10.02.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Koper - Maribor

Prva liga Telemach, 21. krog

KOPER - MARIBOR

12. februar 2023, ob 15.00

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: ŠRC Bonifika, kapaciteta 4.047 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 12 evrov (10 evrov v predprodaji)
- otroci od 8 do 15 let: 6 evrov (5 evrov v predprodaji)

 

KOPER

Prepoved nastopa: /

Pokalni in državni prvak se bosta v nedeljo udarila za prve točke v nadaljevanju sezone. Koper brani dve točki naskoka pred Mariborom, vijoličasti pa želijo na Bonifiki maščevati jesenska poraza. Konec julija, ko je Štajerci vodil še Radovan Karanović, sta za zmago kanarčkov zadela Andrej Kotnik in Bede Osuji, obračun v Ljudskem vrtu pa je odločil Žan Benedičič. Prav Koprčani in Mariborčani so se v lanski sezoni vse do zadnjega kroga borili za vrh Prve lige Telemach, ki je po nekaj preobratih v končnici sezone pripadel vijoličastim. Ekipa Zorana Zeljkovića je tolažbo našla v pokalnem naslovu, Koper pa je kljub odhodom Lamina Colleyja, Žana Žužka, Ivana Borne Jelića Balte in Kaheema Parrisa tudi jeseni zasedel mesto tik pod vrhom lestvice. Kje bodo državni prvaki iz leta 2010 ob koncu maja?

Zoran Zeljković, trener FC Koper: "Čas bo pokazal, če so novinci okrepitve ali ne. Želeli smo si širine, prepričan pa sem, da fantje imajo kakovost in bodo to tudi pokazali."

Andrej Kotnik, vezist FC Koper: "Komaj čakamo na tekmo, saj so priprave najtežji del sezone, vendar jih je potrebno dobro opraviti in se pripraviti na tekme, ki nas čakajo do konca prvenstva. Mislim, da je pred nami dobra tekma, oboji imamo svoje prednosti. Imamo svoje načrte, držali se bomo tega in se bomo ukvarjali zgolj s sabo. Samo tako lahko ustvarimo dober rezultat."

Kdo je vroč?

Ivica Guberac se je v tem zimskem prestopnem obdobju prvič spoprijel z vlogo športnega direktorja. Nekdanji kapetan Kopra je vsaj za zdaj vse nosilce zadržal na Bonifiki, ob morje pa je zvabil nekaj zanimivih imen. Wilkins Ochieng prav gotovo spada med takšne, saj gre za nekdanjega kadetskega reprezentanta Belgije in člana mladinskih selekcij Club Bruggea. Nogometaš kenijskih korenin je dosegel tri zadetke, na pripravah v Turčiji pa je zatresel mrežo Šahtarja, s katerim so se Primorci razšli z izidom 2:2, pred tem pa so z 0:1 izgubili dvoboja z Zorjo Lugansk in Crveno zvezdo.

Ali ste vedeli?

Med šesterico koprskih novincev najdemo tudi fanta, ki bo v nedeljo pod drobnogledom. Vid Koderman se je v Koper preselil iz Maribora, kjer jeseni ni dobil veliko priložnosti, povsem drugačna vloga pa se mu obeta v slovenski Istri. Aleksandra Rajčevića, ki se je po 376 ligaških nastopih poslovil od Prve lige Telemach, je zamenjal Karlo Bilić, William Milovanović predstavlja dodatno možnost na sredini igrišča, Timothe Nkada, ki je navdušil s tremi goli na tekmi z drugo ekipo Osijeka, in bivši član Drave Matthias Fanimo pa sta okrepila napad. V njem ni več Daria Kolobarića, ki ga je jeseni iz enajsterice izrinil Bright Edomwonyi. Robustni Nigerijec je pozimi podaljšal pogodbo s klubom, za nameček pa se po poškodbi kolena na zelenice vrača Maks Barišić.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Mariborčani kljub velikemu zaostanku za vodilno Olimpijo še niso odmislili boja za sam vrh lestvice, a je realnost takšna, da morajo aktualni državni prvaki najprej opraviti s konkurenti, ki so se znašli med drugim in šestim mestom. Vstop v pomlad bo udaren, saj vijoličaste po gostovanju na Bonifiki čaka veliki derbi z Olimpijo. Po gostovanju v Domžalah bo na sporedu štajerski derbi z okrepljenimi Celjani, Mariborčani pa bodo marec odprli še z enim vročim gostovanjem v Murski Soboti. Četa Damirja Krznarja bo skušala ponoviti predstave iz zaključka jesenskega dela sezone, ko je z učinkovitimi predstavami nanizala pet zmag. Za dober obet sta poskrbeli zadnji pripravljalni tekmi v Beleku, v tradicionalni zimski bazi je z 2:0 - zadela sta Aljaž Antolin in Ivan Brnić - klonil kijevski Dinamo, remi s Šahtarjem pa je ponudil kar osem zadetkov.

