18.02.2024 | Sodniki
O seminarju kontrolorjev sojenja in talentov v NNC Brdo

Za tem, ko so se pod vznožjem najvišjega vrha Kamniško-Savinjskih Alp- Grintovec- v petek in soboto dopoldne na sedežu NZS mudili sodniki A1 in sodnice ŽNL A1 liste, ki delujejo v vlogah pomočnikov sodnika ob vzdolžnih črtah so v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju dvodnevni zimski seminar opravili še kontrolorji sojenja, sodnice ŽNL A liste, sodniki iz razvojnega programa talentov in kandidatov za program ter manjši del sodnikov A liste.

Sodniki so pričeli dan s telesno vadbo, kjer so na igrišču z umetno travo stadiona Stanka Mlakarja v Kranju opravili intenziven trening fizične vadbe, ki ga je moderiral ekspert za telesno pripravljenost sodnikov prof. šp. vzgoje Mitja Novak, ki je po koncu treninga v konferenčni dvorani krovne nogoemtne organizacije predaval še o programu preventivnih vaj, ki varujejo sodnike pred poškodbami.

V zgornjem delu paviljona športnega kompleksa je potekal seminar kontrolorjev sojenja z A, B in C licenco, kjer so analitiki sojenja najprej preverjali svoje znanje s testom iz Pravil igre, v nadaljevanju pa se obravnavalo odločitve v kazenskem prostoru, situacije igre žoge z roko ter dogodke v povezavi z vodenjem in nadzorom, pravilnost vseh odločitev pa je tolmačil Uefa kontrolor sojenja najvišje ravni Darko Čeferin (FIFA sodnik med leti 2000 in 2012).

Vodja izobraževanja pomočnikov in nekdanji FIFA pomočnik sodnika (1996-2004) Zoran Novarlić iz Maribora je predaval kontrolorjem sojenja o interpretaciji ofsajda (Pravilo št: XI), sredi sobotnega dne pa je bilo na sporedu tudi uradno imenovanje mentorjev nadarjenim sodnikom iz I. in II. nivoja razvojnega programa talentov. Vodja programa mentorji in talenti Jure Praprotnik, ki je eden najbolj renomiranih in markantnih pomočnikov sodnika (EP 2016, finale Lige Europa 2017, Pokal Konfederacij 2017, SP 2018, finale Lige prvakov 2019) je talentom predajal znanje o aktivnosti nadarjenih sodnikov na igrišču s poudarkom,d a dobra postavitev vodi do sprejemanja pravilnih odločitev

Talentom je kasneje na temo vlečenja, držanja in porivanja predaval Miran Bukovec (vodja III. skupine - 125 tekem v 1. SNL in Pokalu), na temo kvalitete vodenja tekme pa je sodnikom predaval Emir Huselja (86. tekem 1. SNL), ki vodi II. skupino talentov.

Tudi v nedeljskem sporedu seminarja so imeli talenti in kontrolorji del programa ločeno in del skupaj. Vodja tekmovalno-licenčnega sektorja Renata Podviz Čeferin je v zgornjem delu paviljona športnega kompleksa NNV Brdo opravila pregled in analizo opravljanja nalog delegatov za leto 2023, ob tem pa so se seznanili vsi še z navodili za delo v letu 2024. Drago Kos (FIFA sodnik med leti 1998 in 2006) je v konferenčni dvorani sedeža NZS talentom predaval o Etičnosti sodnika, vzporedno pa je v dopoldanskem času vodja izobraževanja kontrolorjev Ivan Žunič (FIFA sodnik med leti 1996 -2003) opravil primerjalno analizo posnetkov z opisi iz kontrol sojenja ter ocenami delovanja arbitrov.

Kontrolorji sojenja so bili medtem dopoldne na sedežu NZS seznanjeni s smernicami in navodili s strani Ivana Žuniča, ki je opravil še analizo delovanja v letu 2023. V popoldanskem času zadnjega dne so se nato analizirali rezultati video testa in obravnavale teme resnih ter brezobzirnih prekrškov in vodenje z nadzorom tekme, predaval pa je podpredsednik ZNSS Robert Krajnc iz Ptuja, ki je bil FIFA sodnik med letoma 2002-2010, sicer pa je je zadolžen za analizo sodnikov državne A liste.

V zadnjem delu seminarja je prvi Slovenec v Ligi prvakov- Darko Čeferin- opravil analizo in interpretacijo 24. posnetkov iz sobotnega video testa, pred spuščeno zaveso na izobraževalni seminar je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predaval na temo "pridobivanje in zadrževanje sodnikov" ter predstavil projekte za leto 2024, katerega cilji so rast interesa za sojenje z vključevanjem sodnikov vzornikov v športno-vzgojno in izobraževalne aktivnosti, približevanje vloge in pomena delovanja nogometnega sodnika mladim generacijam, atraktivna predstavitev sodniške vloge za večje število sodnikov, izboljšanje imagea in dojemanja sodnikov in sodnic v splošni in strokovni javnosti, povem na novo pa se je oblikoval projekt #pripelji sodnika#.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA