24.05.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Aluminij - Gorica

Prva tekma dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach

ALUMINIJ - GORICA

25. maj 2022, ob 20.15

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 600 sedežev

Cena vstopnic:
- brezplačen vstop

 

ALUMINIJ

Prepoved igranja: /

Kdo bo v prihodnji sezoni del Prve lige Telemach? Nogometaši Gorice se želijo izogniti novemu, že drugemu zaporednemu ekspresnemu izpadu med drugoligaše, Aluminij pa po sezoni v 2. SNL išče hiter povratek med najboljše v državi. Kidričani so imeli dve tekmi pred koncem prvenstva vse niti v svojih rokah, a so z zmago Ajdovcev, ki so jim krog prej omogočili skok na vrh lestvice, zdrsnili na drugo mesto, na katerem so ostali tudi po zadnjem dejanju 2. SNL. Preboja med prvoligaše so se veselili Slatinčani, rdečim iz Kidričevega pa ostaja popravni izpit. Moštvo trenerja Roberta Pevnika se bo v dodatnih kvalifikacijah pomerilo z Gorico, deveto ekipo Prve lige Telemach. Se lahko prvoligaški nogomet po sezoni premora vrne "šumo"?

Nik Marinšek, kapetan in vezist NK Aluminij: "Gorica je favorit, to nam tudi odgovarja. Oni so tisti, ki 'morajo' zmagati, mi bomo vseeno lahko v srečanje vstopili bolj sproščeno. Vendar to ne pomeni nič, mi moramo biti pravi, mi moramo iti na 'glavo', do potankosti se moramo držati navodil trenerjev, celotna slačilnica je mnenja, da zmoremo in prav to moramo pokazati na terenu."

Kdo je vroč?

Nik Marinšek je bil v letošnji sezoni brez dvoma prvo ime Aluminija. Kapetan rdečih je bil z 21 ligaškimi zadetki drugi strelec prvenstva, v katerega so Kidričani vstopili z močno spremenjeno ekipo. Marinšek je bil eden redkih, ki so se lahko pohvalili s prvoligaško kilometrino, kljub precejšnjim kadrovskim premikom pa so Štajerci znova sestavili kakovostno moštvo. To sta potrdili tudi pokalni tekmi s Koprom in Olimpijo, saj so Kidričani izločili lanskoletne pokalne prvake, dobro pa so se upirali tudi letošnjim dvojnim prvakom.

Ali ste vedeli?

Marinšek je bil minulo poletje eden redkih, ki so po izpadu iz Prve lige Telemach ostali zvesti klubu.  Ob Konjičanu so v Kidričevem ostali še Tin Martić, Rok Schaubach in Marko Brest, še nekaj pa je bilo povratnikov. Med le-te spada tudi vratar Tibor Banić, ki je med vratnicama nasledil Luko Janžekoviča. Nekdanji vratar Zavrča, Vidma in Brežic je odigral vseh 30 tekem, Kidričani pa so imeli ob Rogaški najtrdnejšo obrambo 2. SNL, Banić je prejel 23 zadetkov.

 

GORICA

Prepoved nastopa: /

Goričani so v petkovem večeru dobili prvo bitko sezone, v drugi polovici tega tedna pa jih čaka še dvojni dan D letošnje sezone. Obračun s Kidričani bo dal še desetega prvoligaša za sezono 2023/24, Primorci pa so odločeni, da se izognejo scenariju iz sezone 2020/21, ko so prvoliški ples po vrnitvi med najboljše slovenske klube pisali zgolj eno sezono. Prvoligaški obstanek je zagotovo izjemnega pomena za nadaljevanje sodelovanja z ameriškim vlagateljem, ki se je klubu pridružil pred meseci. Modro-beli se sicer niso dokopali do osmega mesta, ki so ga nazadnje zasedali po 20. krogu Prve lige Telemach. Gorica je večji del pomladi bila bitko s sosedi iz Sežane, ki so prav na zadnji tekmi prvenstva izgubili odličen spopad za nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Kdo je vroč?

