22.11.2023 | A
Mijatović: Verjel sem v to generacijo

Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

"Seveda se nam pred dvema letoma nekatere stvari niso izšle po naših željah, ampak šlo je za mlado ekipo in že takrat sem dejal, da je taki mladi ekipi potrebno dati čas, da se z njimi dela kontinuirano in da bodo rezultati prišli," je o dozorevanju slovenske izbrane vrste povedal Mijatović.

Ob tem razume, da navijači nimajo vedno potrpljenja, ko reprezentanca doživlja proces menjave generacij in iskanje svojega potenciala. "Ampak na koncu se je izkazalo, da je to edina prava pot in da se edino na tak način Slovenija uvršča na velika tekmovanja," je zadovoljen prvi mož krovne zveze.

Da je reprezentanca pod vodstvom selektorja Matjaža Keka našla svojo identiteto in pokazala zmagovalni značaj, je v torek dejal tudi član zlate slovenske generacije nogometašev Ermin Šiljak. Tista generacija je edina doslej okusila igranje na evropskem prvenstvu, ko se je na turnir stare celine uvrstila leta 2000.

Mijatović je bil podobnega mnenja. "Tista ekipa, ki je orala ledino, uvrstila se je na evropsko in svetovno prvenstvo, ko to nihče ni pričakoval, je to dosegla zaradi tega, ker je imela ta pozitiven karakter, ker so držali skupaj. Ta ekipa jim je zelo podobna," je dejal.

Obdobje kvalifikacij je sicer prvi mož NZS doživljal z veliko mero emocij in tudi stresa. "Želeli smo si te uvrstitve, vedeli smo, da imamo to kvaliteto, pa vendar je to treba pokazati na igrišču. Imeli smo zelo dobre reprezentance za nasprotnike, recimo Finsko, ki je do tekme z nami bila v najboljšem položaju v naši skupini, po tisti tekmi pa so se ji podrli vsi načrti."

Čeprav je močno verjel v uspeh, pa je po njegovem mnenju bil največji test ravno v oktobrskem ciklu kvalifikacij, ko se je Slovenija doma najprej pomerila s Severno Irsko in nato še s Finsko. "Vedel sem, da če teh dveh tekem ne zmagamo, bo pot do evropskega prvenstva zelo težko oziroma skoraj nemogoča."

Predsedniku NZS je naposled odleglo na ponedeljkovi tekmi proti neugodnemu Kazahstanu, ko je v 86. minuti za 2:1 zadel Benjamin Verbič in dokončno potrdil pot Slovenije na turnir stare celine. Zanj je to predstavljalo tudi najlepše darilo za rojstni dan, saj je prejšnji četrtek praznoval okroglih 60 let.

"Že ko sem videl razpored kvalifikacij, sem si želel, da bi praznovanje obletnice sovpadalo z našo uvrstitvijo. Pa že takrat sem dejal, da je vseeno, ali bo to v petek (op. p. proti Danski) ali v ponedeljek. Želje so se mi izpolnile."

Izbrana vrsta je takoj po odmevni zmagi tudi napovedala, da se v Nemčijo ne bo šla zgolj "pokazat", ampak iskat rezultat. V to verjame tudi prvi mož zveze, ki je prepričan, da je selektor Kek z mislimi že na pripravah.

Selektorju se je sicer ob uvrstitvi na EP tudi avtomatsko podaljšal sedanji mandat, ta je bil po pogodbi predviden do konca kvalifikacij oziroma do EP, če se Slovenija nanj uvrsti.

Prvo uradno dejanje, ki čaka Slovenijo v sklopu turnirja, je žreb skupinskega dela, ki bo 2. decembra ob 18. uri v Hamburgu. "Priprave za evropsko prvenstvo se bodo začele tako rekoč takoj po žrebu, ko bomo izvedeli, kdo so naši tekmeci," je pogled v prihodnost usmeril predsednik NZS.

Ob tem je napovedal, da je NZS že v pogovorih s potencialnimi tekmeci prijateljskih tekem, ki bodo potekale v sklopu priprav. Med drugim pogovori potekajo s Portugalsko, s katero bi Slovenija morala igrati prijateljsko tekmo ob praznovanju 100. obletnice NZS leta 2020, a je ta odpadla zaradi pandemije novega koronavirusa, je še povedal Mijatović.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA