Pogled v pomlad: Domžale

Glede na položaj na lestvici Prve lige Telekom Slovenije se v nadaljevanje sezone z najmanj stresa podajajo Domžale. Četa trenerja Simona Rožmana ima pred zasledovalci varno točkovno prednost, medtem ko med premorom prenovljena zasedba rumenih za vodilnim dvojcem zaostaja sedem točk. Kot sporočajo iz tabora rumenih, se tako kot jeseni, tudi spomladi ne bodo ozirali na lestvico, ampak bodo skušali znova navdušiti na igrišču.

Kot poudarja tudi Rožman, lahko Domžalčani, ki ostajajo zvesti zdaj že nekajletnim smernicam, spomladi zgolj pridobijo, tudi v smislu individualnega napredka igralcev, saj bo ekipa po odhodih nekaterih nosilcev igre mlajša kot jeseni. Dejstvo, da so se ob Kamniški Bistrici pozimi poslovili od nekaj igralcev, ni presenetljivo, saj so domžalski nogometaši v prvem delu sezone navduševali z učinkovitimi predstavami. Slobodan Vuk, Marko Alvir, ki sta nov izziv našla na Norveškem oziroma na Češkem, in soigralci so v napadu eksplodirali predvsem po tem, ko je vajeti članskega moštva od Luke Elsnerja nasledil Simon Rožman. Nekdanji trener Celja je že v času, ko je deloval v knežjem mestu, zagovarjal filozofijo odprte in napadalne igre, ki navdušuje tudi gledalce, takšno igro pa je napovedal tudi ob prevzemu domžalskega moštva. Rožman je besede hitro prenesel tudi na svoje varovance, ti pa na nogometne zelenice. Dvakratni državni prvak se v pomlad podaja z nazivom najučinkovitejšega moštva, rumeni so mrežo nasprotnikov zatresli kar 45-krat.

Jeseni se je zgolj trikrat pripetilo, da domžalski nogometaši niso dosegli zadetka, dvakrat v izdihljajih jeseni, ko sta poraz z Radomljami in točka v Krškem Domžale nekoliko oddaljile od Maribora in Olimpije. Vodilni dvojec ima pred tretjo ekipo prvenstva sedem točk prednosti. Se lahko Domžalčani vseeno še v borbo za sam vrh lestvice ter dvoboj spremenijo v troboj? »Morda se sliši klišejsko, vendar želimo s tedna v teden napredovati v vseh segmentih igre. Težko je napovedati, kam nas bo to prineslo na koncu sezone. Tudi v tem pogledu pa smo zelo tekmovalni in ambiciozni, vendar bo vse šlo preko naše vsebine. Verjetno se bo nekaj vprašalo tudi nasprotnike. Konkurenca je kakovostna, vsi so dobro delali in si tako kot mi želijo storiti korak naprej. Napovedi so nehvaležne, obljubim pa, da bomo želeli biti na vsaki tekmi drugačni, napadalni in agresivni. Imamo zelo mlado ekipo, vsi mladi, ki čakajo na priložnost, bodo skušali ponujeno izkoristiti v najboljši meri. Kam nas bo to pripeljalo? V mesecu aprilu, ko se bo sezona verjetno lomila, želimo biti čim bližje vodilnemu dvojcu, nato pa bomo videli, kaj bo to pomenilo. V vsaki tekmi moramo pokazati veliko, verjamem pa, da bo dobra vsebina nagrajena tudi z rezultatom, končni doseg pa bo viden čez tri mesece,« odgovarja Simon Rožman.

Domžalčani se bodo z osrednjima kandidatoma za naslov državnega v nadaljevanju prvenstva pomerili še trikrat, dvakrat z Olimpijo in enkrat z Mariborom, s skalpom katerega so Rožmanovi varovanci odšli tudi na zimski premor. Najmlajši prvoligaški strateg ne skriva, da bi bil morebitni zdrs s tretjega mesta razočaranje, a v istem dahu dodaja, da bo prioriteta tudi v bodoče namenjena predvsem vsebini in videnem na igrišču: »Z dobrimi jesenskimi igrami smo si nabrali nekaj prednosti in to moramo zadržati. Če se bo ponudila priložnost za kaj več, jo bomo z veseljem zagrabili. S tem se ne obremenjujemo, saj vsi segmenti v igri še niso na takšni ravni, kot bi si želeli, ne zgolj pri nas, tudi pri ostalih ekipah. Verjetno bi si vsi delali utvare, če bi dejali, da smo v vrhunski formi. Bo pa boljša forma prišla z izboljšanjem zunanjih okoliščin, ki vplivajo na predstave na igrišču. Prepričan sem, da bomo aprila, ko bo to najbolj pomembno, v tekmovalni formi in bodo igralci na optimalnem nivoju. Mislim, da lahko spomladi za Domžale spišemo lepo zgodbo.«

