Pokal Slovenije: 11 finalov, 8 naslovov

NK Maribor je najuspešnejši slovenski klub tudi v pokalnem tekmovanju. V dvaindvajsetih izvedbah Pokala Slovenije so se namreč vijoličasti kar s polovično uspešnostjo prebili do zadnje stopnice in osemkrat visoko dvignili kristalno trofejo.

Prva lovorika v premierni sezoni

Pokal Slovenije bo v letošnji sezoni dobil že triindvajsetega zmagovalca. Naslov branijo Mariborčani, ki imajo tudi v tem tekmovanju zelo bogato zgodovino. Vijoličasti so prvi naslov pokalnih zmagovalcev osvojili že v krstni sezoni, ko so v velikem finalu po streljanju enajstmetrovk premagali nekdanjo ljubljansko Olimpijo. Zgodovinske lovorike se še dobro spominjata tudi Ante Šimundža in Saša Gajser, prva moža strokovnega štaba aktualne zasedbe novopečenih državnih prvakov, ki sta takrat hladnokrvno dosegla pomembna zadetka iz bele točke.

Dvojna krona

Na začetku devetdesetih je na ligaški sceni prevladovala Olimpija, medtem ko so Mariborčani leta 1994 v vitrine pospravili že drugo pokalno lovoriko. Prelomni trenutek pa se je za štajerskega prvoligaša zgodil leta 1997, ko so premierni naslov državnih prvakov potrdili s tretjo pokalno zvezdico oziroma t.i. dvojno krono. Slednja je bila povod v novo ero v slovenskem klubskem prostoru, ko je pretežno zeleno barvo zamenjala vladavina vijoličaste. Državni naslovi so se vrstili, klubske vitrine so postajale premajhne. Vse do leta 2004, ko je se je s peto pokalno trofejo začelo krizno obdobje mariborskega kluba.

Krizno obdobje

Kot se rado primeri, so tudi Mariborčani zaspali na preteklih uspehih. Domača konkurenca je napredovala, štajerski prvoligaš pa je z obrestmi plačal preveliko pozornost mednarodni klubski sceni. Med letoma 2004 in 2009 so pokalne trofeje romale na različne naslove, čeprav so bili Štajerci dvakrat zelo blizu uspehu, ko so v finalu priznali premoč Kopru oziroma Interblocku. Konec krize je napovedal šele ligaški naslov leta 2009, ko se je začel večdimenzionalni vzpon najtrofejnejšega slovenskega kluba, ki se še danes ni zaključil.

Zlata era

Reorganizacija kluba je obrodila sadove. V mestu ob Dravi so temeljito prenovili poslovne procese in s konkretnimi, a preračunljivimi kadrovskimi investicijami začeli pisati uspešnico, ki dobiva vse več potrditev tudi na mednarodnem prizorišču. V zadnjih petih letih so tako Mariborčani osvojili kar tri naslove pokalnih zmagovalcev, štiri naslove državnih prvakov, pri tem pa kar trikrat končali tudi v skupinskem delu evropskega klubskega tekmovanja. Podobne načrte, če ne celo bolj ambicioznih, imajo v Ljudskem vrtu tudi letos, ko bodo skušali dvanajsti naslov državnih prvakov potrditi z devetim naslovom pokalnih zmagovalcev in peto dvojno krono v dvanajstem finalu Pokala Slovenije.

Finale Pokala Slovenije
Maribor Nasprotnik Status
1991/92 Olimpija Prvak
1993/94 Mura Prvak
1996/97 Primorje Dvojna krona
1998/99 Olimpija Dvojna krona
2003/04 Koroška Dravograd Prvak
2006/07 Luka Koper Poraženec
2007/08 Interblock Poraženec
2009/10 Domžale Prvak
2010/11 Domžale Poraženec
2011/12 Celje Dvojna krona
2012/13 Celje Dvojna krona


Tekst: MKo

Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 24.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Rogaška po izvajanju enajstmetrovk do prve pokalne lovorike
  Nogometaši Rogaške so zmagovalci pokala Pivovarne Union v letošnji sezoni. V finalu v ljubljanskih Stožicah so Slatinčani po streljanju enajstmetrovk premagali Gorico s 7:6 (0:0, 0:0, 1:1) in prišli do prve pokalne lovorike.
 • 24.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Veliki finale pokalnega tekmovanja kot epilog sezone
  V ljubljanskih Stožicah bo danes še zadnje dejanje slovenske nogometne klubske sezone. V finalu pokala Pivovarna Union se bosta ob 20.30 merili Rogaška in Gorica. Še pred tem bo ob 16.30 finale ženskega pokala med Ljubljano in Muro Nono.
 • 22.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Finalisti v pričakovanju sklepnega dejanja sezone
  V petek bo v ljubljanskih Stožicah še zadnje dejanje slovenske nogometne klubske sezone. V finalu pokala Pivovarna Union se bosta ob 20.30 merila Rogaška in Gorica. Še pred tem bo ob 16.30 finale ženskega pokala med Ljubljano in Muro Nono. Vse ekipe so pred finalom izredno motivirane, a v petek pričakujejo zelo izenačene obračune.
 • 07.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
  V prodaji vstopnice za finalni pokalni dan
  V petek, 24. maja, bo na vrsti sklepno dejanje pokalnega tekmovanja. V finalu ženskega pokala Pivovarna Union se bosta pomerili ekipi ŽNK Ljubljane in ŽNK Mura None, v moškem finalu pa ekipi Rogaške in Gorice. Vstopnice so že v prodaji.
 • 25.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Tudi v Fazaneriji odločali streli z bele točke, v finale Rogaška
  Nogometaši Rogaške so drugi finalisti pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v polfinalu v Murski Soboti po enajstmetrovkah premagali Muro. V finalu, ki bo 24. maja v Stožicah, se bodo merili z Gorico, ki je v sredo prav tako po enajstmetrovkah izločila Beltince.
 • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
  Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
 • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
  Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
 • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
  Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
 • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
  Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
 • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
  Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
  Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.

DELI NA