25.08.2022 | Sodniki
Pojasnilo IFAB o razlikovanju med namernim igranjem in odbojem pri Pravilu igre št: XI - Ofsajd

Po preložitvi zasedanja iz marca na junij je Mednarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) na svojem 136. rednem letnem zasedanju 13. junija 2022 v Dohi sprejel nekaj dopolnitev Pravil igre, dne 27. julija pa je IFAB posredoval še navodilo o razlikovanju med "namernim igranjem" in "odbojem" pri interpretaciji Pravila št: XI - Ofsajd.

Pravilo 11 – OFSAJD

Pojasnilo navodil o razlikovanju med »namernim igranjem« in »odbojem«

Ustrezno poglavje Pravila 11 navaja:

Igralec, ki je v ofsajd položaju v trenutku, ko se je žoge dotaknil ali z njo igral eden izmed soigralcev, je kaznovan le, če se je vključil v aktivno igro z: 

 • .............
 • pridobitvijo prednosti, tako da igra z žogo ali vpliva na nasprotnika, potem ko:
  • se žoga odbije od vratnice, prečke, katerega od sodnikov ali nasprotnika
 • .............

Ne šteje se, da si igralec v ofsajd položaju pridobi prednost, če dobi žogo od nasprotnika, ki je namerno igral z žogo, vključujoč namerno igro z roko, razen pri namernem branjenju udarca.

Ni potrebe po spremembi Pravila 11, vendar se ob upoštevanju pričakovanj nogometnega sveta pojasnjujejo navodila o razlikovanju med »namernim igranjem« in »odbojem«, kot sledi:

»Namerno igranje« je, ko ima igralec nadzor nad žogo z možnostjo:

 • Podati žogo soigralcu
 • Pridobiti posest nad žogo
 • »Razčistiti« žogo (npr. z udarcem z nogo ali glavo)

Če je igralec, ki ima nadzor nad žogo, pri podaji ali poskusu pridobiti nadzor ali »razčistiti« žogo netočen ali neuspešen, to ne izniči dejstva, da je igralec »namerno igral« z žogo.

Naslednje kriterije je potrebno upoštevati kot pokazatelje, ali je imel igralec nadzor nad žogo in je posledično »namerno igral« z žogo:

 • Žoga je potovala z razdalje in je imel igralec jasen pogled nanjo
 • Žoga se ni gibala hitro
 • Smer žoge ni bila nepričakovana

Igralec je imel čas koordinirati gibanje svojega telesa, kar pomeni, da ne gre za primer, ko se je igralec instinktivno raztegnil ali skočil ali gibal ter s tem pridobil le omejen kontakt / nadzor nad žogo.

V nadaljevanju navajamo le relevantni spremembi Pravil igre 2022/23, ostale dopolnitve so redakcijske narave.

Glavni spremembi Pravil 2022/23

Pravilo 3 – Igralci

Število dovoljenih zamenjav  - največ pet - na katerikoli tekmi, ki se igra v okviru uradnega tekmovanja, bo določila FIFA, konfederacija ali nacionalna zveza.

V moških ali ženskih tekmovanjih prvih ekip najvišjega nivoja tekmovanja ali tekmah članskih državnih reprezentanc, ko so dovoljene največ tri zamenjave tekmovalna pravila dovoljujejo največ pet zamenjav, ima vsaka ekipa:

 • največ tri možnosti za zamenjavo *
 • možnost dodatno opraviti zamenjave v odmoru med polčasoma

* Ko obe ekipi istočasno opravita zamenjavo, to šteje kot uporabljena možnost za obe ekipi. Večkratne zamenjave (in zahteve) ene ekipe ob isti prekinitvi igre štejejo kot ena uporabljena možnost za zamenjavo.

Podaljški

Če ekipa ni uporabila največjega dovoljenega števila zamenjav in/ali možnosti za zamenjavo, lahko neuporabljene zamenjave in možnosti za zamenjavo uporabi v podaljšku.

Kjer tekmovalna pravila dovoljujejo eno dodatno zamenjavo v podaljšku, ima vsaka ekipa eno dodatno možnost za zamenjavo.

Zamenjave se lahko opravijo tudi v odmoru med koncem normalnega igralnega časa in začetkom podaljška ter v odmoru med podaljškoma; to ne šteje kot uporabljena priložnost za zamenjavo.

Tekmovalna pravila morajo določiti:

 • koliko rezervnih igralcev je lahko imenovanih, od tri do največ dvanajst petnajst
 • kolikor se ena dodatna menjava lahko opravi v podaljških (ne glede na to, ali je ekipa že opravila vse dovoljene zamenjave ali ne).        

Pojasnilo:

Začasna dopolnitev Pravila 3, ki je dala tekmovalnim organom najvišjih klubskih in reprezentančnih tekmovanj možnost dovoliti ekipam uporabo do petih zamenjav, je sedaj (stalno) vključena v Pravilo 3.

Pravilo 12 - Prekrški in nešportno obnašanje

Nadaljevanje igre po prekrških in nešportnem obnašanju

Če sodnik prekine igro zaradi prekrška igralca nad tretjo osebo, na ali izven igrišča, se igra nadaljuje s sodniškim metom, razen če je dosojen indirektni prosti udarec zaradi zapustitve igrišča brez dovoljenja sodnika; indirektni udarec se izvede z mesta žoge ob prekinitvi na črti igrišča, kjer je igralec zapustil igrišče.

PRAVILO 14 – Kazenski udarec

Postopek

Ko je žoga udarjena, se mora vratar vsaj z delom ene noge dotikati prečne črte, ali z njim biti v njeni višini ali za prečno črto.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: IFAB/ Laws of the Game

SORODNE NOVICE

 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.

DELI NA