 

Pripravljalne tekme

Vodstvo domžalskega kluba se za razliko od lanskega leta ni odločilo za selitev v Turčijo, kjer sta osrednji del priprav na nadaljevanje sezone opravila Maribor in Olimpija. Rumeni so se tako kar trikrat odpravili v hrvaško Istro in v Umagu preživeli skorajda tri tedne. V pripravljalnem obdobju so Domžalčani odigrali devet testnih preizkušenj in vknjižili tudi pet zmag. Uvodoma je Rožmanova četa kar dvakrat gostovala pri severnih sosedih. Ivan Firer, ki je nekaj tednov s klubom zgolj treniral in nato sklenil tudi pogodbo, je odločil dvoboj s koroškim Wolfsbergerjem, nekaj dni zatem pa so Domžalčani klonili v obračunu še z enim članom Bundeslige, na avstrijskem Štajerskem je bil graški Sturm boljši s 3:0. Po Avstriji so domžalski nogometaši naslednji dve tekmi odigrali v hrvaški Istri. Mrežo domačega drugoligaša Novigrada so ob zmagi s 4:2 zatresli Senad Jarović, novinec Petar Franjić, Jure Matjašič in Marko Huč, ki si je z dobrim delom med pripravami, podobno kot tudi Lovro Vrandečič, priigral tudi podpis poklicne pogodbe.

Rumeni so bili za številne neizkoriščene priložnosti kaznovani v tekmi s Hornom, zato pa je zadetek Elvisa Bratanovića, ki je zadel tudi ob porazu z avstrijskim drugoligašem, prinesel zmago v tekmi z Mladostjo Lučani. Na prvo februarsko soboto je domžalska enajsterica premagala tudi dekanski Jadran, mrežo katerega so zatresli mladi Senad Jarović, Gaber Petric in povratnik  Alen Ožbolt. Sledil je pravi festival zadetkov v tekmi z mlado ekipo Ferencvaroša. Ob Franjiću, Žužku, Firerju, Vetrihu, Bratanoviću in Batroviću pa se je dveh zadetkov razveselil Žan Majer. Eden od Domžalčanov, ki so bili januarja del reprezentance B, je bil natančen tudi ob gostovanju na reški Rujevici, na kateri so Domžalčani ob polčasu že vodili z 2:0, a so Rečani v nadaljevanju prišli do preobrata, ki so ga z golom za zmago dokončali v izdihljajih srečanja. Po vrnitvi v domovino je v domžalskem Športnem parku padel še Bravo. V dvoboju z ljubljanskim tretjeligašem je s štirimi zadetki nase opozoril Ivan Firer, zmago pa sta dopolnila še Vetrih in Volarič.

Čeprav so morali ob Kamniški Bistrici v zaključku priprav nekoliko prilagoditi seznam tekem, saj je namesto celovške Austrie vskočil Bravo, tekmo z Dobom pa je odneslo premočeno igrišče, Rožman tik pred koncem priprav le-te ocenjuje kot uspešne, tudi zaradi napredka v sami igri: »Smo zelo zadovoljni. Priprave so bile skrbno in dobro načrtovane ter vsebinsko stopnjevane. Realizirali smo vse, kar smo si zastavili. Zdaj se znamo odzvati na različne situacije na igrišču, kar je napredek glede na jesenski del sezone. Veseli me, da dvigujemo formo fantov in tudi sami se na igrišču počutijo vse bolje. Ekipa je homogena, strokovni štab, klub in še posebej igralci stremimo k zastavljenemu cilju. Na kratko, z opravljenim smo zadovoljni, vse je na svojem mestu in veselimo se že novih tekem.«

 

Zimski prestopi

V domžalskem Športnem parku je bilo med zimskim tekmovalnim premorom nekoliko bolj prometno na izhodnih vratih. Slobodan Vuk in Marko Alvir sta dobre strelske predstave unovčila z odhodom v tujino. Vuk se je pridružil norveškemu Tromsoju, praška Slavia pa je v svoje vrste zvabila vsestranskega Marka Alvirja. Februarja se je od rumenih poslovil še en napadalec, Antonio Mance je okrepil slovaški Trenčin. Že kmalu po zaključku jesenskega dela prvenstva se je od Domžal poslovil Axel Maraval, medtem ko bosta Samir Masimov in Lucas Mario Horvat soigralca tudi pri kazahstanskem Okzhepetsu.

