Pred tekmo: Gorica - Celje

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog

GORICA - CELJE

19. maj 2021, ob 19.30

Neposredni prenos: Planet 2

Stadion: Športni park Nova Gorica, kapaciteta 3.100 sedežev

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

GORICA

Prepoved nastopa: /

Gorica je s porazom v Ljudskem vrtu dokončno zapečatila svojo usodo. Primorci se po letu 2019 še drugič poslavljajo od Prve lige Telekom Slovenije, v sredo bodo odigrali še zadnjo domačo tekmo pred ponovno selitvijo med drugoligaše. Na sever Primorske prihajajo deveti Celjani, ki po skalpu Olimpije ostajajo v lovu na osmo mesto, v Novi Gorici pa za njih šteje zgolj zmaga. Kaj lahko proti aktualnim državnim prvakom ponudijo Goričani? Že v Mariboru je zaigrala nekoliko premešana zasedba, na zadnjih dveh tekmah pa lahko modro-beli zaigrajo povsem neobremenjeni. Primorci so marca v Celju že našli recept za zmago - srečanje je z golom v prvem polčasu odločil Matija Kavčič -, s kakšnim izplenom se bodo poslovili od domačega igrišča?

Kdo je vroč?

Pristaši novogoriškega kluba sezone 2020/21 ne bodo ohranili v lepem spominu, saj so od svojih ljubljencev pričakovali več. Ena redkih svetlih točk je prav gotovo mladi Tjaš Begić, ki je nase prvič opozoril z odlično predstavo v kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije. Medtem ko mu Gordan Petrić jeseni ni pretirano zaupal, je spomladi izpustil zgolj eno tekmo, asistenci pa je dodal še tri zadetke. Lahko svoje številke obogati že na tekmi s Celjem?

Ali ste vedeli?

Begić si s tremi goli deli vrh klubske lestvice strelcev. V letošnji sezoni so bili še trikrat uspešni Lamin Colley, Mathias Oyewusi in Etien Velikonja, ki je eden od dolžnikov sezone. Čeprav je spomladi večino tekem pričel na klopi, se vse od 21. kroga prvenstva ni vpisal med strelce. Šempetrčan tako že vse od februarja čaka na 44. prvoligaški zadetek v dresu Gorice, s katerim bi na večni klubski lestvici ujel Novico Nikčevića. Velikonja na razpredelnici zaseda peto mesto, na vrhu najdemo Milana Osterca, Enesa Demirovića in Mirana Burgića.

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Bodo Celjani še drugo leto zapored usodni za Olimpijo? Zmaji so v zadnjem krogu lanske sezone prav v knežjem mestu neuspešno naskakovali naslov državnega prvaka, ki ga lahko letos izgubijo prav po zaslugi nedeljskega poraza na isti zelenici. Grofje so z odlično predstavo prišli do pomembne zmage, okrepili svojo samozavest, a v iskranju izognitve igranja dodatnih kvalifikacij za prvoligaški obstanek še vedno niso odvisni zgolj od sebe. Aluminij ima pred 35. krogom Prve lige Telekom Slovenije dve točki prednosti, povsem na varnem pa niso niti Tabor, Koper in Bravo. Dve tekmi pred koncem sezone se lahko na nehvaležnem devetem mestu znajde še polovica lige, četa trenerja Agrona Šalje pa bo storila vse, da sezono 2020/21 sklene s pokalnim finalom in ne dodatnimi kvalifikacijami.

Jon Šporn, vezist Celja: "Tekme si sledijo v hudem ritmu, vendar smo dobro pripravljeni in imamo širok kader. Komaj čakamo na tekmo v Novi Gorici, mislim, da smo pripravljeni. Vsak igralec Gorice bo imel želja za dokazovanje, zaradi tega nam ne bo nič lažje. V Novo Gorico moramo iti z željo po treh točk. Imamo kakovost, kar smo pokazali na zadnjih tekmah in s tem moramo nadaljevati."

Kdo je vroč?

Agron Šalja je našel ključ do boljših predstav in dviga rezultatske krivulje. Celjani so pod njegovo taktirko dobili štiri od petih preizkušenj, na Savinjskem pa sta pokleknila tako Maribor kot Olimpija. Mrežo obeh velikanov je zatresel Ester Sokler, nekdanji član Krškega in Brežic pa je obakrat izkoristil podajo Mića Kuzmanovića. Bosanski Srb je nedeljsko predstavo dopolnil tudi z golom, tudi sicer pa je s svojo prodornostjo vnašal precej nemira v ljubljansko obrambo. Decembra je v Novi Gorici že zatresel mrežo gostiteljev, bo vajo ponovil tudi v sredo?

Ali ste vedeli?

Ob dejstvu, da lahko sezono na devetem mestu konča kar pet klubov, se v Celju ne smejo pretirano ukvarjati s preračunavanjem, saj je ob točkovnem zaostanku jasno, da o svoji usodi ne odločajo sami. Štajerci bi z zmago - ne glede na razplet ostalih preizkušenj - ostali v igri za osmo mesto, v zadnjem krogu pa bodo gostili Koper. Če želijo biti v soboto odvisni zgolj od sebe, morajo v sredo upati tudi na pomoč Maribora. Koprčani, ki imajo pred Celjani pet točk naskoka, namreč v sredo pričakujejo vodilno ekipo lige, za izpolnitev celjskega scenarija pa mora Maribor domov odnesti vsaj točko.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.05.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili tudi v Gorici
    Nogometaši Celja so v 37. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Gorico z 2:0 (1:0).

DELI NA