Pogled v pomlad: Olimpija

Državni prvak se v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije podaja z drugega mesta lestvice, a z enakim točkovnim izkupičkom kot vodilni Maribora. Osrednja tekmeca za naslov prvaka prvi derbi čaka že v uvodnem pomladanskem dejanju, Ljubljančani pa se bodo z vijoličastimi v prihajajočih tednih srečali kar štirikrat, saj se bosta rivala udarila tudi za finalno pokalno vstopnico.

Olimpijo že uvodoma čaka zahtevno gostovanje v Ljudskem vrtu, na zelenici katerega pa bodo zmaji skušali nadaljevati niz, ki traja že več kot eno leto. Ljubljančani so se z gostovanja poraženi nazadnje vrnila 12. decembra 2015, ko so bili od aktualnega prvaka boljši Krčani. Prav Posavci so bili v poslednjem jesenskem krogu tisti, ki so z neodločenim izidom v Stožicah preprečili, da bi zasedba trenerja Luke Elsnerja z zmago in tremi točkami skočila pred vodilne Mariborčane. Tako Maribor kot tudi Olimpija sta prezimila s 46 osvojenimi točkami v svojem žepu, a so Ljubljančani pomlad zaradi slabše razlike v doseženih in prejetih zadetkih dočakali tik za ovratnikom Štajercev. Olimpija si s 15 prejetimi zadetki deli naziv najtrdnejše obrambe prvenstva, medtem ko so bili Domžalčani in Mariborčani pred golom nasprotnikov učinkovitejši od zmajev, ki so jeseni zmogli 34 zadetkov.

Ljubljančani so na gostujočih igriščih vknjižili dve točki več kot v Stožicah, ob tem pa je ljubljanska ekipa na gostovanjih dosegla tudi več zadetkov kot na domačem igrišču, a ni edina takšna, saj je podoben dosežek jeseni uspel tudi Celjanom, Krčanom in Velenjčanom. A tudi v taboru Olimpije so na jesenski del že pozabili, vodstvo kluba je med zimo močno spremenilo igralsko podobo, pripravljalno obdobje pa je bilo tako namenjeno tudi uigravanju in gradnji nove podobe na igrišču, ki bo po besedah odgovornih slonela na dinamiki in hitrosti, ki je eno od močnejših orožij zimskih novincev v ljubljanski slačilnici. Elsnerjeva četa bo morala že na prvi spomladanski preizkušnji pokazati odlično predstavo, česar se pred derbijem z Mariborom zaveda tudi ljubljanski strateg.

»Imam pozitivne občutke in ne glede na vse spremembe, ki smo jih doživeli, čutim pozitiven stres in naboj. Tako je tudi pri fantih. Pred nami je velik izziv, na katerega se pripravljamo že nekaj tednov. Cilj je v naših mislih že od pričetka priprav. Ne čutim pa negativne napetosti, da ne vemo, kaj počnemo in kje smo. To je zame dober znak in mislim, da se bo to preneslo tudi na fante, ki bodo pred tem dogodkom čutili umirjenost, saj smo v Ljudskem vrtu sposobni zmagati. Moramo biti samozavestni in da je naša skupina pripravljena na boj,« se je proti nadaljevanju sezone in prvi preizkušnji ozrl Luka Elsner.

 

Pripravljalne tekme

Tudi za nogometaši Olimpije je dolgo pripravljalno obdobje. Prenovljena četa trenerja Luke Elsnerja je v tednih pred nadaljevanjem Prve lige Telekom Slovenije treninge izkoriščala za spoznavanje in ustvarjanje kemije, že v uvodnem delu priprav pa so se Ljubljančani izkazali z učinkovitimi predstavami. Drugoligašema Zagreba in Dobu so Ljubljančani skupno zabili kar deset zadetkov, mrežo hrvaškega nasprotnika so zatresli Daniel Avramovski, Aris Zarifović in Dorian Babunski, medtem ko so bili v drugi tekmi natančni Aljaž Krefl, že omenjeni Avramovski, Marko Vukčević, Danijel Miškić, David Lukanc in Kingsley Boateng, ki se je razveselil dveh zadetkov. Kar osem zadetkov je padlo v tekmi s Krškim, ki je sredi decembra, z remijem v Stožicah, Olimpiji preprečilo naskok na vrh lestvice. Tudi pripravljalna tekma ni dala zmagovalca. Posavci so povedli z dvema goloma prednosti, a je sledil preobrat LJubljančanov, ki so po zaslugi Marka Vukčevića, Leona Benka, Maria Jurčevića in Danijela MIškića že vodili s 4:2, a je nasprotnik v zaključnih minutah prišel do izenačenja.

V zadnji tekmi pred selitvijo v Turčijo so zmaji remizirali z zaprešićkim Interjem, ki si je najprej zabil avtogol, v izdihljajih dvoboja pa je poraz Olimpije preprečil Andraž Kirm. Slednjega, tako kot še nekaj nogometašev, ni bilo med potniki v Belek, kjer je državni prvak odigral še pet srečanj. Rok Kronaveter je bil z golom in podajo za zadetek Branka Ilića najzaslužnejši za skalp moskovskega Dinama, v obračunu z danskim Randersom pa se je po predložku Miškića z lepim zadetkom proslavil mladi Matevž Turkuš. Prvič v pripravah so Elsnerjevi varovanci klonili v tekmi z litovskim prvakom Žalgirisom, medtem ko so proti kazahstanskemu prvaku iztržili remi. Mrežo Astane je po hitrem protinapadu zatresel Nathan Oduwa. Zadnja preizkušnja pred derbijem z Mariborom, ko je nasproti Ljubljančanov stala ukrajinska Vorskla, ni ponudila zmagovalca.

