Olimpija dobila derbi in se prebila tik pod vrh

Olimpija - Maribor 2:0 (1:0)

* Stadion Stožice, sodniki: Perić, Vukan, Vidali.
* Strelca: 1:0 Ivanović (22.), 2:0 Vombergar (67.).
* Olimpija: Frelih, Boakye (od 60. Andrejašič), Milović, Perković, Pavlović, Elšnik, Caimacov, Kvesić (od 84. Ostrc), Marin (od 69. Korun), Ivanović (od 69. Močinić), Vombergar (od 83. Bosić).
* Maribor: Jug, Felipe Santos, Martinović, Peričić, Kolmanič, Pihler, Cretu (od 46. Matko), Repas (od 80. Mihelič), Požeg Vancaš, Kronaveter (od 79. Kotnik), Mešanović (od 69. Tavares).
* Rumeni kartoni: Perković; Cretu, Pihler.
* Rdeči karton: /.

Čeprav je bil Maribor, pri katerem so manjkali Jan Mlakar, Nemanja Mitrović in Martin Milec, pred derbijem v lepi seriji petih zmag, pa se je ta v Ljubljani prekinila. Olimpija, ki je pogrešala Mirala Samardžića (kapetan je bil Timi Max Elšnik), je bila predvsem v prvem polčasu boljša, v drugem pa izkoristila, kar se ji je ponudilo. Zeleno-beli so se tako vodilnemu Mariboru, ta na vrhu vztraja pet krogov, spet približali le na točko zaostanka. Prvi derbi sezone se je v Mariboru sicer končal z 1:1.

Derbi je v prvem polčasu ponudil kar dinamično in razburljivo predstavo, v kateri so bili konkretnejši domači, ki so prek razigranega Đorđeja Ivanovića tudi zadeli v 22. minuti. Takrat je Mihail Caimacov, zanj je bila to četrta asistenca sezone, poslal žogo v globino za hrbet mariborske obrambe, Ivanović pa je nato preigral še Ažbeta Juga in močno z desne strani zadel za 1:0.

Ivanović, za katerega je bil to osmi gol sezone, bi lahko zadel že v 19. minuti, ko je sprožil od daleč, Jug pa je s konicami prstov žogo preusmeril v prečko. Napadalec Olimpije je bil nevaren še dvakrat, enkrat ga je ustavil Jug, drugič pa je bil nenatančen, tako kot pred njim tudi Mario Kvesić v osmi in 41. minuti. Že v prvi minuti pa je Jug posredoval tudi po poskusu Luke Marina.

Na drugi strani so imeli Mariborčani manj pravih priložnosti, še najlepšo pa je zapravil Jasmin Mešanović v 15. minuti, ko je prišel pred vratarja Žigo Freliha, ta pa je toliko posredoval, da je žoga zletela mimo vrat. Isti igralec je sicer v 30. sprožil še en nenatančen strel.

V drugi polčas so šli odločneje Mariborčani, čeprav je najprej spet poskusil Ivanović, a nenatančno, v 51. minuti pa je imel Rok Kronaveter lepo priložnost za izenačenje, a je z roba kazenskega prostora cilj zgrešil le za malenkost. Štajerci so pritiskali proti vratom domačih, imeli še nekaj premalo natančnih strelov, v 63. minuti pa je poskus Aljoše Matka ustavil Frelih.

V 67. minuti pa so proti toku igre Ljubljančani podvojili prednost. Jan Andrejašič je prodrl po desni strani, podal v sredino, kjer je Ivanović streljal z glavo, Jug je žogo odbil, a le pred noge Andresa Vombergarja, ki je zadel za 2:0. Nekaj minut zatem so gosti neuspešno zahtevali najstrožjo kazen zaradi domnevnega prekrška nad Matkom, zatem pa so neuspešno iskali vrzeli v ljubljanski obrambi.

"Vedno je lepo zmagati proti Mariboru. Hoteli smo pokazati, da si želimo biti prvaki. Vedeli smo, da bo težko, a smo izkoristili priložnosti, ki smo jih imeli. Pokazali smo, da smo ta pravi," je za RTV Slovenija po tekmi povedal Vombergar.

"Mislim, da so Ljubljančani zasluženo zmagali, unovčili so svoje priložnosti. Mi smo šli na polno, ampak zdaj se bo treba osredotočiti na manjše tekme. Čestitke Olimpiji, mi pa gremo naprej," pa dejal Rudi Požeg Vancaš.

Olimpija bo v 16. krogu v nedeljo gostovala v Celju, Maribor pa bo gostil Gorico.

Tekst: STA
Foto: www.ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 02.12.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se v drugi derbi sezone podajata z različno popotnico. Mariborčani bodo v Stožicah brez Jana Mlakarja napadali šesto zaporedno zmago, Ljubljančani so v Domžalah ostali brez točk in Mirala Samardžića.

DELI NA