15.10.2020 | A
Odmevi po visoki zmagi v Moldaviji

Slovenska nogometna reprezentanca je oktobrsko akcijo končala s tremi zmagami. Na prijateljski tekmi je premagala San marino, pomembnejši zmagi pa je vpisala v ligi narodov na Kosovu in v Moldaviji. Selektor Matjaž Kek je z izkupičkom zadovoljen, prav tako s korakom naprej v igri, ki si ga je želel. Opozarja pa, da jih čaka še veliko dela.

Slovenija je doma najprej odpravila sicer skromni San Marino s 4:0, potem pa v ligi narodov najprej s pragmatično predstavo prišla do želene zmage na Kosovu z 1:0, v sredo pa z bolj navdahnjeno igro v prvem polčasu in nadzorovano v drugem strla odpor Moldavije in ji prav tako nasula štiri gole.

"Povsem zaslužena zmaga, ki je prišla prav ob koncu te oktobrske akcije. Potrebovali smo minuto, dve in Jana Oblaka, da smo prišli v ritem. Ampak igrali smo po načrtu, videti smo bili dobro in sem zadovoljen. Pravzaprav smo v tem oktobrskem terminu naredili tisto, kar je bil naš cilj. In to na način, ki je vreden zaupanja in energije za naprej," je po tekmi v Kišinjevu dejal Kek.

Na teh oktobrskih tekmah je nase opozorilo nekaj nogometašev, ki v prejšnjih letih niso dobili toliko priložnosti ali sploh niso bili zraven. Tako se je med drugimi s podajami in zadetkom izkazal Sandi Lovrić, ki je v Kišinjovu v prvem polčasu dobro sodeloval tudi z Damjanom Boharjem, na svoj račun pa je prišel predvsem Haris Vučkić, ki je na zadnjih treh tekmah dosegel pet zadetkov, od tega tri z bele pike. Tri gole za svoj prvi "hat-trick" kariere je vpisal včeraj proti Moldaviji.

"Dogajajo se pozitivne stvari. Z gostovanj smo prišli z vsemi točkami, kar je bil cilj. Posamezni dosežki so le še dodatek," je uvodoma povedal Vučkić, ki je v prestopnem roku zamenjal okolje in se preselil k Zaragozi. Če se tam še privaja na okolje, se v članski vrsti že počuti sproščeno.

"Ozračje se dviga s pozitivnimi rezultati. V tem trenutku zmagujemo in smo si ustvarili lepo vzdušje. A moramo ostati na trdnih tleh, se boriti naprej. Čakata nas še dve težki tekmi v ligi narodov s Kosovom in Grčijo, tako da bomo morali ostati zbrani in iti s trdim delom po pozitiven rezultat," je dodal Vučkić, za katerega je Kek kljub zadetkom dejal, da ga čaka še veliko treninga in dela, da bo na ravni, ki mu jo omogočata znanje in talent. A poudaril je tudi drugo njegovo kakovost, in sicer, da je na tekmi s Kosovom zelo dobro pritiskal na zadnjo linijo tekmeca.

Če je kljub temu, da so v napadu manjkali nekateri "kapitalci", kot so Josip Iličić, Andraž Šporar, Tim Matavž, Robert Berić in drugi, Slovenija na treh oktobrskih tekmah dosegla devet golov, velja izpostaviti tudi dejstvo, da obramba, v njenem osrčju sta ob odsotnosti Aljaža Strune najpogosteje Miha Blažič in Miha Mevlja, tudi po zaslugi nekaj Oblakovih posredovanj ni klonila že pet tekem (San Marino je sicer ob branjenju Vida Belca in spremenjeni zadnji liniji zadel okvir vrat).

"Dejstvo je, da se mozaik sestavlja in to tako, da ti kot trenerju da zadovoljstvo. Tudi kar zadeva igro in dosežene gole - vse to na način, ki potrjuje zavzetost na treningu in ki izraža tudi zavedanje, da smo zmagali, ampak da to še ne pomeni, da bi lahko karkoli prepuščali naključju," je še povedal Kek.

Ta je tudi zadovoljen, da je strokovnemu štabu uspelo razširiti bazo igralcev, ki pa ni končana. "Ustvarja se skupina, ki je zelo zanimiva. Kot pravim, pa je vsak s pozitivno energijo in željo dobrodošel, če si bo to zaslužil."

Kekove izbrance do konca čakata še dve preizkušnji, in sicer Kosovo doma 15. novembra in Grčija v gosteh 18. novembra. Po štirih krogih ima Slovenija v ligi C in skupini 3 deset točk, sledi Grčija z osmimi, Kosovo ima dve, Moldavija pa eno točko. Prvo mesto v skupini vodi v višjo ligo - ligo B.

V tej pa - za primerjavo - po štirih krogih najbolje kaže ekipam, kot so Avstrija, Norveška, Škotska, Češka, Rusija, Madžarska, Wales in Finska. Tudi pri drugih članicah tega "razreda" pa gre za imena, ki so nogometno uglednejša in privlačnejša od teh v ligi C, kar bi lahko bil dodaten motivacijski faktor za slovensko vrsto na zadnjih dveh novembrskih preizkušnjah.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA