11.08.2009 | A
Novakovič: Želim si nastopiti


V slovenskem taboru je dan pred tekmo s San Marinom dobro vzdušje. V zgodnih popoldanskih urah so člani izbrane vrste, na čelu s selektorjem Kekom še zadnjič stopili pred sedmo silo in podali skupno ugotovitev - na vsaki domači tekmi se gre na zmago, neodvisno od nasprotnika.

Pred novinarje so poleg selektorja Keka sedli še Milivoje Novakovič, Samir Handanovič in Aleksander Radosavljevič. Kot je v navadi, je prvi spregovoril selektor, ki od fantov pričakuje zrel in odločen pristop proti nasprotniku, ki se bo večino tekme krčevito branil. "Ne glede na tekmo morami z največjo možno motivacijo, taktično disciplino in napadalnim pistopom iskati zmago, ki bi izboljšala naš položaj na lestvici," je povedal Kek, ki ima postavo proti San Marinu že v glavi, dokončna odločitev pa bo padla po t: "Tudi nekaj tistih, pri katerih je rubrika nastopov še prazna, kandidirajo za nastop bodisi od začetka ali pa v nadaljevanju tekme. Osnovni podatek zame so treningi in z današnjim, ki bo v Kidričevem, zaradi logističnih prednosti, se bom odločil za začetno postavo."

Kek je še povedal, da bo nekaj kalkuliranja tudi s kartoni, saj v primeru kartona proti San Marinu za tekmo s Poljsko 'visita' Kirm in kapetan Koren. Vsekakor pa v slovenskem taboru ni prisotnega podcenjevanja nasprotnika, kar je potrdil tudi selektor Kek: "Kot sem že večkrat omenil, potrebno bo doseči hiter zadetek, sicer utegnemo imeti z njimi težave, kot so jih imeli Čehi in Severni Irci. Sem pa prepričan, da kakorkoli se imenuje naš nasprotnik, si naši igralci zaslužijo podporo s tribun in upam, da bo Ljudski vrt še enkrat velik zaveznik naše ekipe."

Milivoje Novakovič, najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah, je še enkrat več poudaril, da je bila odločitev zapustiti Koln in se pridružiti reprezentančnim pripravam, njegova: "Odločitev je bila moja in verjamem, da v klubu zaradi tega ne bom trpel kakšnih posledic. Se je pa o vsej stvari preveč govorilo, vendar to je delo novinarjev. Trening sem oddelal brez bolečin in želja po igranju je po treh mesecih velika. Res pa je, da nisem imel pravih priprav in je vprašanje kako sem pripravljen. Vseeno upam, da bom dodal nov nastop, je pa res, da so morda nekateri mlajši sedaj v prednosti, da se izkažejo in dosežejo svoj prvi reprezentančni zadetek. Navsezadnje je nasprotnik pravi." Milivoje tako žezlo proti San Marinu v večji meri predaja Ljubijankiču, Birsi, Matavžu in Velikonji, ki bi lahko s svojimi kvalitetami poskrbeli, da bo Slovenija San Marino odpravila s primernim rezultatom. Od omenjenih je bil v sklepnem delu sinočnjega treninga še posebno razpoložen Birsa, ki je kar zadnjih šest prostih strelov mimo zida poslal v Šeligino mrežo, medtem ko Celjan ni imel pravih možnosti za obrambo.

Po odsotnosti proti Češki in Severni Irski, se v izbrano vrsto sedaj vrača tudi Samir Handanovič. Eden najboljših evropskih vratarjev se s položajem na lestvici ne ukvarja, čeprav se zaveda, da bi ob zmagi nad San Marinom položaj izgledal lepše: "Do konca kvalifikacij nas čakajo še štiri tekme in tu ni več neke velike filozofije. Ve se kaj moramo storiti, da bi prišli do željenega cilja. Potrebujemo zmage." Ker je San Marino defenzivno usmerjena ekipa, Handanovič sicer upa, da bo bolj opazovalec tekme: "Seveda upam, da bom tekmo bolj opazoval, vendar pri vratarjih je tako, da moraš biti vedno pripravljen, če gre za en strel ali pa deset. Lažje je, če je manj poskusov, vendar koncentracija mora biti vseskozi na visokem nivoju."

