12.08.2022 | 1. SŽNL
Pred TV kamerami in novim sponzorjem lige

Jutri, v soboto, 13.8., se bo s tekmo v Ljubljani med ŽNK Olimpija Ljubljana in ŽNK Nona Pomurje Beltinci začela sezona Ženske nogometne lige (ŽNL) Triglav Zdravje. Sledita še dve tekmi, ŽNK Doxakey in ŽNK Radomlje Medex se bosta pomerila prihodnjo soboto (20.8.).

V 31. članski sezoni bo v ligi sodelovalo osem ekip.

Naslov prvakinj brani ŽNK Nona Pomurje Beltinci, ki je tudi rekorder po številu osvojenih naslovov državnih prvakinj – dosedaj jih je osvojil devet, ŽNK Krka pa osem.

Z novim imenom in novim partnerjem

Slovenski ženski klubski nogomet jutri tako vstopa v novo obdobje, sezona 2022/23 bo za klube slovenske ženske nogometne lige zagotovo prelomna. Nogometna zveza Slovenije je namreč na področju ženskega nogometa sklenila partnerstvo z družbo Triglav Zdravje, kakor tudi novim televizijskim partnerjem.

Članska liga po novem nosi tudi novo ime Ženska nogometna liga (ŽNL) Triglav Zdravje.

Ženska nogometna liga (ŽNL) Triglav Zdravje, 1. krog, 13.8.
ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Nona Pomurje Beltinci (17.00) (Sportklub)
Primorje Gaia Naturelle – ŽNK Ljubljana (18.00)

14.8.
ŽNK Cerklje – Krim (17.00) (Planet TV)

20.8.
ŽNK Doxakey – ŽNK Radomlje Medex (11.00)

25. medsebojni derbi

„Sezona se začenja, veselimo se je. Priprave smo opravili optimalno, vse tako, kot smo si zamislili,“ pove Zlatko Gabor, trener prvakinj, ki v 1. krogu odhajajo v Športni park Šiška (tam bodo kamere Sportkluba), kjer jih pričakuje ŽNK Olimpija Ljubljana. Ekipi sta lani do zadnjega kroga bili boj za naslov, ki pa je na koncu ostal v Prekmurju. „Pri nas trenerjih je tako, da si želimo, da bi ekipa prišla v neko optimalno formo v 4., 5. oz. v 6. krogu. Letošnja sezona pa je taka, da moramo biti pravi od samega začetka. Prvenstvo začenjamo z derbijem v Ljubljani, prihodnji teden nas čakajo že kvalifikacije za ligo prvakinj. Ni prostora za izgovore, moramo biti pravi in dobri. Nekaj je odvisno od športne sreče, bistvena pa je želja po uspehu,“ je jasen Gabor.

„Olimpija ima dobro ekipo, naša ni nič slabša. Olimpija je doma favorit, a v Ljubljano gremo po zmago,“ poudari Gabor, ki ne bo mogel računati na kaznovano Evelino Kos, ki je v teh dneh tudi sanirala poškodbo, pripravljena pa bo za prihodnji teden in kvalifikacije za ligo prvakinj. Pomurke vstopajo v sezono močnejše tudi za Laro Klopčič, Japonko Saki Yohida in povratnico Neli Hofman.

Na klop Olimpije je prejšnji mesec sedel Matej Bajde, ki je nadomestil Mikija Kondiča, ki je lani z ekipo osvojil pokal, v domači ligi pa zasedel 2. mesto. V ekipo so dodali tudi tri novinke, prišle so Italijanka Stella Debora, Grkinja Tatiana Georgiou in Srbkinja Lana Čolić.

„Jedro ekipe je ostalo, dodali smo dve vezistki in napadalko. Okrepili smo se tam, kjer nam je manjkalo. Priprave so nam uspele, dekleta so bila marljiva in prizadevna,“ pove novi trener Bajde. „Želim si, da bi letos gledali napadalno Olimpijo. Nekaj novosti smo uvedli, zadržali pa tisto, kar je bilo dobrega,“ nadaljuje Bajde, pred katerim je prvi derbi. „Prepričan sem, da se nam obeta pravi praznik ženskega nogometa. Pomurje je spoštovanja vreden tekmec. Imamo pa svoje ideje in zamisli tudi mi, želimo jih presenetiti na svoj način,“ sklene ljubljanski strateg.

Ekipi sta dosedaj v SŽNL odigrali 19 tekem (enajst zmag Pomurja, sedem Olimpije, remi v zadnjem krogu lanske sezone), od prve medsebojne, 23.8. 2015, pa bo že skoraj sedem let. Takrat je bilo 10:0 za Pomurke. V pokalu NZS sta se ekipi pomerili petkrat, prve tri tekme so dobile Pomurke, zadnji dve Olimpija.

Pokazati še več kot lani

Na Gorenjskem, tekmo bo prenašal Planet TV, se bosta v nedeljo pomerila domači ŽNK Cerklje in Krim. „Naredili smo vse, kar je bilo treba. Priprave so uspele,“ začne Primož Štrajhar, trener ŽNK Cerklje.

„Imamo svoj načrt, imamo svoje želje. V nedeljo pa je prvi cilj, da upravičimo vlogo favoritinj in pridemo do prvih treh točk,“ je jasen Štajhar. V lanski sezoni sta se ekipi merili trikrat. Ob dveh prepričljivih zmagah Gorenjk pa so se enkrat veselile tudi Krimovke, ki so v 13. krogu doma slavile zmago z 2:1. Gorenjske prvoligašice v sezono odhajajo brez dvojca Nika Koprivnikar&Špela Fras, ki sta se preselil v tabor ŽNK Ljubljana.

Nekaj kadrovskih sprememb je bilo tudi v ekipi Krima. Iz Ajdovščine sta prišli Edisa Koca in Asja Al Navas, novinke so tudi Urša KondaTia Sarnavsky (v preteklosti je igrala za ŽNK Olimpijo Ljubljana) ter Tara Novak, ki je prišla iz kadetskih vrst Krima. Trener je ostal Žiga Grgasovič. „Priprave smo sklenili s tremi kvalitetnimi tekmami, igrali smo proti kadetom in dvakrat z ekipama U15. Izredno sem zadovoljen z videnim,“ pove Grgasovič, potem pa misli usmeri v nedeljski obračun v Velesovem.

„Že zdaj lahko rečem, da smo taktično napredovali. Predvsem smo svoje misli in energijo usmerili v fazo obrambe, kjer bomo igrali kar se da organizirano in čakali na napake tekmic,“ še doda Žiga Grgasovič, ki bo na dan tekme vedel, ali lahko računa na vse razpoložljive sile.

V Vipavski dolini

V Ajdovščini v nedeljo gostuje ŽNK Ljubljana. „Napetost in pričakovanja pred prvo tekmo naraščata, predvsem pri meni, saj bo to zame krstna sezona v Ženski nogometni ligi (ŽNL) Triglav Zdravje,“ začne trener Ajdovk Jan Polanc, ki je na mestu glavnega trenerja nadomestil Andija Mamiča. Nekaj sprememb je tudi v članski vrsti. Kariero sta med nosilkami igre zaključili vratarka Jana Ličen in igralka Branka Ferjančič, s treningi so končale tudi Eva SuličMaja GruntarNina Breščak in Nina Ipavec. V nedeljo v Vipavsko dolino prihaja ŽNK Ljubljana.

„Nasproti nam bo stala ekipa Ljubljane, ki se je v lanski sezoni zelo izkazala. V tekmi finala pokala so dokazale, da so na dober dan lahko konkurenčne tudi najboljšima ekipama v ligi. Individualno kakovost nekaterih deklet zaokrožuje dober timski duh, ki so ga izpostavljale tudi na novinarski konferenci pred pričetkom sezone. Na nas je, da se jim kar najbolje postavimo po robu, veliko dela nas čaka predvsem v fazi obrambe, vseeno pa želimo svoje ideje in zamisli udejaniti tudi v napadalnih akcijah. Od svojih deklet pričakujem, da bodo dale vse od sebe, garale ena za drugo, ter si upale igrati nogomet!“ še pove Polanc.