Rožman je s sodelavci v strokovnem štabu na nadaljevanje prvenstva pripravljal trojico novincev. Povsem nova obraza sta zgolj dva, saj se je Alen Ožbolt po kaljenju v dortmundski Borussii odločil za vrnitev v Domžale. Slovenska javnost dobro pozna tudi izkušenega Ivana Firerja, kot prvi med omenjeno trojico pa se je Domžalam s sklenjeno pogodbo pridružil Petar Franjić. Ob tem velja dodati, da je vodstvo kluba podaljšalo pogodbe s kar sedmimi nogometaši. Ob Ožboltu so zvestobo obljubili tudi Zeni Husmani, Jan Repas, Miha Blažič, Gaber Dobrovoljc, Marko Huč in Lovro Vrandečič.

Domžalska ekipa se je na odhode nosilcev igre, kot Kenan Horić in Matic Črnic, dobro odzvala že jeseni, kar je dobra popotnica tudi za prihajajočo pomlad, ko bodo možnost za dokazovanje dobili tudi tisti, ki jeseni v rumeni opravi niso igrali najvidnejše vloge. »Tisti, ki so jeseni dobili manj priložnosti, zdaj lahko pričakujejo večjo minutažo. Igralskega kadra nismo želeli širiti na silo. Ob že preizkušenih igralcih smo moštvu dodali tudi nekaj mladincev. Zagotovo bomo glede na kakovost tistih, ki so odšli, nekoliko oslabljeni, vendar sem prepričan, da tudi ti fantje, ki čakajo na priložnost, niso nič manj kakovostni. Na njih je, da priložnost maksimalno izkoristijo, mi jim nudimo podporo in zaenkrat vse teče po najlepšem redu. Res je, da bo širina nekoliko ožja, vendar je klubska vizija takšna, da moštvo dopolnjujemo z domačim kadrom, igralce dvignemo na višji nivo, jim dvignemo tržno vrednost in bomo hkrati na mestih, ki vodijo v Evropo. Postavili smo si širok spekter ciljev, ki so težko uresničljivi, vendar smo tukaj zato, da vsakodnevno garamo in mislim, da se nam bo to vrnilo že v nadaljevanju prvenstva,« poudarja Rožman.

Za nekaj skrbi tik pred zdajci so sicer poskrbele poškodbe in težave z zdravjem, kar je nekoliko ohromilo predvsem izbiro v konici napada. Elvis Bratanović bo namreč po operaciji slepiča izpustil uvodni del nadaljevanja sezone, Rožman pa bo ob Ožboltu in Firerju morebiten prostor namenil tudi kateremu od napadalcev mladinskega moštva, tako Senad Jarović kot tudi Gaber Petric sta bila v pripravah že del članskega moštva, prvi je v prvoligaški konkurenci že dosegel tudi zadetek: »Prišli smo do nenadejanega položaja, saj smo kadrovali po logiki, da ne polnimo mest, na katerih imamo lasten kader. Ne moremo pa vplivati na bolezenske stanja, kot se je zgodilo v primeru Bratanovića. Po odhodu Vuka in Manceja so na vrsto prišli Bratanović, Ožbolt in Firer. Z Bratanovićevo večmesečno odsotnostjo po operaciji slepiča smo okrnili kader v napadu, vendar so ekipi priključeni tudi mladinci, z Jarovićem, Petricem ind drugimi. Smo nekoliko oslabljeni, vendar ne jočemo in iščemo nove rešitve ... priložnost bomo ponudili mladim.«

Domžalčani, ki so poleti pozitivno presenetili tudi na evropski sceni, želijo evropsko vozovnico tudi za prihajajoče poletje. Nekaj prvih pokazateljev o prenovljenem moštvu trenerja Simona Rožmana bodo dale že uvodne spomladanske preizkušnje, saj rumene do marčevskega reprezentančnega premora čakajo štirje zanimivi dvoboji. Ob gostovanju v Velenju in Novi Gorici se bodo ob Kamniški Bistrici z Domžalčani merili Koprčani in Ljubljančani. Bo pomlajena posadka ponovila predstave, ki so navduševale že jeseni?

 

Tekst: NZS
Grafika: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Rogaška do zelo pomembnih točk pri Domžalah
    Nogometaši Rogaške so v 30. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale z 1:0 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Rogaška
    Domžale spet kažejo znake življenja, uspeh proti Bravu pa bodo skušale nadgraditi v sredo, ko gostijo razočarano Rogaško.
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani do pomembne zmage pri Bravu
    Nogometaši Domžal so v 29. krogu Prve lige Telemach v Ljubljani premagali Bravo Kostel s 3:1 (0:0).
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Domžale
    Devetindvajseti krog Prve lige Telemach bodo z nedeljsko tekmo zaključili nogometaši Brava in Domžal. Kakšen bo domžalski odziv po slovesu Dušana Kosića?
  • 01.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani so se razšli z Dušanom Kosićem
    Dušan Kosić je po dogovoru z vodstvom kluba sklenil zgodbo na klopi Domžal, na kateri je lanskega avgusta nasledil Simona Rožmana. Do nadaljnjega bo rumene vodil Matej Podlogar.

DELI NA