02.08.2021 | WU19
Po pripravah mladink in kadetinj

Ob koncu meseca sta se na pripravah v Termah Čatež zbrali dekliški mladinski in kadetski reprezentanci. Selektorici Petra Mikeln in Tina Kelenberger sta optimalno izkoristile dneve za trening, odigrana pa je bila tudi medsebojna tekma. Priprave so potekale med 26. in 29. julijem, obe reprezentančni selekciji pa septembra oz. oktobra čaka prvi krog kvalifikacij za EP 2022.

Pozornost na obrambi

»Priprave v juliju so vedno specifične, saj dekleta po večini v klubu šele pričenjajo s pripravami na novo sezono, zato tudi fizična pripravljenost pri dekletih ni optimalna. Trenažni proces smo temu prilagodili, predvsem je bil fokus na fazi obrambe ter hitremu prehodu v napad in obratno. Upam, da bodo dekleta v času do kvalifikacij naredila napredek v kondicijskem delu, saj nas čaka izjemen ritem treh težkih nasprotnic,« je priprave ocenila Petra Mikeln, selektorica mladink.

Še dve tekmi proti Bosni in Hercegovini

»Na teh prvih julijskih pripravah dekleta do sedaj še nikoli niso bila optimalno pripravljena, je pa ta generacija bila še za odtenek v slabši fizični formi, kot so bile v tem času pretekle generacije. Posledice korona pasivnosti se že poznajo tudi v športu mladih. Glede na prejšnja leta smo tokrat opravili manj trenažnih enot, pri nekaterih dekletih pa je stopnja utrujenosti bila precej na višji ravni. Upam, da bodo dekleta sedaj ob vrnitvi pristopila kar se da resno in že konec avgusta na priprave prišla v bistveno boljši formi. Treningi so bili usmerjeni predvsem v taktiko, vadili smo taktične principe v obrambi in napadu, nekoliko smo se posvetili tudi transformaciji. V sklopu priprav smo odigrali tudi medsebojno tekmo z reprezentanco DU19. Na začetku smo dokaj stabilno stali v obrambi, nismo pa si priigrali izrazitejših priložnosti, v nadaljevanju smo nekoliko popravili tudi ta segment igre, a nas tukaj čaka še precej dela. Tudi na medsebojni tekmi smo dekletom primerno razporedili minutažo in nobena od deklet ni odigrala celotne tekme,« je povedala Tina Kelenberger, selektorica kadetinj, ki jih konec avgusta čakajo tudi dve mednarodni tekmi proti vrstnicam Bosne in Hercegovine. Do začetka kvalifikacij sta načrtovana še dva NZS centra.

Slovenija DU19:
Timea Rojnik (ŠK Slovan Bratislava SVK), Gaja Bizjak (ND Primorje), Ema Erman (NK Krim), Laura Šenk (NK Krim), Patricija Ham (NK Krim), Patria Steklačič (NK Krim), Tija Zakrajšek (NK Krim), Selma Šabotić (NK Maribor Tabor), Hana Feratovič (ŽNK Cerklje), Neža Forštnarič (ŽNK MSM Ptuj), Ana Fluher (ŽNK MSM Ptuj), Nika Bohinc (ŽNK Olimpija), Kristina Grujič (ŽNK Olimpija), Melina Muratović (ŽNK Olimpija), Anja Eferl (ŽNK Pomurje), Iva Kocijan (ŽNK Pomurje), Saša Kolar (ŽNK Pomurje), Nika Brumen (ŽNK Radomlje), Daša Dolenšek (ŽNK Radomlje), Lara Korina Janež (ŽNK Radomlje), Tajda Hlebec (ŽNK Radomlje), Margit Kosirnik (ŽNK Radomlje), Nina Mele (ŽNK Radomlje), Nina Sofia McQuarrie (ŽNK Radomlje), Dairine Rovšek (ŽNK Radomlje), Živa Galjot (ŽNK Radomlje).

Slovenija DU17:
Viktoria Bittendorfer (SV Horn AVS), Žana Bjelkić (Gažon Obala), Vita Dodič (ND Primorje), Julija Poplašen (ND Primorje), Zara Kramžar (NK Krim), Ines Rozman (ŽNK Cerklje), Varja Špiler (ŽNK Cerklje), Zoja Kartuš (ŽNK Olimpija), Tara Knego (ŽNK Olimpija), Zala Lucija Balažic (ŽNK Pomurje Beltinci), Živa Rakovec (ŽNK Pomurje Beltinci), Tia Šoštarič Karič (ŽNK Pomurje Beltinci), Noelle Vilčnik (ŽNK Pomurje Beltinci), Gala Dasovič Ravnik (ŽNK Radomlje), Lea Dolinar (ŽNK Radomlje), Ana Gerjol (ŽNK Radomlje), Jona Javorič (ŽNK Radomlje), Katjuša Kern (ŽNK Radomlje), Niki Kobal (ŽNK Radomlje), Maša Osojnik (ŽNK Radomlje), Tisa Podkrajšek (ŽNK Radomlje), Naja Poje Mihelič (ŽNK Radomlje), Nuša Vidrih (ŽNK Radomlje), Taja Vrhovnik (ŽNK Radomlje) in Ana Lenka Bedrač Plazovnik (ŽNK Savinja).

