Pred tekmo: Celje - Mura

Prva liga Telekom Slovenije, 1. krog

CELJE - MURA

22. avgust 2020, ob 20.45

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Celjani so brez dvoma največje (in najprijetnejše) presenečenje pretekle sezone. Po dobrem začetku je sledila nekoliko slabša jesen, zato pa je četa Dušana Kosiča toliko bolj blestela v spomladansko-pokoronskem delu sezone. Celjani so ob vzponu na vrh prvoligaške razpredelnice izkoristili tudi podpovprečne rezultate obeh papirnatih favoritov (tj. Maribora in Olimpije), a dosežek grofov zato ni nič manj spoštovanja vreden. Nenazadnje so prvenstvo osvojili prvič v stoletni zgodovini nogometa v mestu, naslov pa pomeni tudi zastopanje Slovenije v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakov. Ognjeni evropski krst je klub iz knežjega mesta prestal z odliko, v sredo je na Madžarskem padel irski Dundalk. Že čez nekaj dni se bodo aktualni prvaki v Areni Z'dežele udarili z norveškim Moldejem, vmes pa jih čaka še zahteven obračun z Muro. Bodo Štajerci Prekmurcem posvetili dovolj pozornosti?

Kdo je vroč?

K slavju v Budimpešti so prispevali trije celjski nogometaši. V izdihljajih prvega dela je slabo reakcijo irske obrambe izkoristil Luka Kerin, izid pa je nato ostal nespremenjen do 89. minute. Mitja Lotrič in Dario Vizinger sta takrat malodane sama (pred njima je stal le en branilec Dundalka) krenila proti gostujočim vratom, si izmenjala nekaj podaj, na koncu je Hrvat žogo potisnil v prazno mrežo. Delo je globoko v sodnikovem dodatku z debitantskim zadetkom zaključil Filip Dangubić, ki je v igro vstopil vsega dve minuti poprej.

Ali ste vedeli?

Dva grofa sta bila za dobre predstave v celjskem dresu nagrajena s prvim vpoklicom v slovensko izbrano vrsto. Vabilo selektorja sta prejela Matjaž Rozman, ki je z odličnimi predstavami kar nekajkrat rešil knežjo kožo, in Mitja Lotrič. Nizkorasli celjski kapetan je v pretekli sezoni poleg 18 zadetkov, vpisal še 11 asistenc, skupaj z Dariom Vizingerjem pa je tvoril najnevarnejši dvojec pretekle sezone.

MURA

Prepoved nastopa: /

Prekmurci so preteklo tekmovalno obdobje zaključili na solidnem četrtem mestu, dvignili so slovenski pokal, si hkrati omogočili še udejstvovanje v Evropi. Skratka, črno-bela sezona nikakor ni bila slaba. Kljub naštetemu se zdi, da so Muraši potihem želeli več. Kakšno mesto ali dve višje na prvenstveni razpredelnici bi skoraj zagotovo zadovoljilo prekmurske apetite, ki pa vseeno niso ostali nepotešeni. Že omenjeno pokalno slavje je vitrine v Fazaneriji obogatilo za prvo lovoriko po četrt stoletja navijaškega čakanja. Pot do končne zmage ni bila lahka, pasti so morali Triglav, Aluminij, Domžale, na koncu je klonila še lendavska Nafta. V sezoni, ki prihaja, si bo četa Anteja Šimundže zastavila enake, če ne celo višje cilje kot v pretekli, še prej pa bodo morali preskočiti celjsko oviro.

Kdo je vroč?

Prekmurci so v svojih vrstah uspeli zadržati vse nosilce igre. Največja grožnja za nasprotnikova vrata bo kakopak Luka Bobičanec. Hrvat je merilne naprave naravnal na prijateljski tekmi z madžarskim ZTE-jem, v 37. minuti je poskrbel za edini gol na tekmi. Predmet govoric o prestopu je bil Nino Kouter, ki vendarle ostaja v Murski Soboti. Nadarjenemu šestindvajsetletniku bo družbo v vezni liniji delal kapetan Alen Kozar, ki se na igrišča vrača po enoletni odsotnosti zaradi poškodbe kolena.

Ali ste vedeli?

Poleg Lotriča in Rozmana bo jutri na igrišču še en novopečeni reprezentant. Prvič se je na selektorjevem seznamu znašel tudi Nino Kouter. Šestindvajsetletni vezist je kariero začel pri Tišini, se hitro znašel na radarju Mure, nato odšel v Zavrč, kasneje še v Veržej in Radgono, leta 2017 pa se je vrnil v Mursko Soboto. Na Kekovem spisku so se sicer znašli kar štirje nogometaši, ki so stari znanci Fazanerije. Ob Koutru in Lotriču tudi Erik Janža in Damjan Bohar.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.08.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvaki začeli s porazom
    Nogometaši Mure so v tekmi 1. kroga prve lige Telekom Slovenije premagali Celje z 2:0 (1:0).

DELI NA