Pokal Pivovarna Union in Nogometna zveze Slovenije med finalisti za nagrado Edie

Nogometna zveza Slovenije se je v zaključku lanske klubske sezone odločila za pogumno potezo ter organizirala prvo trajnostno nogometno tekmo v Sloveniji. Čast je pripadla zaključku pokalnega tekmovanja, finalnima tekmama Pokala Pivovarna Union v ženski in moški konkurenci. Uspešen projekt NZS so prepoznali tudi organizatorji svetovno znanih nagrad »Edie Awards«, ki jih podeljujejo na področju trajnosti.

NZS se je s projektom »Trajnostna tekma«, ki jo je organizirala skupaj z dolgoletnim partnerjem Pivovarno Laško Union, uvrstila v finalni izbor tekmovanja v kategoriji »Excellence in Economic Development – Employee Engagement and Behavior Change Initiative of the Year.« S projektom sta NZS in Pivovarna Laško Union pokazala ambiciozno in inovativno razmišljanje ter učinkovito izpeljala projekt, katerega glavni namen je spodbujanje vedenjskih sprememb z vidika trajnostnih izboljšav, kar so prepoznali tudi svetovni strokovnjaki s področja trajnosti.

Znamka Edie je vodilna svetovna znamka usmerjena v krepitev trajnostnih, energetskih in okoljskih rešitev, z organizacijo dogodkov in podeljevanjem nagrad pa si prizadeva promovirati trajnostno poslovanje. Pri Edie so pred šestnajstimi leti začeli podeljevati nagrade svetovno znanim podjetjem, ki se dokazujejo in delujejo na področju trajnosti, nagrade pa so bile sprva poznane pod imenom »Sustainability Leaders Awards«. V ožjem izboru kategorije, v kateri je nominirana tudi Nogometna zveza Slovenije, so se letos med devetimi nominiranci znašla še svetovno uveljavljena imena iz sveta bančništva, avtomobilizma in tehnologije, kot so Lloyds Banking Group, Polestar, Capgemini, TLE in ostali.

»Temeljno poslanstvo Nogometne zveze Slovenije je seveda skrb za razvoj nogometa, a vzporedno s to skrbjo nam je izredno pomembna tudi skrb za varovanje okolja. Zato smo najprej sprejeli odločitev, da bo pokalni finale lanskega leta prva trajnostno organizirana nogometna tekma v Sloveniji. Organizacija tekme na tak način ni nekaj samoumevnega in v luči tega se mi zdi pomembno, da ugled NZS gradimo tudi na tem področju,« je ob novici, da se je NZS uvrstila v finalni izbor, povedal generalni sekretar NZS, Martin Koželj. »Tako ozaveščanje tistih, ki so zaljubljeni v šport in še posebej v nogomet, kakor tudi združevanje s podobno mislečimi, kar sodelujoči na »Edie Awards« nedvomno so, prinaša dodatno razsežnost našemu delovanju zunaj športno tekmovalnega področja. Projekte, kot je bil ta, bi bilo zelo težko, če ne celo nemogoče, izpeljati brez sodelovanja z zanesljivim in proaktivnim partnerjem. V PLU so idejo podprli brez oklevanja, saj so kot odlično podjetje prepoznali dodano vrednost tudi zase. Verjamem, da to ni bil naš zadnji takšen projekt in da lahko skupaj naredimo še ogromno dobrega tako za planet kot tudi za nogomet. Uvrstitev v ožji izbor za nagrado Edie Nogometni zvezi Slovenije ponuja edinstveno priložnost, da smo in bomo naše dosežke na področju trajnosti predstavili tisočim podjetjem ter podnebnim strokovnjakom.«

»Znamka Union močno podpira slovenski šport in je že več kot dve desetletji predana tudi nogometu. Nogomet je simbol strasti in ekipnega duha, ki nas povezuje in združuje. S sodelovanjem z NZS še dodatno utrjujemo naše ambicije, ki izhajajo iz trajnostne strategije »Varimo boljši svet«, v kateri smo se na področju podpore družbi zavezali, da bomo s svojimi dejanji pozitivno vplivali na naše skupnosti in spodbujali solidarnost ter sodelovanje. Z upoštevanjem vidika trajnosti na vseh področjih našega delovanja in na dogodkih, ki jih sponzoriramo, ter v prav vsaki interakciji, ki jo imajo naši potrošniki z znamko Union, smo še en korak bližje k doseganju ciljev, ki smo si jih v tej strategiji zadali. Trajnost in odgovornost sta v središču naših načrtov za bližnjo ter dolgoročnejšo prihodnost. Do leta 2030 namreč želimo zmanjšati naš ogljični odtis za 30 %, kar bomo dosegli s povečevanjem krožnosti in poslovanjem brez odpadkov. Naše ambicije in cilje bomo lahko dosegli tudi s pomočjo združitve naših moči z ekipo NZS. Nominacija, ki smo je deležni v teh dneh, je zunanje priznanje našim aktivnostim in potrditev, da delamo korake, ki nas vodijo k zastavljenim ciljem. Naše partnerstvo z NZS je dokaz, da z združenimi močmi zmoremo več in da lahko z našimi dejanji navdihujemo tudi druge, da si prizadevajo za boljši svet,« je o nogometnem, a tudi družbeno odgovornem vrednotenju blagovne znamke Pivovarna Union povedala direktorica marketinga v PLU, Daphne Stavropoulou.