Najprej mladinke, potem kadetinje

Naše mladinke jeseni čaka nastop v kvalifikacijah za prihajajoče evropsko prvenstvo. Žreb je ekipe razdelil v Ligo A in Ligo B. V Ligi A bo nastopalo 28 reprezentanc, vključno s Slovenijo. Varovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v skupini A3 v kvalifikacijah merile z Nemčijo, Belgijo in Rusijo, kvalifikacije bodo na vrsti med 15.9. in 21.9. Prvi del tekmovanja bo odločil, kdo iz Lige B napreduje v Ligo A (šest prvakov skupin in najboljša drugouvrščena ekipa) in kdo se iz Lige A seli rang nižje (sedem četrtouvrščenih ekip po prvem krogu). Temu bo sledil nov žreb, v katerem bo 28 ekip vnovič deljenih v sedem skupin. Zmagovalke 2. kroga (posameznih skupin) se bodo ob Češki (julija 2022 gosti EP) pomerile za naslov evropskih prvakinj.

Tudi v primeru kadetskih reprezentanc je evropska nogometna zveza Uefa format kvalifikacij prilagodila razmeram v svetu. V kvalifikacijah bo sodelovalo rekordno število ekip, kar 49, prvič tudi Luksemburg. Na podlagi uspešnosti v kvalifikacijah med letoma 2015 in 2019 je Uefa razdelila ekipe v dve ligi. V Ligi A tekmuje 28 ekip (sedem skupin po 4), v Ligi B pa 21 (6 skupin; 3 po 4, 3 po 3). Slovenija bo v prvem delu kvalifikacij (začnejo se konec septembra) zavoljo izvrstnih rezultatov preteklosti nastopala v Ligi A, v skupini A2 pa bodo ob njej igrale še Nizozemska, Češka in Škotska. Turnir bo med 29.9. in 5.10. gostila Nizozemska.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 21.09.2021 | WU19
  Za konec tesen poraz proti Rusiji
  »Dekleta so danes zelo dobro delovala v fazi obrambe, na žalost nismo uspeli realizirati še kakšne priložnosti v napadu. Napredovali smo iz tekme v tekmo, v določenih trenutkih pa se vidi, da manjka izkušenj na takem nivoju. Je bil pa voljni moment in prisotnost prave energije viden na igrišču skozi celoten potek srečanja,« je po koncu tekme povedala selektorica Petra Mikeln.
 • 18.09.2021 | WU19
  Zmaga Belgiji, Slovenija še proti Rusiji
  Slovenska mladinska dekliška reprezentanca je na kvalifikacijah za EP 2022 doživela drugi poraz v izredno zahtevni kvalifikacijski skupini v Rusiji. Belgija je bila s 5:0 boljša od naše zasedbe, ki bo kvalifikacije sklenila v torek proti Rusiji.
 • 15.09.2021 | WU19
  Nemčija previsoka ovira, v soboto proti Belgiji
  Dekliška mladinska reprezentanca Slovenije je s tekmo proti Nemčiji začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga prihodnje leto gosti Češka. Varovanke selektorice Petre Mikeln so Nemkam nudile korekten odpor, so pa tekmice upravičile vlogo favorita in slavile zmago s 6:1.
 • 14.09.2021 | WU19
  Odločno proti šestkratnim evropskim prvakinjam
  »Igrati s tako renomiranim nasprotnikom je privilegij, a hkrati dolžnost za dokazovanje. Mi bomo poskušali z disciplinirano igro v obrambi preprečevati njihove poskuse, v napadu pa čim bolje izkoristiti priložnosti, ki se nam bodo ponujale,« pred tekmo razmišlja selektorica Petra Mikeln.
 • 13.09.2021 | WU19
  V Rusijo na kvalifikacije za EP 2022
  Dekliška mladinska reprezentanca je danes odpotovala v Rusijo, kjer v sredo, 15. septembra začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini A3, ob njej še Nemčija, Belgija in Rusija.
 • 06.09.2021 | WU19
  Znan seznam mladink za kvalifikacije v Rusiji
  Mladinke prihodnji teden začenjajo kvalifikacije za prihajajoče evropsko prvenstvo. Žreb je ekipe razdelil v Ligo A in Ligo B. V Ligi A bo nastopalo 28 reprezentanc, vključno s Slovenijo. Varovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v skupini A3 merile z Nemčijo, Belgijo in Rusijo.
 • 19.07.2021 | WU19
  Mladinke in kadetinje na priprave
  Ob koncu meseca julija se bosta zbrali dekliški mladinski in kadetski reprezentanci. Selektorici Petra Mikeln in Tina Kelenberger sta obelodanili seznam igralk, ki so vabljene na priprave v Terme Čatež. Priprave bodo potekale med 26. in 29. julijem.
 • 25.06.2021 | WU19
  Korak do remija
  Dekliška mladinska reprezentanca je s tekmo proti Bosni in Hercegovini sklenila priprave v Čatežu. Tudi v drugo je odšla zmaga v goste, 1:2 je bilo za Bosno in Hercegovino.
 • 23.06.2021 | WU19
  Po dobrem polčasu slabše nadaljevanje
  Dekliška mladinska reprezentanca je v Čatežu, kjer je na pripravah, odigrala prvo od dveh prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Bosne in Hercegovine. Uvodna tekma je pripadla gostjam, ki so slavile zmago s 4:2, ob polčasu je vodila Slovenija 2:0.

DELI NA