Damir Krznar, trener NK Maribor: "Vse, kar smo počeli v preteklem obdobju, se bo ocenjevalo po spomladanskem startu. Prvih pet tekem bo usmerilo nadaljevanje sezone in krojilo stanje na lestvici, a tudi celotno ozračje. Žal začenjamo brez poškodovanega Tolića in ob primanjkljaju pri Mitroviću, ki še potrebuje nekaj dni, da bo po bolezni dosegel želeno stopnjo pripravljenosti. Preostali so zdravi in nared za nastop. Za uvod nas čaka zelo zahtevna tekma, Koper ima kakovost, kar smo znova spoznali tudi med ogledom njihovih pripravljalnih tekem. Glede organizacije obrambe so bili na visoki ravni, imajo stabilnost v bloku. V ofenzivnem delu jih odlikujejo dobre rešitve, z globinskimi podajami in raznovrstnostjo. Imamo pa jih tudi mi. Prvih 90 minut bo pomenilo velik test, a verjamem, da ga bomo uspešno prestali. Odločale bodo malenkosti, ki pa se lahko obrnejo na našo stran."

Ivan Brnić, napadalec NK Maribor: "To je Maribor, klub, ki gre vedno na zmago. Naj gre za uradne ali pripravljalne tekme. Verjamem, da se obeta uspešna sezona, čuti se odločnost v slačilnici. Matematično niti boj za naslov še ni izgubljen, tudi v prejšnji sezoni je bil vmesni pogled na lestvico manj prijeten, pa so fantje v spomladanskem delu poskrbeli za preobrat. Vse je mogoče tudi v letošnji pomladi. Toda ne bomo gledali predaleč naprej. Najprej nas zanima le Koper, z derbijem takoj v prvem krogu. Gre za ekipi, ki imata velike ambicije in sta vajeni zmagovati. Ne smemo pozabiti in nismo pozabili, da imamo slabe izkušnje s Koprčani v dosedanjem delu sezone. Jeseni smo zabeležili dva poraza in imamo dodaten motiv, da se oddolžimo."

Kdo je vroč?

Rubrika prihodov v Ljudski vrt je nekaj dni pred koncem zimskega prestopnega obdobja prazna, kljub temu pa so 16-kratni pomembno okrepitev dobili v Josipu Iličiću. Nekdanji zvezdnik Serie A je imel dovolj časa, da se je pripravil na izzive v nadaljevanju sezone, dobro formo pa je potrdil na pripravljalnih tekmah. Najprej je zadel na tekmi z Aluminijem, na prvi tekmi v Turčiji je asistiral Žanu Vipotniku in po priigrani enajstmetrovki zadel z bele točke. Kranjčan je blestel tudi v dvoboju z Dinamom, po njegovem preigravanju pa je odmevno zmago potrdil Ivan Brnić. Prav Brnić je v zaključku priprav dobro izkoristil priložnost po poškodbi Marka Tolića, ki bo izpustil tekmo v Kopru.

Ali ste vedeli?

Mariborske vrste so pozimi ob Kodermanu zapustili še trije nogometaši. Roko Baturina se je preselil v Racing Santander, Danijel Šturm se bo po poškodbi na igrišča vračal v dresu Aluminija, Vladan Vidaković pa bo do konca leta igral za gruzijski Dinamo Batumi.  Nedeljska tekma pa bo nekaj posebnega tudi za Aleksandra Rajčevića, saj prvič po tem, ko je prestopil v članski nogomet, ne bo član Maribora ali Kopra. Osemkratni državni prvak je v Mariboru pustil še globlji pečat kot v matičnem Kopru, zato ne čudi, da so v Ljudskem vrtu po sezoni 2019/20 za deset let upokojili njegovo številko 26.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 12.02.2023 | Prva liga Telemach
    Slavje Maribora pri Kopru
    Nogometaši Maribora so v 21. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Koper z 1:0 (1:0).

DELI NA