11.08.2009 | A
Novakovič: Želim si nastopiti


V slovenskem taboru je dan pred tekmo s San Marinom dobro vzdušje. V zgodnih popoldanskih urah so člani izbrane vrste, na čelu s selektorjem Kekom še zadnjič stopili pred sedmo silo in podali skupno ugotovitev - na vsaki domači tekmi se gre na zmago, neodvisno od nasprotnika.

Pred novinarje so poleg selektorja Keka sedli še Milivoje Novakovič, Samir Handanovič in Aleksander Radosavljevič. Kot je v navadi, je prvi spregovoril selektor, ki od fantov pričakuje zrel in odločen pristop proti nasprotniku, ki se bo večino tekme krčevito branil. "Ne glede na tekmo morami z največjo možno motivacijo, taktično disciplino in napadalnim pistopom iskati zmago, ki bi izboljšala naš položaj na lestvici," je povedal Kek, ki ima postavo proti San Marinu že v glavi, dokončna odločitev pa bo padla po t: "Tudi nekaj tistih, pri katerih je rubrika nastopov še prazna, kandidirajo za nastop bodisi od začetka ali pa v nadaljevanju tekme. Osnovni podatek zame so treningi in z današnjim, ki bo v Kidričevem, zaradi logističnih prednosti, se bom odločil za začetno postavo."

Kek je še povedal, da bo nekaj kalkuliranja tudi s kartoni, saj v primeru kartona proti San Marinu za tekmo s Poljsko 'visita' Kirm in kapetan Koren. Vsekakor pa v slovenskem taboru ni prisotnega podcenjevanja nasprotnika, kar je potrdil tudi selektor Kek: "Kot sem že večkrat omenil, potrebno bo doseči hiter zadetek, sicer utegnemo imeti z njimi težave, kot so jih imeli Čehi in Severni Irci. Sem pa prepričan, da kakorkoli se imenuje naš nasprotnik, si naši igralci zaslužijo podporo s tribun in upam, da bo Ljudski vrt še enkrat velik zaveznik naše ekipe."

Milivoje Novakovič, najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah, je še enkrat več poudaril, da je bila odločitev zapustiti Koln in se pridružiti reprezentančnim pripravam, njegova: "Odločitev je bila moja in verjamem, da v klubu zaradi tega ne bom trpel kakšnih posledic. Se je pa o vsej stvari preveč govorilo, vendar to je delo novinarjev. Trening sem oddelal brez bolečin in želja po igranju je po treh mesecih velika. Res pa je, da nisem imel pravih priprav in je vprašanje kako sem pripravljen. Vseeno upam, da bom dodal nov nastop, je pa res, da so morda nekateri mlajši sedaj v prednosti, da se izkažejo in dosežejo svoj prvi reprezentančni zadetek. Navsezadnje je nasprotnik pravi." Milivoje tako žezlo proti San Marinu v večji meri predaja Ljubijankiču, Birsi, Matavžu in Velikonji, ki bi lahko s svojimi kvalitetami poskrbeli, da bo Slovenija San Marino odpravila s primernim rezultatom. Od omenjenih je bil v sklepnem delu sinočnjega treninga še posebno razpoložen Birsa, ki je kar zadnjih šest prostih strelov mimo zida poslal v Šeligino mrežo, medtem ko Celjan ni imel pravih možnosti za obrambo.

Po odsotnosti proti Češki in Severni Irski, se v izbrano vrsto sedaj vrača tudi Samir Handanovič. Eden najboljših evropskih vratarjev se s položajem na lestvici ne ukvarja, čeprav se zaveda, da bi ob zmagi nad San Marinom položaj izgledal lepše: "Do konca kvalifikacij nas čakajo še štiri tekme in tu ni več neke velike filozofije. Ve se kaj moramo storiti, da bi prišli do željenega cilja. Potrebujemo zmage." Ker je San Marino defenzivno usmerjena ekipa, Handanovič sicer upa, da bo bolj opazovalec tekme: "Seveda upam, da bom tekmo bolj opazoval, vendar pri vratarjih je tako, da moraš biti vedno pripravljen, če gre za en strel ali pa deset. Lažje je, če je manj poskusov, vendar koncentracija mora biti vseskozi na visokem nivoju."

Aleksander Radosavljevič je v nedeljo odigral vseh devetdeset minu za svoj klub, ki je v ruskem prvenstvu ugnal Zenit, v ponedeljek pa je skupaj s Šulerjem, Mavričem in Ljubijankičem opravil regeneracijski trening. "Po zmagi nad Zenitom s toliko večjim veseljem prihajam na reprezentančni zbor. Tu je atmosfera spet odlična, zdaj pa moramo to nadgraditi še z zmago. Pomembno je, da zadanemo čim prej, potem pa zaključimo tekmo, kot je treba." Radosavljevič je še dodal, da gre res za nasprotnika iz nižjega kakovostnega razreda, vendar v slovenskem taboru ni prisotnega podcenjevanja, njegove besede pa je podkrepil tudi selektor Kek.

Tekst: NZS/MK
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.
 • 05.09.2023 | A
  Če hočemo šest točk, se moramo zavedati svoje kakovosti
  Slovenska nogometna reprezentanca se na Brdu pri Kranju še naprej pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Večina misli in napotkov je usmerjenih v četrtkovo tekmo v Stožicah proti Severni Irski, ki bo v marsičem odgovorila na to, ali so Slovenci resno v igri za preboj na prvi velik turnir po svetovnem prvenstvu 2010.

DELI NA