10.02.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Celje - Mura

Prva liga Telemach, 21. krog

CELJE - MURA

11. februar 2023, ob 17.30

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev

Cena vstopnic:
- 10 evrov

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

V soboto bodo v nogometno pomlad zakorakali tudi igralci Celja in Mure, v knežjem mestu pa se tudi po zaslugi zimskega kadrovanja obeta vroč spopad. Moštvu trenerja Romana Pilipčuka so se med tekmovalnim premorom pridružili kar trije bivši člani soboškega prvoligaša, Nino Kouter je v svoji družbi najprej pozdravil Matka Obradovića, nato pa še Žana Karničnika in Luko Bobičanca. Zadnja vrsta grofov je močnejša še za Klemna Nemaniča, za povratek v Celje pa se je odločil Ibrahim Kargbo. Od Celja so se januarja poslovili Dušan Stojinović, Nene Gbamble, Grigorij Morozov in Amadej Brecl, že kmalu po decembrskem prihodu Obradovića pa se je s klubom razšel Florijan Raduha. Prekmurec se je nekaj dni zatem pridružil Muri, ki - kot že zapisano - v soboto prihaja v mesto ob Savinji.

Gregor Bajde, napadalec NK Celje: "Veseli me dejstvo, da prvenstvo pričakujem v dobri strelski formi. Proti Muri zagotovo ne bo lahko, a sem prepričan, da imamo s soigralci dovolj kvalitete, da pridemo do polnega izkupička. Na domačem stadionu nas bo pričakalo odlično vzdušje, ki bo dodalo še dodatno dimenzijo že tako ali tako zanimivemu derbiju. Ker imamo v spomladanskem delu velike načrte, je že začetek izjemno pomemben. Potrebna bo maksimalna zbranost, če se želimo veseliti."

Kdo je vroč?

Gregor Bajde je na pripravljalnih preizkušnjah potrdil dobro formo, s katero bi lahko iz začetne enajsterice izrinil mlajšega Charlesa Ikwuemesija. Nigerijec je v prvi četrtini prvenstva dosegel pet zadetkov, nato pa se mu je, tudi na račun izključitve v Fazaneriji, ustavilo, saj je v polno meril le še enkrat. Tudi Bajde v Prvi ligi Telemach jeseni ni bil pretirano uspešen, saj je prvi in edini gol dočakal v 19. krogu tekmovanja, kar osemkrat pa je v polno meril v pokalnem tekmovanju. Januarja je v Istri zatresel mrežo zagrebškega Dinama, po treh žogah v mreži srbskega drugoligaša Radničkega iz Beograda, pa je odločil še obračun z Mačvo.

Ali ste vedeli?

Celjani se to zimo niso odpravili v Turčijo, ampak so osrednji del priprav po uvodnih treningih v Laškem opravili v hrvaškem Novigradu. Že pred tem so v hrvaški Istri remizirali z Dinamom in izgubili s Hajdukom, najstnik Lucas Mačak pa je odločil obračun s Kolubaro. Beograjski Radnički je klonil s 6:1, grofje pa so po porazu z Dunajsko Stredo priprave na Hrvaškem zaključili z dvema tekmama. Kot že zapisano, je Bajde zadel na tekmi z Mačvo, na srečanje z Dekani pa je edini zadetek dosegel Klemen Nemanič.

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Celjani v nadaljevanje sezone vstopajo kot tretja ekipa Prve lige Telemach, a jih do vodilne Olimpije loči kar 14 točk. Precej manjše so razlike med ekipami, ki jih najdemo med drugim in šestim mestom lestvice. To skupinico zaključujejo prav Prekmurci, ki bodo v uvodnem dejanju drugega dela prvenstva lovili tri točke zaostanka za sobotnimi gostitelji. Črno-beli so si izhodišče po nekaj spodrsljajih tekom jeseni pokvarili na zadnji tekmi pred odmorom, saj so z domačim porazom z Domžalčani iz rok izpustili priložnost, da ujamejo Celjane. A zdaj je, kar je, cilji državnih prvakov iz leta 2021 pa tudi s trenutnim izkupičkom ostajajo nespremenjeni. Mura se želi še petič zapored predstaviti na mednarodnem odru. Lani je Damirju Čontali uspelo, mu bo tudi letos?

Damir Čontala, trener NŠ Mura: "Prva tekma je vedno tista, ki lahko da nekakšno potrdilo dobrega dela. Potem je lažje iti v naslednje tekme in lahko verjameš v to, kar smo delali. Z negativnim rezultatom se pojavi kakšen dvom. Tekma bo pomembna tudi iz točkovnega vidika, saj je pet ekip v razmaku štirih točk, že v prvem krogu se lahko položaji na lestvici premešajo. Celje je eden od konkurentov v boju za Evropo. Če bi zmagalo Celje, bo razlika štela šest točk, kar pa zagotovo še ne bo usodno, saj je pred nami še veliko tekem. Bo pa pomembna vsaka tekma z neposrednim konkurentom."

Nikola Petković, napadalec NŠ Mura: "Priprave ocenjujem kot pozitivne, opravili smo vse, kar smo načrtovali. Stanje ekipe je dobro, vsi fantje pa nestrpno čakamo na začetek jutrišnje tekme. Moja pričakovanja so vselej najvišja, Mura gre v vsako tekmo, da zmaga. Moja pričakovanja in naš cilj je, da v Celju zmagamo."

Kdo je vroč?

Mirlind Daku je tudi po uspešni jeseni ostal v Fazaneriji, čeprav je posojeni nogometaš Osijeka z 11 goli najboljši strelec Prve lige Telemach. Podobno kot Ikwuemesi, pa tudi kosovski napadalec v zaključku jeseni ni bil pretirano učinkovit, saj je po 13. krogu v polno meril zgolj še enkrat. V pripravah je v uvodni fazi zadel na tekmi s Sturmom, v Turčiji pa v dvobojih z Riedom, Škendijo in Dniprom, vodilnim klubom ukrajinski lige, še ni dokončno nastavil merilnih naprav. Bo Daku, ki je v prvem delu sezone obakrat zatresel celjsko mrežo, znova zablestel že v soboto?

Ali ste vedeli?

Če je Daku ostal med črno-belimi, pa se je od domače Fazanerije poslovil Tio Cipot. Otrok Mure je za rekordno odškodnino v zgodovini kluba oblekel dres italijanske Spezie. Mladi reprezentant Slovenije je po Janu Mlakarju, ki se je januarja 2019 pridružil Brightonu, naslednji Slovenec s prestopom v eno od petih najmočnejših lig. Prav iz Italije prihaja njegova zamenjava, iz rimske Rome se je v Mursko Soboto preselil Filippo Tripi. Konkurenco na sredini igrišča so po odhodu Luke Bobičanca, Alena Kozarja in Nika Lorbka zaostrili še Lazar Zličić, Nikola Jovićević pa tudi Luka Turudija. Ob Raduhi je novinec v soboškem moštvu še črnogorski napadalec Ognjen Stijepović, doslej član Spezie.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 11.02.2023 | Prva liga Telemach
    Celjani v derbiju ugnali Muro
    Nogometaši Celja so v 21. krogu Prve lige Telemach premagali Muro z 2:1 (1:0).

DELI NA