Ljubljanski trener Luka Elsner je v pripravljalnem obdobju veliko pozornosti namenil tudi uigravanju prenovljenega moštva, ob spoznavanju moštva s številnimi novinci pa je dejal, da je bilo v trenažni proces vložene veliko energije: »Dovolj ni nikoli, vendar mislim, da smo glede količine dela in kakovosti izvedbe naredili vse, kar je v naši moči, da bi sestavili in uigrali moštvo. Zagotovo bodo določeni avtomatizmi še manjkali. Energijo, ki smo jo vložili vsi skupaj, je bila na visoki ravni. Opravili smo ogromno dela, tudi fantje sami so začutili, da smo v prvih treh, štirih tednih intenzivno delali in so bili v določenem trenutku zelo utrujeno, kar pa nam bo koristilo že v soboto. Težje kot je v pripravah, lažje je potem po začetku prvenstva. Morda bomo morali pomanjkljivosti v uigranosti nadomestiti z večjo željo in disciplino, imamo pa v moštvu dovolj kreativnosti.«

 

Zimski prestopi

Ljubljančani se v pomlad podajajo z močno spremenjenim moštvom, saj se je med zimskim premorom od zeleno-belih poslovilo zajetno število nogometašev, ki so v minuli sezoni v Ljubljano prinesli naslov državnega prvaka ali pa so vidno vlogo igrali v jesenskem delu aktualne sezone. Najodmevnejši je bil prestop Mihe Zajca v italijanski Empoli. Antonio Mlinar Delamea bo kot prvi Slovenec zaigral v severnoameriški profesionalni ligi MLS, v dresu New England Revolution, njegov predhodnik s kapetanskim trakom Darijan Matić pa bo kot posojeni zmaj pri lovu na 2. SNL pomagal Muri, Darko Brljak pa bo branil mrežo Bravo. Na posodo se je preselila še trojica nogometašev, Aljaž Krefl je okrepil srbskega prvoligaša Spartaka s Subotice, Radomljam pa bosta pri lovu na obstanek v Prvi ligi Telekom Slovenije pomagala Dorian Babunski in Leo Ejup, ki tako kot Đorđe Crnomarković jeseni ni dočakal debija v dresu Olimpije. Srbski branilec je novega delodajalca našel na Norveškem. V Turčijo sta se preselila Dejan Kelhar in Etien Velikonja, prvi k drugoligašu Sivassporju, drugi pa je v turški prestolnici okrepil prvoligaški Gencerbirligi.

Po več kot desetletju igranja v tujini se je v rojstno mesto vrnil Branko Ilić. Nekdanji reprezentančni branilec se lahko pohvali s španskimi in ruskimi izkušnjami, s kazahstansko Astano je igral v UEFA Ligi prvakov, nazadnje pa je bil član japonske Urawe Red Diamonds. Ljubljančani so v svoje vrste zvabili še nekaj obetavnih nogometašev. Nathan Oduwa se je v Ljubljano preselil iz londonskega Tottenhama, Kingsley Boateng, v minulem kvalifikacijskem ciklusu tudi mladi italijanski reprezentat, pa je bil v preteklosti up AC Milana. Ob Boatengu se je zmajem pridružil še en ganski nogometaš, Issah Abbass, konkurenco v osrčju zvezne vrste pa sta okrepila Alexandru Cretu in Daniel Avramovski. Dino Štiglec predstavlja novo rešitev ob levi stranski črti, morebitne luknje na nasprotni strani igrišča pa bo skušal krpati povratnik Rok Baskera.

Bo po kadrovskih spremembah igra Olimpije spomladi drugačna kot jeseni? »Profil igralcev, s katerimi razpolagamo, je kompatibilen z načinom igre, ki jo želimo gojiti. Imamo hitrost, kreativnost in prodornost upamo, da si bomo ustvarjali veliko več situacij. Če bomo merili zgolj število ustvarjenih priložnosti, mislim, da bomo boljši kot jeseni. Število točk že jeseni ni bilo slabo, pravzaprav je bilo dobro in če to podvojimo, bomo blizu tega, kar si vsi želimo - postati prvaki. Napovedovati kakovost igre pa je nehvaležno, saj smo verjetno prenovili več kot polovico moštva,« zaključuje Elsner.

Olimpijo ob spopadu z Mariborom do marčevskega reprezentančnega premora čaka pester spored dvobojev. Elsner bo svoje varovance odpeljal k nekdanjemu klubu v Domžale, v prestolnico pa prihajajo Koprčani in Velenjčani, ki so se jeseni s Stožic že vračali s polnim točkovnim izkupičkom, knapi pa so Olimpiji točko odščipnili tudi na svoji zelenici.

Tekst: NZS
Grafika: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?

DELI NA