Etien Velikonja je z uspešno izvedeno enajstmetrovko poskrbel, da je Gorica deveto mesto osvojila s tremi točkami prednosti pred Taborom. Ob tem velja dodati, da Sežanci v letošnji sezoni niso dobili niti enega obračuna z Goričani. Zadnji se je v korist "vrtnic" končal tudi po zaslugi še enega povratnika na igrišče. Uroš Likar je na odločilni tekmi sezone nekoliko presenetljivo dobil prednost pred Matevžem Dajčarjem, saj je pred tem nazadnje branil v 23. krogu, ko je v obračunu z Olimpijo klonil štirikrat. Likar je z nekaj izrednimi posredovanji v spopadu s Sežanci potrdil, da je bila odločitev Agrona Šalje pravilna.

Ali ste vedeli?

Slatinčani so si v Krškem zagotovili preboj med prvoligaše, Rogaška pa bo 44. članica v zgodovini Prve lige Telemach. Gorica na večni lestvici sledi večnima prvoligašema, Mariboru in Celju, Goričani pa so doslej izpustili dve prvoligaški sezoni, na skupno 1.046 tekmah pa so osvojili 1508 točk. Modri so na tekmah Prve lige Telemach dosegli 1.521 zadetkov, prejeli so jih 1.293. In kje je Aluminij? Kidričani so v prvoligaški konkurenci preživeli sedem sezon, lani so se po šestih letih poslovili od razreda najboljših. Rdeči so na 252 tekmah zbrali 271 točk, kar je dovolj za 16. mesto večne lestvice. Tekmeca v dodatnih kvalifikacijah sta se v Prvi ligi Telemach srečala 20-krat, Gorica je dobila polovico vseh tekem, Aluminij je bil boljši šestkrat, a je zgolj enkrat slavil na Primorskem.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani potrdili povratek med najboljše
    Nogometaši Aluminija so si po letu igranja v drugi ligi priigrali vrnitev med slovensko elito. V kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telemach so bili boljši od Gorice, prvo tekmo v Kidričevem so dobili s 3:1, na povratni v Novi Gorici pa danes iztržili remi 1:1.
  • 27.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Aluminij
    Aluminij si je na domačem igrišču priigral zajetno prednost pred povratno tekmo na Primorskem, a pri Gorici verjamejo, da lahko v nedeljo prikažejo boljšo predstavo in nadoknadijo zaostanek. Kdo bo prvoligaš v sezoni 2023/24?
  • 25.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani pred tekmo v Novi Gorici z dvema goloma prednosti
    Nogometaši Aluminija so dobili prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach, Goričani bodo v nedeljo na domačem igrišču lovili dva zadetka zaostanka.
  • 19.05.2023 | Prva liga Telemach
    Gorica do zmage in dodatnih kvalifikacij
    Nogometaši Gorice so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach doma premagali Tabor iz Sežane z 1:0 (1:0).
  • 06.05.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Goričani z novim porazom še naprej gladko zadnji
    Nogometaši Aluminija so v 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Gorico z 2:0 (2:0).
  • 04.05.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Aluminij - Gorica
    Nogometaše Gorice pet krogov pred koncem sezone do devetega mesta loči osem točk, devetim Celjanom pa za točko beži Aluminij. Četrkov obračun v Kidričevem bo izjemno pomemben za obe zasedbi.
  • 25.02.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gorica in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Gorice in Aluminija so se v 23. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.02.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Gorica - Aluminij
    Maribor in Olimpija se bosta v soboto udarila v velikem derbiju PLTS, že v četrtek pa bo na sporedu obračun začelja lestvice. Gorica bi z zmago ujela priključek s Kidričani, Aluminij lovi Sežance in Celjane.
  • 29.11.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Dvoboj dna dobil Aluminij
    Nogometaši Aluminija so v 14. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Gorico z 2:1 (1:1).

DELI NA