 15-letnice kluba, ki je zelo ambiciozen in želi takoj v 1. ligo. Tekmovanja ne poznam, bo pa to velik izziv zame. Delal in treniral bom, da nam uspe in da upravičim pričakovanja,“ sklene Igor Osredkar.

Kvalifikacijske skupine za uvrstitev na SP 2024:

Skupina A: Kazahstan, Romunija, Azerbajdžan, Nizozemska
Skupina B: Ukrajina, Poljska, Srbija, Belgija
Skupina C: Hrvaška, Slovaška, Francija, Nemčija
Skupina D: Španija, Italija, Slovenija, Češka
Skupina E: Portugalska, Gruzija, Armenija, Finska

Sistem tekmovanja

Kvalifikacije, začele se bodo 11.9., končale pa 20.12., bodo potekale po sistemu tekem doma in v gosteh, vsako reprezentanco pa tako čaka šest tekem. Zmagovalci skupin se direktno uvrstijo na svetovno prvenstvo. Štiri najboljše drugouvrščene reprezentance pa se uvrstijo v dodatne kvalifikacije, ki bodo med 8. in 17.4. 2024. Zmagovalca dveh parov bosta potovala na svetovno prvenstvo. Slovenija lovi svoj premierni nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo 10. po vrsti. Med 14.9. in 6.10. ga bo prihodnje leto gostil Uzbekistan.

V pričakovanju 300. tekme

Slovenija je dosedaj odigrala 292 uradnih tekem. V tem času je zabeležila 130 zmag, 47 remijev in 115 porazov. Selektor Tomislav Horvat je na klopi reprezentance sedel 31-krat, vknjižil je 14 zmag, 11 porazov in šest remijev. Pri igralcih prednjači kapetan Igor Osredkar – v 181 tekmah je dosegel že 87 golov za Slovenijo.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 22.11.2023 | Futsal AA
  Turku slovenski derbi v Italiji
  Za našimi futsal igralci na tujem so uspešni dnevi, ki so jih zaznamovali s svojimi nastopi v Italiji, Švici, Avstriji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem.
 • 10.11.2023 | Futsal AA
  Tudi Hozjan in Osredkar med strelci
  V italijanski Serie A dobro kaže reprezentantu Nejcu Hozjanu, ki je v 6. krogu prišel do 4. zmage, z dvema goloma proti Pesaru se je izkazal tudi Hozjan, dosegel je dva gola. V tej sezoni jih je Hozjan zabil že pet v Serie A. Sandro Abate zaseda 3. mesto, na 15. mestu pa ostaja Camre Treviso, kjer redno in veliko igra naš reprezentant Teo Turk.
 • 08.11.2023 | Futsal AA
  S karakterno igro do remija z Ukrajino
  Ženska futsal reprezentanca je z remijem (2:2) proti Ukrajini zelo uspešno končala dvodnevje tekme z evropskimi podprvakinjami.
 • 07.11.2023 | Futsal AA
  Slovenija navdušila proti evropskim podprvakinjam
  Ženska futsal reprezentanca je na prvi od dveh prijateljskih tekem tesno z 1:2 klonila proti Ukrajini, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu igrala v finalu. Edini gol za Slovenijo je dosegla Ines Ermenc.
 • 07.11.2023 | Futsal AA
  Po najboljših močeh kljubovati evropski velesili
  V Kidričevem je vse pripravljeno, da se danes ženska članska futsal reprezentanca ob 17. uri pomeri z Ukrajino, aktualnimi evropskimi podprvakinjami.
 • 06.11.2023 | Futsal AA
  Vabijo v Kidričevo, igrajo proti evropskim podprvakinjam
  Ženska futsal reprezentanca se je sinoči zbrala v Podčetrtku, jutri pa jo čaka prva od dveh prijateljskih tekem proti Ukrajini. Z evropskimi prvakinjami se bo Slovenija uvodoma merila v torek, 7.11., ob 17. uri v Kidričevem.
 • 05.11.2023 | Futsal AA
  V pričakovanju tekem z evropskimi podprvakinjami
  Ženska futsal reprezentanca se bo danes zbrala v Podčetrtku, v torek in sredo jo čakata tekmi z evropskimi podprvakinjami Ukrajino. Tekmi bosta v Kidričevem (7.11.) in Podčetrtku (8.11.).
 • 01.11.2023 | Futsal AA
  Vnovič v Hali Tivoli
  Decembra se bo sklenil elitni del kvalifikacij za 10. futsal svetovno prvenstvo. Slovenija je še vedno v igri za nastop na prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Uzbekistanu. Po štirih odigranih tekmah v naši kvalifikacijski skupini vodi Španija.
 • 24.10.2023 | Futsal AA
  Turk dvakrat zabil v Italiji
  V tej sezoni se na tujem meri kar nekaj naših sedanjih in nekdanjih futsal reprezentantov. V tem vikendu se je še posebej izkazal Teo Turk, ki je dosegel prva dva gola v Serie A, kamor se je preselil letos poleti.
 • 10.10.2023 | Futsal AA
  Večkratni evropski prvak previsoka ovira za Slovenijo
  Slovenska futsalska reprezentanca je v Jaenu igrala četrto tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024. Izbranci Tomislava Horvata so se spet merili s Španijo, s katero so se v petek v Tivoliju razšli z 1:1. Tokrat so Španci zmagali s 4:0 (0:0).

DELI NA