16.07.2021 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Celje - Maribor

Prva liga Telemach, 1. krog

CELJE - MARIBOR

17. julij 2021, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev

Cena vstopnic:
- 10 evrov
- sezonske vstopnice
- PCT pogoj

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

V knežjem mestu se bosta pomerili ekipi, ki sta poleti doživeli veliko prenovo. V Celju so, potem ko so dobro leto nazaj slavili zgodovinski naslov državnega prvaka šli skozi sezono razočaranja. Grofje so se kvalifikacijam za obstanek izognili šele v zadnjem krogu in po nizu dobrih rezultatov pod vodstvom novega trenerja. Agron Šalja je pred novo sezono dobil dolg seznam okrepitev, med katerimi prednjačijo mladi slovenski nogometaši. Večina med njimi je takšnih, ki so s Šaljo sodelovali že v mladinskih reprezentančnih selekcijah. Največ izkušenj vseeno premore tujec, 33-letni Belorus Ivan Majevski je zbral tudi 49 nastopov v klubskih tekmovanjih pod okriljem UEFA. Kaj lahko v prvem krogu ponudi prenovljena zasedba grofov?

Agron Šalja, trener Celja: "Ekipa deluje dobro, v tem pripravljalnem času je bilo vse tako, kot mora biti, pokazali smo napredek iz tekme v tekmo. Naslednja tekma je prvenstvena tekma, to je povsem drugo poglavje in potrebno je biti maksimalno motiviran, da ekipa diha kot celota. Tako, kot je dihala v zadnjih devetih tekmah, odkar sem postal trener. To je bila res prava energija in želja pri vseh prisotnih. Sedaj so nekateri fantje odšli, drugi so se na novo vključili, kar je povsem normalno. Vsi igralci kažejo veliko pripravljenost in želijo dati vse od sebe in na ta način moramo tudi nadaljevati."

Kdo je vroč?

Na Stadionu Z’dežele so se poleti poslovili od Dušana Stojinovića, najboljši strelec lanske sezone Filip Dangubić pa je Celje zapustil po prekinitvi pogodbe. Bo Rečana nadomestil Žan Medved? V Slovenj Gradcu rojeni napadalec bo v modrem dresu igral kot posojeni član Slovana, svojo kakovost pa je potrdil že na pripravljalni tekmi s Hajdukom. V drugem polčasu se je izkazal z dvema zadetkoma, lahko v nedeljo zatrese tudi mrežo nekdanjega kluba?

Ali ste vedeli?

David Zec, Tamar Svetlin, Matija Burin, Maj Mittendorfer, Kevin Žižek, Tjaš Begić in Žan Medved so celjski novinci, ki so člani mlajših selekcij izbrane vrste. Vodstvo kluba je med poletjem večkrat poudarilo, da želijo v Celje pripeljati nogometaši, ki bodo predstavljali temelj mladinskih reprezentanc. Celjani so ambiciozne načrte potrdili na novinarski konferenci. Tako želijo v prihodnosti pridobiti dodatna nogometna igrišča, želja pa je tudi ustanovitev ženskega nogometnega kluba.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa:

Maribor je po sušni sezoni brez lovorik pomladil moštvo. Ljudski vrt je zapustilo dvomestno število nogometašev, tudi Jan Mlakar. Najboljši strelec zadnjega prvenstva bo kariero nadaljeval pri Hajduku. Simon Rožman je pred novo sezono ostal brez nekaj pomembnih adutov, ki jih bodo skušali nadomestiti mlajši upi. Med novinci največ izkušenj premoreta povratnik Rok Sirk in Marko Alvir, ki je s strategom vijolic sodeloval že v Domžalah. Hrvat se je v dresu Maribora prvič predstavil na četrkovi tekmi v Armeniji, kjer so Štajerci po prvencu še enega novinca Danijela Šturma potrdili evropsko napredovanje. Švedski Hammarby bo naslednja ovira v kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige, še prej pa Mariborčane čaka uvodno dejanje Prve lige Telemach. Kdo bo nase opozoril v Celju?

Simon Rožman, trener Maribora: "Po spodbudnem začetku evropskih kvalifikacij se zdaj usmerjamo k ligaškim obveznostim. Prvenstvo bo zelo zanimivo, prvi krogi bodo negotovi, saj se ekipe še sestavljajo. Veliko je bilo prihodov in odhodov, prisotnih je precej neznank pri ekipah, tako da se je uvodoma težje pripraviti na nasprotnike ter bomo osredotočeni predvsem nase. Do četrtka smo se zaradi pomena evropske premiere ukvarjali le z Armenci, zdaj je vsa pozornost le pri gostovanju v Celju."

Aleks Pihler, vezist Maribora: "Celjani delujejo zelo ambiciozno, pripeljali so veliko število novih igralcev. Ko nekdo vloži toliko denarja, ima zagotovo visoke cilje. Videli bomo, kakšno podobo bo imelo okrepljeno moštvo na igrišču, toda ukvarjamo se predvsem s tem, kako bomo delovali mi. Nedvomno bomo potrebovali še nekaj časa za uigravanje, saj smo tudi mi v spremenjeni sestavi. Ekipa je mlada, a tisti z več izkušnjami pomagamo mlajšim in ustvarjamo novo zgodbo. Vsaka uvodna tekma je zahtevna, specifična. Treba se bo metati na glavo, kot reče trener. Je pa po lanskem izgubljenem naslovu cilj jasen in storili bomo vse, da uspešno začnemo tudi ligaško sezono."

Kdo je vroč?

Štajerska mreža je po 180 minutah igre še nedotaknjena. Tudi po zaslugi Ažbeta Juga, ki se je na obeh tekmah izkazal z nekaj posredovanji. V zadnji vrsti se je predstavil Robert Voloder, ki ga je Mariboru posodil nemški Köln. Član nemške reprezentance do 20 let ima bosansko-hercegovske korenine, v Ljudski vrt pa se je preselil z željo po igranju v prvoligaški konkurenci. Prvi vtis je dober, zdaj pa 20-letnega branilca čaka še uvodni nastop v Prvi ligi Telemach.

Ali ste vedeli?

Jasmin Handanović je po koncu sezone sklenil bogato kariero in se posvetil delu z mladimi vratarji kluba. Počasi se poslavlja tudi Marcos Tavares, ki je pred dnevi sklenil še zadnjo igralsko pogodbo in vstopil v zadnjo sezono. V štajerski prestolnici so že potrdili, da se bo strelski rekorder Prve lige Telekom in Maribora po zaključku aktivne poti preselil v pisarne kluba. Kakšna bo njegova vloga?

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.07.2021 | Prva liga Telemach
    Maribor po preobratu do prve zmage
    Nogometaši Celja so v 1. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 2:3 (2:1).

DELI NA