V svojo 2. sezono v članski konkurenci vstopa ŽNK Ljubljana, lani finalistke pokala in 4. ekipa prvenstva. Na klopi je ostala trenerka Urška Žganec, pomagala ji bo tudi Pamela Begić, mlade igralke pa bosta pomagali vzgajati še izkušeni Tjaša Tibaut (304 tekme v članski ligi) in Lucija Grad (297 tekem v članski ligi).

„Priprave so potekale dobro. Začeli smo v manjšem številu, sedaj so se nam priključile še preostale igralke. Pristop na treningih je pravi, vidi se želja po napredku, nas pa čaka še nekaj dela, da bomo na nivoju, ki si ga želimo. V tej sezoni želimo nadgraditi predstave iz prejšnje sezone, odpraviti napake in igrati taktično disciplinirano v obeh fazah igre. Trenutno je poškodovana Jana Intihar. Računamo, da se nam bo priključila konec avgusta,“ pred uvodno uradno tekmo sezone napove glavna trenerka Urška Žganec. Novinki v ekipi sta Nika Koprivnikar in Špela Fras, klub je zapustila nadarjena Zara Kramžar, ki bo kariero nadaljevala v tujini.

V Avstrijo, Nemčijo in Italijo

Prihodnjo soboto, 20.8., se bosta na Ptuju pomerila še domači ŽNK Doxakey in ŽNK Radomlje Medex. Domačinke pod taktirko trenerja Uroša Šmigoca začenjajo 2. prvoligaško sezono. Pred dnevi sta ju zapustili dve igralki – Neža Forštnarič in Nuša Štumberger sta okrepili avstrijsko ekipo LUV Graz.

Nekaj kadrovskih sprememb je bilo tudi v vrstah ŽNK Radomlje Medex, kjer pa jim je velik met uspel že pred sezono, saj v njo štartajo z novim generalnim sponzorjem podjetjem Medex. Sicer pa sta ekipo trenerja Aljaža Gornika zapustili dve reprezentantki: Zala Kuštrin se je preselila v 2. italijansko ligo v ekipo Brescia Calcio Femminile, ki je bila v letih 2014 in 2016 italijanski državni prvak. Lara Korina Janež je okrepila nemški Leipzig.

Kar dva televizijska prenosa

Novost nove sezone pa bo tudi na področju prenosov tekem Ženske nogometne lige (ŽNL) Triglav Zdravje. V pretekli sezoni so si gledalci nekaj tekem že lahko ogledali na televiziji Sportklub, ki tudi v prihodnji sezoni ostaja televizijski partner in bo prenašal deset tekem v sezoni, ljubitelji in ljubiteljice nogometa pa bodo po novem lahko tekme spremljali tudi na Planet TV.

Televizija, ki je v preteklosti prenašala tudi tekme prve slovenske nogometne lige, bo prenašala eno tekmo na teden, z gledalci pa bosta tekme v vlogi komentatorja spremljala Tomaž Cuder in Damjan Medica. Tekmovanje v ŽNL Triglav Zdravje pa bo še naprej preko svojega YouTube kanala spremljala tudi NZS, ki bo prenašala drugo tekmo kroga, ko le-ta ne bo v neposrednem prenosu na Sportklubu.

