Pred kamerami NZS v lov na ligo prvakinj

V četrtek, 18. avgusta, se začenja nova evropska sezona za aktualne državne prvakinje ekipo ŽNK Nona Pomurje Beltinci. Pomurke doma gostijo enega od turnirjev 1. kroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakinj. Uvodoma jih jutri pred kamerami Nogometne zveze Slovenije čaka tekma z irsko ekipo Shelbourne.

Štiri v igri za napredovanje

Pomurke so minuli vikend z zmago v 1. krogu Ženske nogometne lige (ŽNL) Triglav Zdravje uspešno začele državno prvenstvo. Takoj po tekmi proti Olimpiji pa so misli usmerile v evropsko tekmovanje, ki ga do nedelje gostijo prav doma. Ob Pomurkah se bodo za napredovanje borile še ekipe Shelbourne (Republika Irska), Valur (Islandija) in Hayasa (Armenija).

Kvalifikacije za ligo prvakinj, 1. krog:

18.8.
ŽNK Nona Pomurje Beltinci – Shelbourne (17.30) (prenos na spletni strani Nzs.si)
Valur – Hayasa (11.00)
St. Pölten – Ljuboten (17.00)
Fortuna – Eintracht (19.00)
Glasgow City – Roma (20.35)
BIKK-Shymkent – Split (18.00)

Želje jim ne manjka

„Ekipa Shelbourna je favorit, a favorit ne zmaga vedno. Odloča ena tekma. Na voljo nimamo vseh igralk, zaradi kazni počivata Špela Rozmarič in Lucija Kos, a ne bomo jokali. Vem, da bodo naše igralke dale vse od sebe. Pravo željo so pokazale že v Ljubljani proti Olimpiji, prav ta želja po uspehu in dokazovanju bo naš velik adut,“ pred jutrišnjo tekmo razmišlja Zlatko Gabor, trener Pomurk.

„Shelbourne je ekipa, ki je že dalj časa skupaj. Nevarni so iz prekinitev, centrirajo s polrazdalje, odkoder tudi večkrat pomerijo proti golu. Pred dnevi so pripeljali tudi izkušeno Američanko,“ opozarja trener Pomurk, ki ima za tokratni obračun pripravljenih več inačic in načrtov. Vse pa bo odvisno od tega, kako se bo tekma odvijala.

Prišla nekdanja ameriška reprezentantka

Na Irskem so minuli vikend odigrali 19. krog domače lige, Shelbourne je minuli mesec opravil tudi s tekmo 20. kroga. Po 20 tekmah je Shelbourne vodilna ekipa lige, zbrala je 45 točk. Pred dnevi so v svoje vrste zvabili nekdanjo izjemno ameriško reprezentantko Heather O'Reilly, ki bo ekipi pomagala v lovu na uvrstitev v ligo prvakinj. Heather O'Reilly je za reprezentanco ZDA odigrala 231 tekem, dosegla je 47 golov, z reprezentanco je bila trikrat olimpijska prvakinja (v letih 2004, 2008 in 2012), pred sedmimi leti pa tudi svetovna prvakinja.

Reprezentantke na delu

V kvalifikacijah za ligo prvakinj se bo predstavilo še nekaj naših reprezentantk. Mateja Zver s St. Pöltnom začenja proti ekipi Ljuboten (predstavnice Severne Makedonije), Lara Prašnikar z Eintrachtom pa uvodoma igra proti danski Fortuni. Roma Nine Kajzba se bo pomerila z ekipo Glasgow City, Lara Ivanuša in Split pa čaka prva tekma proti kazahstanskemu BIKK-Shymkentu.

Sistem tekmovanja

Kar 71 klubov iz 49 različnih nogometnih zvez bo sodelovalo v letošnji ligi prvakinj. Novinci v tekmovanju so Real Sociedad, Roma in Rangers. V uvodno fazo vstopa 58 ekip, od tega je 42 aktualnih državnih prvakinj, ostalih 16 pa so ekipe, ki so si nastop zagotovile kot 2. ali 3. uvrščene v domačih klubskih tekmovanjih v minuli sezoni. Prej omenjenih 42 ekip bo deljenih v 11 skupin (tekmovanje bo med 18.8. in 21.8.), zmagovalke (igra se polfinale, finale in tekma za 3. mesto) pa bodo napredovale v 2. krog. Prej omenjenih 16 (ekipe, ki so v domačih ligah zasedle 2. ali 3. mesto) bo razdeljenih v štiri skupine po štiri. Zmagovalke napredujejo v 2. krog.

V 2. krogu kvalifikacij (med 20.9. in 29.9.) bo tako igralo 24 ekip, od tega 11 zmagovalk turnirjev „prvakinj“ in štiri zmagovalke turnirjev 2. in 3. uvrščenih, v 2. krogu pa jih čaka še devet ekip, ki so si mesto tu zagotovile neposredno. Prvakinje, 11 iz 1. kroga in tri, ki so se pridružile v 2. krogu, bodo tvorile sedem parov, zmagovalke teh dveh tekem pa se bodo uvrstile v skupinski del lige prvakinj. Sedmim zmagovalkam se bo pridružilo še pet ekip (iz kategorije neprvakinj), ki si bodo priborile mesto v skupinskem delu lige prvakinj v dveh tekmah.

Finale v Eindhovnu

Nastop v skupinskem delu, tam bo 16 ekip, so si zagotovile že Lyon, Wolfsburg (z našo reprezentantko Saro Agrež), Chelsea in Barcelona. Skupinski del lige prvakinj se začne 19. oz. 20.10., sklenil se bo 21. oz. 22. decembra. Četrtfinale bo marca, polfinale aprila, finale pa 3. ali 4. junija v Eindhovnu.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA