09.09.2019 | A
Nora tekma v Stožicah Sloveniji!

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah na šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 premagala Izrael s 3:2 (1:0).

Kvalifikacije za EP 2020:

Slovenija – Izrael 3:2 (1:0)

Stožice, gledalcev 10.669, sodniki: Taylor, Beswick in Nunn (vsi Anglija).
Rumeni kartoni: Bezjak, Iličić, Verbič; Taha, Peretz.
Rdeči karton: /.
Strelci: 1:0 Verbič (43.), 1:1 Natcho (50.), 1:2 Zahavi (63.), 2:2 Bezjak (66.), 3:2 Verbič (90.).
Slovenija: Oblak, Jokić (od 46. Balkovec), Mevlja, Al. Struna (od 54. Blažič), Stojanović, Krhin (od 81. Popović), Kurtić, Verbič, Iličić, Bezjak, Šporar.
Izrael: Marciano, Ben Harush (od 46. Kayal), Elhamed, Taha, Dgani, Solomon, Natcho, Peretz (od 77. Glazer), Dasa, Zahavi, Weismann (od 61. Dabbur).

Slovenska vrsta si je na 58. rojstni dan selektorja Matjaža Keka želela tri točke, s čimer bi potrdila odmevno petkovo zmago proti Poljakom. To ji je na navdušenje domačih navijačev tudi uspelo, in sicer z golom Benjamina Verbiča v 90. minuti.

To pomeni, da je na petih tekmah z Izraelci še neporažena (dve zmagi in trije remiji) in je še okrepila svoje mesto v boju za Euro 2020. Zdaj ima 11 točk, Izrael ostaja pri osmih. Vodijo Poljaki s 13 točkami, Avstrija pa jih ima deset.

Slovence, 63. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Izrael je 84.), novi preizkušnji kvalifikacij čakata oktobra, in sicer 10. v Severni Makedoniji in 13. z Avstrijo doma. Sledila pa bosta še novembrska obračuna z Latvijo doma in Poljsko v gosteh.

Kek v začetno postavo v primerjavi s tekmo s Poljsko ni preveč posegal. Le kapetan Bojan Jokić, ki se je vrnil po kazni zaradi kartonov, je na levem bočnem branilskem položaju zamenjal Jureta Balkovca, ki je danes dopolnil 25 let.

Ta postava resda ni delovala tako odločno kot proti Poljakom, čeprav je bila terensko boljša od tekmeca, pa je vseeno prišla do pomembnega zadetka, in sicer v 43. minuti, ko je najbolj razpoloženi mož na igrišču in igralec s potezo Josip Iličić lepo v kazenski prostor podal do vtekajočega Benjamina Verbiča, ta pa je nato rutinirano premagal Ofirja Marciana.

Ta je sicer preprečil slovensko vodstvo že v tretji minuti, ko se je pred njim pojavil Roman Bezjak, a slovenskemu reprezentantu žoge ni uspelo poslati mimo izraelskega vratarja.

Njegovi soigralci so v prvem polčasu le enkrat nevarneje zagrozili, ko je Shon Weismann z glavo žogo poslal malo mimo gola. Tik pred koncem polčasa je bilo še enkrat vroče v gostujočem kazenskem prostoru, a je ostalo pri 1:0.

V uvodu drugega polčasa so najprej v kazenski prostor prišli gosti (njihov selektor Andi Herzog bo v torek praznoval 51 let), a je slovenska obramba blokirala njihov poskus, pri tem pa se je poškodoval Aljaž Struna. Gosti so zatem izvedli kot, žogo pripeljal na vrh kazenskega prostora, kjer je bil povsem neoviran kapetan Bibras Natcho in z nizkim strelom ugnal Jana Oblaka.

V 63. minuti nov hladen tuš za domače. Jasmin Kurtić je neodgovorno podal žogo točno Izraelcem, kar je z izjemnim strelom v levi zgornji kot z 20 metrov unovčil prvi strelec kvalifikacij Eran Zahavi. Zanj je bil to že deveti gol teh kvalifikacijah.

Toda na veselje domačih navijačev so se Slovenci hitro vrnili v igro, saj je Bezjak v 66. minuti le dobil dvoboj z Marcianom po podaji Andraža Šporarja in izenačil na 2:2. Šporar je malo pozneje z glavo meril nenatančno, na drugo strani pa je streljal Munas Dabbur, a tudi on premalo natančno.

V 83. minuti je s strelom od daleč Kurtić namučil gostujočega vratarja, ki pa se je izkazal z obrambo, tako kot tudi v 86. minuti, ko je znova imel dvoboj ena na ena z njim Bezjak. V 89. minuti je Marciano obranil še izvrsten Šporarjev poskus s "škarjicami". Na drugi strani Oblak ni imel težjega dela z Zahavijevim poskusom v 90. minuti.

Že v nasprotnem napadu pa izbruh veselja na stožiških tribunah. Kurtić je poslal lepo podajo v osrčje kazenskega prostora, tam pa je Verbič z glavo prinesel pomembno zmago Sloveniji.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Mislim, da lahko samo čestitam fantom za drugo zmago zaporedoma. Neverjetna tekma, sem ljubitelj jazza, ampak to je bil čisti rokenrol. Na koncu se je dobro izteklo. Vsi skupaj smo se zavedali, da do vodstva gostov z 2:1 nismo zgledali dobro. Preostalo ni nič drugega, kot da gremo na glavo, na trenutke brezglavo, da smo popravili tisto do 60. minute. To so tekme, na katerih ne moreš predvidevati. Dogajalo se je to, česar nismo pričakovali. Dejal sem, da bomo bolj trpeli kot proti Poljski in to se je uresničilo."

Andreas Herzog, selektor Izraela: "Ni nam treba govoriti o možnostih za EP, odigrali smo dobro tekmo, pokazali dobro energijo, ampak smo z napakami zapravili točke. Igrali smo proti zelo dobri ekipi, ki je premagala Poljsko, po 2:1 pa bi lahko dobili tri točke, a se nismo dovolj zgostili v obrambi, šli smo preveč naprej. Vsi smo jezni, ker smo po napaki ostali brez točk. Nikoli pa ne moreš biti srečen, če dobiš tri zadetke."

Tekst: STA
Foto:m24

 

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA