Pred tekmo: Bravo - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 34. krog

BRAVO - MARIBOR

15. julij 2020, ob 18.00

Neposredni prenos: Planet 2

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečni obisk: 812 gledalcev)

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

BRAVO

Prepoved nastopa: /

Bravo bo predzadnjo domačo tekmo v letošnji sezoni gostil v Stožicah. Na tribunah največjega slovenskega stadiona sicer ne bo gledalcev, bo pa v prestolnici gostoval s 15 naslovi najuspešnejši klub Prve lige Telekom Slovenije. Mariborčani so za zdaj še aktualni državni prvaki, a bodo v Ljubljani celili rane po dveh zaporednih porazih, ki sta jih praktično izločila iz bitke za vrh lestvice. Varovanci Dejana Grabića so lahko v zaključku prvenstva povsem neobremenjeni, nič drugače ne bo niti v sredo. Rumeni so z uspešno serijo v drugi polovici sezone izpolnili osnovni cilj, saj bodo tudi v prihodnje del nogometne elite. Štajerci so se letos že opekli z Bravom, prav poraz z Ljubljačani pa je poskrbel za tektonske premike v Ljudskem vrtu ter slovo Zlatka Zahoviča in Darka Milaniča.

Kdo je vroč?

Ljubljančani so krog po tem, ko so si z zmago v Kidričevem zagotovili obstanek, remizirali ob Kamniški Bistrici. Za točko ljubljanskega kluba je zadel Vanja Drkušić, ki se je veselil prvenca v Prvi ligi Telekom Slovenije. Mladenič iz Dolenjske se je v Šiško preselil pozimi, ko se je v domovino vrnil po epizodi v Italiji in na Nizozemskem. Nekdanji up Heerenveena se je hitro utrdil v obrambni vrsti Brava, v kateri si mesto deli z ravno tako mladim Davidom Brekalom. Se lahko nekdaj stalni član mladinskih reprezentanc prebije tudi v mlado izbrano vrsto?

Ali ste vedeli?

Dejan Grabić je že pred tekmo z Domžalčani napovedal spremembo med vratnicama. Bravovci so se v Domžalah poslovili od Domna Grila, ki se še pred koncem sezone odpravlja proti novemu izzivu. Vratar iz Slovenske Bistrice je že pozimi postal član nemškega Hoffeinheima, ki pa ga je do konca sezone prepustil Bravu. Devetnajstletnik se od ljubljanskega kluba poslavlja z desetimi prvoligaškimi nastopi, še vidnejšo vlogo pa je lani odigral v 2. SNL. Gril, ki je imel tudi letos status mladinskega nogometaša, je v drugoligaški konkurenci odigrla 18 srečanj.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Alexandru Cretu, Mitja Viler in Blaž Vrhovec

Tri kroge pred koncem prvenstva je bolj ali manj jasno, da Maribor ne bo ponovil lanskega dosežka, ko so v Ljudskem vrtu proslavljali 15. zvezdico. Štajerci so teoretično še v igri, a bi ob maksimalnem izkupičku treh zmag potrebovali dva poraza Olimpije in Celja, ki bi se morala v zadnjem krogu raziti brez zmagovalca. Za takšen scenarij ni veliko možnosti. Vijolice bodo morale po dveh zaporednih porazih paziti še na zasledovalce iz Kidričevega, ki bodo ob koncu prvenstva zadnji tekmec čete Sergeja Jakirovića. Aluminij se je po skalpu Olimpije približal na štiri točke zaostanka, Mariborčani pa bodo rane po porazu s Celjem celili v prestolnici. Marcosu Tavaresu in soigralcem ne bi smelo manjkati motiva, saj so se pred prekinitvijo prvenstva v Ljudskem vrtu veselili tudi nogometaši Brava.

Kdo je vroč?

Je poraz v Stožicah nogometašem Maribora odrezal krila? Štajerci so se krog zatem pošteno namučili v obračunu z Muro, a nato doživeli bolečo zaušnico na Krasu, rezultatsko krizo vijolic pa so izkoristili tudi motivirani Celjani. Sergej Jakirović v napadu pogreša nekaj vročega železja, ironično pa je, da je zadnja dva zadetka dosegel Špiro Peričić, ki pa ima več težav v fazi branjenja. Bodo zadetki v mreži nasprotnika Hrvata prebudili tudi pri njegovih osnovnih zadolžitvah pred lastnim golom?

Ali ste vedeli?

Mariborčanom grozi, da sezone ne bodo končali niti na drugem mestu, iz ozadja pa pritiska tudi Aluminij. O četrtem mestu v štajerski prestolnici nočejo niti razmišljati, saj bi v tem primeru ostali brez evropske vozovnice, kar bi se zgodilo prvič po letu 2008. Vijoličasti so sezono 2007/08 sklenili na četrtem mestu, to pa je tudi zadnjič, ko so bili nižje od drugega mesta. Maribor najskromnejšo uvrstitev beleži v sezoni 2004/05, ko je prvenstvo zaključil na sedmi poziciji. Sedemkrat v 28 izdajah slovenskega prvenstva se je zgodilo, da Mariborčani ob koncu tekmovanja niso bili prvi ali drugi.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 15.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor zanesljivo preko Brava
    Nogometaši Maribora so v 34. krogu Prve lige Telekom Slovenije v Ljubljani premagali Bravo s 3:0 (0:0).

DELI NA