Zmagovalca bodo razglasili na konferenci Edie Awards 2023, ki bo potekala 30. marca 2023 v Londonu.

Ožji izbor za nagrado Edie v kategoriji »Employee Engagement & Behaviour Change Initiative of the Year«:

 • Capgemini – Climate Circles: Big Conversations for a Brighter Future
 • CBRE – Making Sustainability Everybody’s Property
 • Costain, Vinci and Bachy Soletanche ? Fuel Efficiency Improvements through Anti-Idling Campaign
 • Football Association of Slovenia ? The first sustainable sports match in the history of Slovenia
 • NatWest and Giki Zero ? Amplifying voices and making an impact in a global organisation
 • Lloyds Banking Group ? 3Ps of Sustainable Travel ? Purpose, Planet and Planning
 • Polestar ? Cost & CO2 reduction event
 • SUEZ recycling and recovery UK ? The sustainability champions network
 • TLT ? Net Zero 2040

Tekst: NZS/MaK, NC
Foto: Arhiv NZS

 

SORODNE NOVICE

 • 06.05.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Olimpija po dramatični končnici do dvojne krone
  Nogometaši Olimpije so po naslovu državnega prvaka osvojili tudi pokalni naslov. V finalu Pokala Pivovarne Union so v knežjem mestu po podaljšku z izidom 2:1 premagali Maribor.
 • 05.05.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Pomembne informacije za obiskovalce pred finalom Pokala Pivovarna Union
  Za ogled finalne tekme Pokala Pivovarna Union vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo in se na prizorišče odpravijo pravočasno
 • 05.05.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Maribor in Olimpija napovedujeta odprto igro v pokalnem finalu
  V Celju bo v soboto na sporedu novo srečanje velikih nogometnih tekmecev Maribora in Olimpije, že peto te sezone, ki bo tokrat odločalo o pokalni lovoriki. Ljubljančani merijo na osvojitev dvojne krone, Mariborčani pa so odločeni, da jim to preprečijo in si v tej sezoni priigrajo vsaj eno lovoriko. Moštvi napovedujeta odprto igro.
 • 28.04.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Dvojni pokalni derbi: Vse informacije o vstopnicah
  6. maja bo v Celju potekal veliki finale Pokala Pivovarna Union. V ženskem finalu se bosta pomerili ekipi ŽNK Olimpije in ŽNK Mure Nona, medtem ko se bosta v moškem finalu udarila Olimpija in Maribor. Vstopnice so v prodaji.
 • 25.04.2023 | Pokal Pivovarna Union
  V finalu veliki derbi Maribora in Olimpije
  V majskem finalu Pokala Pivovarna Union se bodo za pokalno lovoriko udarili nogometaši Maribora in Olimpije. Zmaji so v Stožicah z goloma Aljaža Krefla in Timija Maxa Elšnika premagali Kidričane, ki so bili dostojen tekmec državnim prvakom.
 • 25.04.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Maribor s preobratom do pokalnega finala
  Maribor je prvi finalist Pokala Pivovarna Union! V Slovenski Bistrici so pripravili pravi nogometni praznik, gostitelji pa so v uvodu drugega polčasa povedli z golom Nina Kukovca, a so Mariborčani hitro prišli do preobrata. Ob avtogolu Janežiča sta za finale zadela še Marko Tolić in Aljaž Antolin.
 • 24.04.2023 | Pokal Pivovarna Union
  V Slovenski Bistrici in Ljubljani za finale Pokala Pivovarna Union
  Kdo se bo 6. maja na zelenici Stadiona Z'dežele udaril za naslov pokalnega prvaka? V torek in sredo bomo dobili udeleženca letošnjega finala Pokala Pivovarna Union, Bistričani bodo na domačem igrišču izzvali Maribor, Kidričani pa v Stožicah Olimpijo.
 • 07.04.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Maribor v Slovensko Bistrico, Olimpija gosti Aluminij
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo so bili izžrebani polfinalni pari letošnje izdaje Pokala Pivovarna Union.
 • 06.04.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Zmaji do polfinala po maratonskih enajstmetrovkah
  Kot zadnji so se v polfinale Pokala Pivovarna Union prebili še nogometaši Olimpije. Ljubljančani so se veselili po desetih serijah enajstmetrovk, odločilni strel z bele točke je po dveh zaporednih obrambah Matevža Vidovška izkoristil Nemanja Gavrić.
 • 06.04.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Drugoligaški četrtfinalni dvoboj dobili Bistričani
  Bistričani se veselijo krstnega preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union, junaka zmage v Rogaški Slatini - v dvoboju z vodilnim drugoligašem - sta bila Jaša Martinčič in Enej Kapun.

DELI NA