28.04.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Celje - Maribor

Prva liga Telemach, 33. krog

CELJE - MARIBOR

29. april 2023, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev

Cena vstopnic:
- 10 evrov


 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Naslov državnega prvaka je oddan Olimpije, še vedno pa je odprta bitka za drugo mesto med Celjem in Mariborom. Kdo ga bo zasedal po zadnjem štajerskem derbiju letošnje sezone? Štiri kroge pred koncem sezone bolje kaže vijoličastim, a Celjani ostajajo povsem blizu. Grofje bi s sobotno zmago zaostanek pretvorili v točko prednosti, s tem pa bi imeli v svojih rokah vse adute, da rane zacelijo vsaj z drugim mestom. V knežjem mestu ne skrivajo, da je po tem, ko so ostali brez možnosti za lovorike, prav drugo mesto osrednji cilj, a naloga ne bo enostavna. Se pa Denis Popović in soigralci v štajerski derbi podajajo z dobro popotnico, saj so v prejšnjem krogu vknjižili zmago v Šiški. Lahko prvič to pomlad slavijo dvakrat zapored?

Roman Pilipčuk, trener NK Celje: "Do konca sezone imamo na voljo še 12 točk, kar je še precej. Štajerski derbi prihodnji konec tedna bo izjemno pomemben, saj gre za neposredni dvoboj s tekmecem, s katerim se borimo za drugo mesto v tekmovanju."

Kdo je vroč?

Aljoša Matko je z dvema goloma potrdil celjsko zmago v Šiški. Belokranjec je zdaj le še zadetek oddaljen od Charlesa Ikwuemesija, ki je z devetimi goli najboljši strelec celjskega prvoligaša. Matko je Bravu, v dresu katerega je prvič resneje opozoril nase kot članski nogometa, v letošnji sezoni zabil že trikrat, dvakrat pa je bil uspešen tudi v jesenskem štajerskem derbiju na celjski zelenici. Celjani so tedaj po zaslugi Damjana Vukliševića, še enega bivšega upa vijoličastih, izenačili v 94. minuti.

Ali ste vedeli?

Celjani so se doslej z Mariborom v Prvi ligi Telemach pomerili že 110-krat, več kot polovica vseh dvobojev (57) pa je pripadla klubu iz mesta ob reki Dravi. Celjani so doslej dobili 22 derbijev, zadnjega pred skoraj dvema letoma, 1. maja 2021. Maribor je neporažen na zadnjih sedmih štajerskih obračunih, tudi v soboto pa se bo soočil z zasedbo, v kateri je nekaj bivših nogometašev vijoličastih. Ob Aljoši Matku so v Ljudskem vrtu nastopali še Damjan Vuklišević, Matko Obradović, Žan Karničnik, Gregor Bajde, za mlajše selekcije pa tudi Nejc Ajhmajer, Nino Milić in Žan Flis.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Maribor si je s prebojem v pokalni finale praktično že zagotovili poletne kvalifikacije za UEFA Evropsko konferenčno ligo. V Ljudskem vrtu ob tem ne skrivajo, da želijo sezono skleniti tudi na drugem mestu Prve lige Telemach, ki se mu lahko močno približajo z zmago na štajerskem derbiju. Ekipa Damirja Krznarja v spopad s Celjem vstopa z dobro popotnico, saj je po ligaški zmagi na tekmi z Domžalami dobila še polfinalni pokalni obračun z Bistričani. Nogometnega praznika v Slovenski Bistrici ni pokvarilo niti močno deževje in zmaga Mariborčanov, ki so do finala prišli po preobratu in domačem vodstvu. Obračuna za pokalno lovoriko bo odigran že 6. maja, devetkratni pokalni zmagovalci pa bodo še pred spopadom z Olimpijo odigrali dvoboj s Celjem. Lahko znova ostanejo neporaženi?

Damir Krznar, trener NK Maribor: "Ta teden je za nas zelo pomemben, zagotovili smo si nastop v finalu pokala, z morebitno zmago v soboto proti Celju pa bi naredili tudi velik korak k drugemu mestu v prvenstvu. Verjamem, da to zmoremo."

Kdo je vroč?

Žan Vipotnik je bil z golom osrednji junak zmage v 32. krogu Prve lige Telemach. Konjičan se je z 18 zadetkom v letošnji sezoni utrdil na vrhu ligaške lestvice, veliko zaslug za zmago pa ima tudi asistent Ivan Brnić. Dalmatinec je tudi v Slovenski Bistrici nekajkrat iskal prvega strelca lige, po njegovem predložku pred domača vrata pa je lastno mrežo zatresel Filip Janežič, ki je skušal žogo izbiti pred mariborskim napadalcem.

Ali ste vedeli?

Pred Mariborčani so dnevi derbijev. Po sosedskem spopadu z Bistrico pred dva tisoč gledalci sledi štajerski derbi s Celjani, ki so se po vmesnih težavah pobrali in na zadnjih petih tekmah ne poznajo poraza. Že med tednom bo na sporedu štajersko-prekmurski derbi z Muro, prihodnja sobota pa prinaša veliki derbi za lovoriko. Ekipa Damirja Krznarja se bo v knežjem mestu udarila tudi za pokalno lovoriko. V mestu ob Savinji bosta sicer na sporedu kar dva derbija, saj se bodo v finalu ženskega pokalnega tekmovanja udarile nogometašice Mure None in Olimpije.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 29.04.2023 | Prva liga Telemach
    Celjani dobili derbi in skočili na drugo mesto
    Nogometaši Celja so v 33. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).

DELI NA