Pokal in tekmovanje mladih U17

Enajst dni po začetku ligaškega tekmovanja se bo 24.8. začela 24. sezona pokalnega tekmovanja. V nedeljo, 27. avgusta, pa je na sporedu 1. krog v kategoriji U17, kjer bo igralo devet ekip, naslov prvakinj brani ekipa ŽNK Radomlje.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.09.2023 | 1. SŽNL
    Tri točke ostale v Murski Soboti
    Prva tekma 6. kroga, kar derbi Ženske nogometne lige Triglav Zdravje, je prinesel zmago ŽNK Muri Nona, ki je bila doma z golom Noelle Vilčnik z minimalnih 1:0 boljša od ŽNK Olimpije Ljubljane. To je bil prvi od vsaj štirih letošnjih derbijev med ekipama iz Murske Sobote in Ljubljane.
  • 15.09.2023 | 1. SŽNL
    Pripravljene na derbi, prenos na Sportklubu
    S tekmo v Murski Soboti, z derbijem tudi pred kamerami Sportklubu, se v soboto začenja 6. krog Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Vodilni ekipi lige ŽNK Mura Nona in ŽNK Olimpija Ljubljana se bosta pomerili na prvem letošnjem derbiju.
  • 13.08.2023 | 1. SŽNL
    ŽNK Olimpija in ŽNK Gažon do zmag
    S tekmami v Velesovem in v Ljubljani se je sklenil 1. krog 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. ŽNK Cerklje in ŽNK Radomlje Medex pred kamerami NZS brez golov, Olimpija boljša od novink s Ptuja, ŽNK Gažon na premieri v ligi do zmage v Ljubljani.
  • 10.08.2023 | 1. SŽNL
    Pred začetkom 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje
    V novi sezoni bo v ženskem članskem tekmovanju igralo devet ekip, novinca v tekmovanju sta ŽNK Gažon in ŽNK Drava Ptuj. Naslov prvakinj brani ŽNK Mura Nona, ki je v minuli sezoni osvojila dvojno krono – državnemu naslovu so dodale še naslov prvakinj ženskega pokala NZS.
  • 03.07.2023 | 1. SŽNL
    Po žrebu parov 1. kroga SŽNL, ženskega pokala NZS in Lige DU17
    Slab mesec in pol pred začetkom ligaških tekmovanj v ženski in dekliški konkurenci so danes v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju opravili žreb tekmovalnih parov 1. SŽNL, 1. kroga Ženskega pokala NZS in Lige deklet DU17 za sezono 2023/2024.
  • 30.06.2023 | 1. SŽNL
    ŽNK Mura doma v lov na ligo prvakinj
    Slovenske državne prvakinje ŽNK Mura Nona so bile izžrebane v skupino 3 uvodnega dela. Za napredovanje v finale turnirja in boj za napredovanje v 2. krog kvalifikacij se bodo pomerile z gruzijsko ekipo FC Samegrelo. Ob uspehu jih čaka boljši iz para Apollon Ladies FC (CIP) – ŽFK Ljuboten (S. MKD). 
  • 14.05.2023 | 1. SŽNL
    Muri naslov, Krim v 94. minuti
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so nove, stare državne prvakinje Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Na tekmi v Ljubljani so si priigrale zmago (3:0) in pet točk prednosti pred Olimpijo, s katero se bodo pomerile v zadnjem krogu.
  • 03.05.2023 | 1. SŽNL
    Licenciranje SŽNL: Štiri prvoligaške in dve evropski licenci
    Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. slovenske ženske nogometne lige za sezono 2023/24. Za prvoligaško licenco so bili na prvi stopnji uspešni štirje klubi, dva med njimi sta uspešno pridobila tudi evropsko.
  • 22.04.2023 | 1. SŽNL
    Skoraj pet let Olimpija čakala to zmago
    Prva tekma 17. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje je prinesla novo zmago Olimpije in prvi poraz vodilne ekipe lige ŽNK Mura Nona. Olimpija je s temi tremi točkami znižala zaostanek na pet točk (45:40), do konca so še trije krogi.
  • 08.03.2023 | 1. SŽNL
    V soboto nogometašice začenjajo spomladanski del
    Igralke ŽNK Radomelj Medex in Mure None bodo v soboto ob 18.30 s tekmo 13. kroga odprle spomladanski del sezone v ženski nogometni ligi. V tekmovanju, ki nosi ime Triglav Zdravje, po prvem delu sezone vodijo prav nogometašice Mure None, ki so po 12 krogih stoodstotne.

DELI NA