Pred tekmo: Gorica - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 25. krog

GORICA - MARIBOR

6. marec 2021, ob 17.15

Neposredni prenos: Planet 2

Stadion: Športni park Nova Gorica, kapaciteta 3.100 sedežev

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

GORICA

Prepoved nastopa: /

Gorica po porazu ob Kamniški Bistrici ostaja priklenjena na dno ligaške razpredelnice. Na srečo je vrtnicam v ponedeljek pomagal tudi Koper, ki je v Kidričevem vknjižil tesno zmago, po zaslugi katere so modro-beli ostali šest točk za devetim mestom. Goričani so dan prej v Domžalah streljali s praznimi naboji, vrnitev na pota, ki prinašajo točke, pa bodo iskali na sobotni tekmi z Mariborom. Gre za nasprotnika, ki Goričanom v preteklosti ni ponudil veliko prostora za uspehe. Moštvo iz igralniške prestolnice ima predvsem v zadnjem obdobju nemalo težav z Mariborčani, ki so na tekmah z Gorico neporaženi že 13 zaporednih preizkušnjah. Štajerci so pred goriško zasedbo nazadnje pokleknili avgusta 2016. Tedaj je lastno mrežo zatresel Marko Šuler, zdaj novopečeni športni direktor vijolic.

Til Mavretič, vezist ND Gorica: "Do konca prvenstva naš čaka še dvanajst obračunov in vsakega se moramo lotiti na svoj način. Na treh srečanjih pred daljšim premorom si želimo dokazati, da trenutna lestvica ni realen pokazatelj naše kakovosti. V spomladanskem delu smo namreč dokazali, da se lahko kosamo tudi z ekipami v zgornjem delu lestvice, a zdaj prihajamo v zadnjo tretjino prvenstva, ko lepa igra ne bo dovolj. Pomembne so le točke in teh si želimo pred premorom vknjižiti čim več."

Kdo je vroč?

Primorci imajo po dveh tretjinah prvenstva na svojem računu 15 zadetkov, najmanj med deseterico prvoligašev. S tremi goli je najučikonvitejši igralec moštva Etien Velikonja, ki je pred leti močan pečat pustil tudi v Ljudskem vrtu. Izkušenemu napadalcu v dvoboju z nekdanjim delodajalcem ne bi smelo manjkati motiva, nenazadnje je tudi on eden od goriških dolžnikov.

Ali ste vedeli?

Gorica in Maribora se bosta v sobotnem popoldnevu že stotič udarila za prvoligaške točke. Z daljšo tradicijo se lahko pohvali le še štajerski spopad Celjanov in Mariborčanov. Kot že zapisano, so vijoličasti na tekmah z Gorico precej uspešnejši, saj so dobili 60 od 99 tekem. Primorcem je na drugi strani pripadlo 24 tekem, vidno vlogo na medsebojnih tekmah pa je v preteklosti odigralo tudi nekaj zdajšnjih članov Gorice. Ob že omenejnem Velikonji so dres Maribora v preteklosti nosili še Goran Cvijanović, Matic Črnic, Nejc Mevlja in Adis Hodžić, v Ljudskem vrtu pa v vlogi bivšega Goričana igra Andrej Kotnik.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Štajerci niso uspeli prekiniti neuspešne serije v velikih derbijih z Olimpijo. Ljubljančani so Ljudski vrt znova zapuščali neporaženi, v mestu ob Dravi pa niso pokleknili že vse od novembra 2017. Derbi je zdaj že preteklost, v Mariboru pa so svoje misli že usmerili proti dvoboju, v katerem so precej uspešnejši. Gorica zmage na tekmah z najtrofejnejšim klubom Slovenije ne pozna že od avgusta 2016, Mariborčani pa so v tem času ob vsega enem remiju dobili kar 12 dvobojev. Možje v vijoličastem bodo skušali uspešno serijo nadaljevati v soboto, ko bo moštvo znova vodil Saša Gajser. To je v začetku tedna potrdil tudi novi športni direktor Marko Šuler, v preteklosti tudi član Gorice. Gajser kot začasni poveljnik vijolic še ne pozna poraza, se bo uspešna serija nadaljevala tudi na severu Primorske?

Saša Gajser, vršilec dolžnosti trenerja NK Maribor: "Fokus je samo vsaka naslednja tekma. Fantov ne smejo zmesti zapisi ali ugibanja, kdo bo trener v dolgoročnejšem obdobju, ampak morajo biti osredotočeni na svoje delo in svoje obveznosti. Takšno je tudi moje načelo. Če ne bi tako razmišljal, potem prejšnjih dveh tekem ne bi izpeljali tako. Pogovoril sem se s športnim direktorjem, predstavil mi je naloge, ki jih moram opravljati. In zanima me samo to, da vidim Maribor na igrišču v takšni podobi, kot si ga vsi želimo videti. Dvanajst finalnih tekem imamo pred seboj. Če bomo nadaljevali na takšen način, sem prepričan, da bomo prišli do cilja in na koncu bili tam, kjer si želimo."

Kdo je vroč?

Olimpija je v Ljudskem vrtu hitro povedli, domačini pa so odgovorili tik pred odmorom, ko je po hitrem napadu zadel Aljoša Matko. Vijol’čni bojevnik leta 2020 potrjuje sloves velikega talenta, s sedmim golom sezone pa je na vrhu klubske lestvice strelcev ujel Roka Kronavetra. Mlajšemu od dveh Belokranjcev v štajerski prestolnici ne manjka motiva za dokazovanje, saj ga konec meseca čaka evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let. Bo mladi član Maribora eno od udarnih orožij Milenka Ačimovića?

Ali ste vedeli?

Rudi Požeg Vancaš je zaradi poškodbe izpustil derbi z Olimpijo, med kandidati za nastop ni bilo niti Amirja Derviševića, Nemanje Mitrovića in Martina Milca. Sta se pa na igrišče vrnila Blaž Vrhovec in Denis Klinar. Bočni branilec spada v skupino nogometašev, ki jim po koncu sezone potečejo pogodbe. Do konca maja so na klub vezani tudi Rok Kronaveter, Alexandru Cretu, Marcos Tavares, Jasmin Handanović, Gregor Bajde, Luka Koblar, Kenan Pirić, Felipe Santos in Luka Uskoković, novi športni direktor Marko Šuler pa je že napovedal, da bi lahko kateri od nogometašev že v kratkem podaljšal svoje bivanje v Ljudskem vrtu.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 06.03.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Le točka Maribora proti Gorici
    Nogometaši Gorice in Maribora so se v 25. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).

DELI NA