Aleksander Radosavljevič je v nedeljo odigral vseh devetdeset minu za svoj klub, ki je v ruskem prvenstvu ugnal Zenit, v ponedeljek pa je skupaj s Šulerjem, Mavričem in Ljubijankičem opravil regeneracijski trening. "Po zmagi nad Zenitom s toliko večjim veseljem prihajam na reprezentančni zbor. Tu je atmosfera spet odlična, zdaj pa moramo to nadgraditi še z zmago. Pomembno je, da zadanemo čim prej, potem pa zaključimo tekmo, kot je treba." Radosavljevič je še dodal, da gre res za nasprotnika iz nižjega kakovostnega razreda, vendar v slovenskem taboru ni prisotnega podcenjevanja, njegove besede pa je podkrepil tudi selektor Kek.

Tekst: NZS/MK
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 20.06.2024 | A
  Kek: Ekipi se bo to enkrat vrnilo
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po dramatičnem razpletu tekme 2. kroga evropskega prvenstva v Nemčiji, ko je Slovenija v Münchnu igrala 1:1 s Srbijo, dejal, da je po eni strani ponosen, po drugi pa je priokus razočaranja. A kot je dodal, se bo ekipi to enkrat vrnilo.
 • 20.06.2024 | A
  Odlična predstava Slovencev, ki so v zadnji sekundi ostali brez zgodovinske zmage
  Nogometaši Slovenije so bili v Münchnu na pragu prve zmage na evropskem prvenstvu, a so po vodstvu, za katerega je zadel Žan Karničnik, v zaključnih sekundah podaljška izgubili dve točki.
 • 20.06.2024 | A
  Odštevanje do tekme s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu. Po neodločenem izidu z Danci bodo izbranci Matjaža Keka poskusili točkovni izkupiček izboljšati na obračunu s Srbijo. Ta pa po porazu z Angleži zmago v četrtek nujno potrebuje, Slovenijo pa bi tri točke popeljale na prag osmine finala.
 • 20.06.2024 | A
  Navijaška mrzlica narašča
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v Münchnu v četrtek igrala drugo tekmo evropskega prvenstva, ko se bo pomerila s Srbijo. V bavarski prestolnici je bilo dan pred pričakovanim romanjem tisočih slovenskih nogometnih navdušencev na tekmo, ki bi lahko odločala o napredovanju v izločilne boje tekmovanja, zaznati vse več slovenskih barv.
 • 19.06.2024 | A
  Novinarska konferenca pred tekmo s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Tekmec bo Srbija. Slovenci se zavedajo, da jim zmaga praktično že prinaša izločilne boje, tako da so misli usmerjene tudi v tri točke, a z zavedanjem, da bo na drugi strani kakovosten tekmec.
 • 19.06.2024 | A
  Informacije pred drugo tekmo reprezentance na evropskem prvenstvu
  Pred četrtkovo tekmo naše reprezentance v Münchnu smo za vse navijače, ki si boste tekmo ogledali v Nemčiji, pripravili nekaj ključnih informacij. Oblecite se v belo.
 • 18.06.2024 | A
  Gnezda Čerin in Gorenc Stanković pred tekmo s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji bazi v Wuppertalu opravila še en trening pred sredinim odhodom v München, kjer jo v četrtek ob 15. uri čaka obračun s Srbijo na evropskem prvenstvu. V slovenskem taboru si želijo zmage, saj bi jih ta zelo približala izločilnim bojem.
 • 17.06.2024 | A
  Čeferin obiskal trening slovenske reprezentance
  Slovenska nogometna reprezentanca se je po nedeljski točki na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Danski (1:1) takoj vrnila v bazo v Wuppertal. Tam jo je danes obiskal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Razumljivo so bili po pomembni točki vsi dobre volje, Čeferin pa je doslej zadovoljen z EP.
 • 16.06.2024 | A
  Kek: Debel led je prebit
  Slovenski nogometaši so na uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Danski pokazali dobro predstavo in bili povsem enakovreden tekmec. Slovenski selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci po tekmi nogometašem čestital za dobro odigrano tekmo, a vseeno vidi prostor za napredek. Pohvalil je tudi navijače.
 • 16.06.2024 | A
  Iz Stuttgarta z veliko točko
  Slovenska nogometna reprezentanca je na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva v Stuttgartu igrala neodločeno 1:1 (0:1) z Dansko.

DELI NA