20.08.2022 | Sodniki
Naš par sodnic tudi na tekmi za 3. mesto mini turnirja v Madridu za Žensko ligo prvakinj

Za tem, ko sta v četrtek Aleksandra Česen (34) iz Cerkelj na Gorenjskem in Staša Špur (33) iz Murske Sobote v Madridu na mini turnirju v 1. krogu kvalifikacij za uvrstitev v Žensko Ligo prvakinj na stadionu Alfredo di Stefano sodile na tekmi med gostiteljicami iz kraljevega kluba Real Madrid in avstrijskim Sturmom iz Gradca (6-0), je sodniški odbor Uefe naši sodnici odredil tudi za sojenje zadnji igralni dan turnirja v španski prestolnici.

Pred jutrišnjim kosilom bosta dopoldne ob 11. uri v kampu Real Madrida - Valdebebas, na tekmi za 3. mesto na poti Lige v skupini 4 med poraženima ekipama polfinalnih tekem ki sta obe prejeli pol ducata zadetkov in izgubili s 6-0, delovale vsaka v svoji vlogi na spopadu med kazahstanskimi prvakinjami Tomiris-Turan in graškim Sturmom iz sosednje Avstrije.

Aleksandra bo opravljala naloge četrte sodnice v timu, ki ga bo vodila glavna sodnica Italijanka Maria Sole Caputi Ferrieri, kateri bo prva pomočnica rojakinja Francesca Di Monte, Staša pa bo ob vzdolžni črti na mestu prve pomočnice. Kontrolorka sojenja bo tako kot na četrkovi tekmi naih sodnic Gyöngyi Krisztina Gaal iz Madžarske. 

Na finalni tekmi se bosta pomerila Real Madrid in angleški Manchester City, tekma pa se bo začela jutri ob 21. uri na stadionu Alfredo di Stefano, ki je osrednji objekt Realovega vadbenega kampa v Valdebebasu neposredno ob madridskem letališču Barajas.

Pot v najprestižnejše Uefino žensko klubsko tekmovanje (UEFA Women's Champions League2022/23) pelje skozi sistem 1. kroga kvalifikacij razdeljen na pot prvakinj in pot lige. Na obeh poteh je uvodni krog sestavljen iz dveh faz, od katerih bo vsaka tekma izločilna v obliki polfinala (18. avgust) in finala za tretje mesto (21. avgust).

Zmagovalci vsakega finala (11 na poti prvakov, štirje na ligaški poti) bodo napredovali v 2. krog, kjer se bo 24 ekip potegovalo za zadnjih 12 mest v skupinskem delu Lige prvakinj, kamor se že uvrščene branilk lovorike nogometašice Lyona ter nogometašice Barcelone, Chelsea in Wolfsburga.

Skupinski del Lige prvakinj za ženske se bo začel 19. in 20. oktobra, končal pa 21. oziroma 22. decembra. Marca bodo četrtfinalni obračuni, aprila polfinalni, finale pa bo na začetku junija na stadionu Philips v Eindhovnu (36500 sedežev).

Zanimivo je, da sta KÍ Klaksvík in Sarajevo kluba, ki nastopata rekordno dvajsetič v kvalifikacijah za žensko ligo prvakinj (vključno s pokalom UEFA za ženske pred letom 2009). Sarajevo bo postavilo nov rekord z 20. zaporednimi nastopi. Juventus in Real Madrid sta se v prejšnji sezoni uvrstila v četrtfinale, prav Real Madrid pa je lani v 2. krogu premagal Manchester City in se uvrstil v skupinski del; FC Paris je prej nastopal kot Juvisy in se je v sezoni 2012/13 uvrstil v polfinale. Manchester City se je dvakrat uvrstil med zadnje štiri.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

  • 07.02.2023 | Sodniki
    Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
    Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
  • 31.12.2022 | Sodniki
    Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
    Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
  • 14.12.2022 | Sodniki
    Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
    Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
  • 27.11.2022 | Sodniki
    Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
    Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
  • 20.11.2022 | Sodniki
    Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
    V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
  • 22.10.2022 | Sodniki
    Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
    Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
  • 14.10.2022 | Sodniki
    Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
    Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
  • 10.10.2022 | Sodniki
    Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
    Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
  • 01.09.2022 | Sodniki
    Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
    Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
  • 28.07.2022 | Sodniki
    Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
    Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA