11.10.2021 | A
Ob povratku v Ljudski vrt tesen poraz, a dobra predstava

Reprezentanca Slovenije se je po šestih letih vrnila v Ljudski vrt, a v dvoboju z Rusijo ni uspela ponoviti uspeha iz leta 2009. Zmage so se razveselil Rusi, četa Matjaža Keka pa je z dobro predstavo pustila pozitiven pečat, a dokončno izgubila možnosti za preboj na svetovno prvenstvo 2022.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2022 - OSMI KROG

SLOVENIJA - RUSIJA 1:2 (1:2)

Ljudski vrt, 6524 gledalcev, sodniki: Dias, Tavares in Soares (vsi Portugalska).
Strelci: 0:1 Divejev (28.), 0:2 Džikija (32.), 1:2 Iličić (40.).
Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Bijol, Karničnik (od 86. Rogelj), Kurtić, Gnezda Čerin (od 86. Zahović), Lovrić, Verbič (od 52. Šeško), Iličić, Šporar (od 72. Črnigoj).
Rusija: Safonov, Kudrjašov, Džikija, Divejev (od 36. Osipenko), Sutormin, Kuzjajev, Barinov, Fomin (od 86. Jerohin), Z. Bakajev (od 86. Čistjakov), Al. Mirančuk (od 78. Zaharjan), Smolov (od 78. Zabolotnij).
Rumeni kartoni: Šporar, Gnezda Čerin, Verbič, Bijol, Lovrić; Sutormin.
Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta je po porazu z Rusijo in ob remiju Hrvaške s Slovaško (2:2) izgubila vse možnosti za preboj na SP 2022. Večinoma dinamična tekma je ponudila na trenutke tudi lepe slovenske prebliske, toda na koncu je ostalo pri tem, da je Slovenija na sedmi medsebojni tekmi z Rusi doživela še četrti poraz s tekmeci iz vzhodne Evrope (ob dveh zmagah in remiju).

Tako se ni ponovila niti zgodba izpred 12 let, ko je Slovenija pod vodstvom istega selektorja in na istem stadionu ruske tekmece odpravila v dodatnih kvalifikacijah in se prebila na SP 2010. Zdaj ima Rusija nedosegljivih 19 točk, Hrvaška prav tako nedosegljivih 17, Slovenija in Slovaška imata po deset točk, Malta in Ciper pa po pet.

Čeprav je selektor Matjaž Kek pred obračunom z Rusijo govoril o zdravstvenih težavah v slovenskem taboru, pa je tekmo začela ista zasedba kot na Malti pred dnevi, manjkal je le, tako kot je bilo pričakovano, Petar Stojanović.

Tako je namesto njega spet priložnost dobil bočni branilec Mure Žan Karničnik ob standardnih Juretu Balkovcu, Mihi Mevlji in Jaki Bijolu, v zvezni vrsti sta znova začela Jasmin Kurtić in Adam Gnezda Čerin, Benjamin Verbič, Josip Iličić in Andraž Šporar pa so bili zadolženi za bolj napadalne naloge.

Uvod tekme je bil precej dinamičen, Slovenci so zagrozili v 15. minuti, potem ko je z glavo poskusil Šporar. Neuspešen je bil tudi v 35. minuti), Matvej Safonov pa je žogo ujel. Sicer pa je dve minuti pred tem sodnik že pokazal na belo piko v korist Rusije po prekršku Jana Oblaka, toda pregled s tehnologijo Var je pokazal prepovedan položaj.

Rusi so bili sicer odločnejši, v 17. minuti je čez gol meril Danil Fomin, v 19. je Oblak ustavil strel Alekseja Sutormina, v 28. minuti pa so Rusi povedli, ko je Fomin podal s prostega strela z leve strani, z glavo pa je zadel Igor Divejev. V 32. minuti je najprej slovenski vratar obranil še strel Kuzjajeva, a takoj zatem je Rusija povedla, ko je še drugi srednji branilec Rusije Georgij Džikija v kazenskem prostoru prišel do strela in s "škarjicami" zadel za 2:0.

V 40. minuti pa tudi veselje v slovenskem taboru: po lepi akciji, ko je Karničnik z leve podal v kazenski prostor, Šporar pa lepo žogo oddal na vrh kazenskega prostora do Iličića, je slednji zadel za 1:2. Tik pred koncem polčasa je na drugi strani Oblak ustavil še nevaren poskus Fjodorja Smolova.

Uvod drugega polčasa ni bil posebej razburljiv, v 64. minuti pa je Zelimhan Bakajev po napaki Mihe Mevlje prišel do strela, toda Oblak je bil na mestu. Malce pozneje Rusi niso izkoristili nesporazuma Bijola in Karničnika, v 71. pa je Lovrićev strel blokirala ruska obramba.

V 75. minuti so se Slovenci že veselili izenačujočega gola, toda prepovedan položaj je preprečil Kurtićevo slavje, do konca pa si ne eni ne drugi niso več priigrali resne priložnosti za spremembo izida, kar je pomenilo grenko slovo Slovenije od Katarja.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA