Pred tekmo: Krka - Koper

Prva liga Telekom Slovenije, prva tekma kvalifikacij

KRKA - KOPER

30. maj 2021, ob 17.00

Neposredni prenos: Sportklub

Stadion: Portoval, kapaciteta 500 sedežev

Cena vstopnic:
- 8 evrov
- 5 evrov za ženske, upokojence in starše otrok mlajših selekcij NK Krka
- prost vstop za otroke do 14. leta
- več informacij

KRKA

Prepoved nastopa: /

Znanih je devet klubov, ki bodo v sezoni 2021/22 del elitne druščine. Nogometaši Krke in Kopra bodo na dveh kvalifikacijskih tekmah odločili o tem, če se bo prvoligaški nogomet v prihodnjih mesecih igral na Bonifiki ali Portovalu? Prvi dvoboj bo odigran v dolenjski prestolnici na novomeški zelenici, kjer so zadnja leta gostili tekme 2. SNL. Novomeščani so se od prvoligaškega razreda poslovili po koncu sezone 2015/16, ko so zasedli zadnje mesto ligaške razpredelnice. Sedmo, peto, četrto in sedmo mesto je izkupiček minulih sezon 2. SNL, letos so Dolenjci zaostali zgolj za Radomljami. "Farmacevti" so na 22 preizkušnjah doživeli zgolj tri poraze, najmanj med šestnajsterico drugoligašev. Lahko v dveh preizkušnjah izločijo še Koper? 

Kdo je vroč?

Novomeščani so se do drugega mesta prebili s pretežno domačo igralsko zasedbo, v kateri so pomembno vlogo dobili tudi mladi igralci. Prvoligaške izkušnje premorejo Marko Dušak, Žiga Kastrevec in Leo Ejup, prvo ime sezone pa je Kaheem Parris. Enaindvajsetletni Jamajčan se je v Slovenijo preselil v sezoni 19/20, a v Domžalah ni dočakal prave priložnosti. Sledila je selitev v Novo mesto, kjer je eksplodiral v jesenskem delu letošnje sezone. S 16 goli je bil najboljši strelec lige, pozimi je s Krko podpisal novo pogodbo in se vmes prebil tudi do dresa izbrane vrste. 

Ali ste vedeli?

Krko je do drugega mesta popeljal Zoran Zeljković, ki je Dolenjcem v preteklosti pomagal tudi na igrišču. Na klopi mu asistira še en bivši član prvoligaške igralske zasedbe Denis Mojstrović, medtem ko Sašo Udovič že nekaj let opravlja naloge športnega direktorja. Morebitni povratek med prvoligaše bi bil lep uspeh mlade zasedbe, saj bodo pri novomeškem klubu leta 2022 praznovali stoletnico nogometnega delovanja. Stadion Portoval je v petih letih, odkar so se v Novem mestu poslovili od prvoligaške elite, resda še ni dobil nove tribune, so pa lani ob Krki zrasli novi reflektorji.

 

KOPER

Prepoved nastopa: Goran Jozinović

Koprčani so bili največji osmoljenci četveroboja v 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije. Kanarčki so v knežjem mestu potegnili najkrajšo, saj so izgubili s Celjem, za nameček pa sta bila uspešna še Aluminij in Bravo. "Kanarčki", ki so v pomlad vstopili z željo, da ogrozijo tudi vodilne klube lige, so s porazom zdrsnili na nehvaležno deveto mesto lestvice. Namesto dopusta, Primorce čakata še dve tekmi. Obračuna s Krko bosta odločila bitko za zadnjo prvoligaško vstopnico v sezoni 2021/22. Koprčani in Novomeščani so se nazadnje srečali novembra 2019, ko so se na Bonifiki veselili gostitelji. Jesenski dvoboj v Novem mestu ni dal zmagovalca, zanimiv pa je tudi pogled na statistiko prvoligaških spopadov. Krka je slavila tri zmage, Koper pa je ob dveh remijih dobil kar 11 medsebojnih tekem.    

Kdo je vroč?

Gol Nardina Mulahusejnovića v Celju ni zadostoval za točko, ki bi Kopru zagotovila miren zaključek sezone. Bosansko-hercegovski napadalec si je s 14. zadetkom sezone zagotovil strelsko krono, vrh ligaške lestvice strelcev pa si je razdelil Jan Mlakar. Slednji za razliko od napadalca Kopra ni bil uvrščen v najboljšo enajsterico sezone. Mlakar in Mulahusejnović sta kralja strelcev postala z najnižjio številko doseženih zadetkov, rekord pa še vedno pripada Zoranu Ubaviću, ki je v krstni sezoni državnega prvenstva mrežo nasprotnikov zatresel kar 29-krat.

Ali ste vedeli?

Koprčani so se poleti vrnili med prvoligaše, pred dnevi pa so zaključili 24. prvoligaško sezono. Varovanci Nedžada Okčića, ki je vodenje moštva prevzel pred zadnjim krogom, bodo skušali na dveh tekmah s Krko preprečiti peto slovo od prvoligašev. Rezultati Koprčanov so bili nestanovitni v 90. letih minulega stoletja, ko so kar trikrat izpadli iz prvega razreda. Prvič leta 1995, po štirih prvoligaških sezonah, ko pa so se ekspresno hitro vrnili med najboljše slovenske klube, a znova izpadli že po eni sezoni. Primorci so sezono 1997/98 preživeli v 2. SNL, že leto kasneje pa so na Bonifiki spet spremljali prvoligaški nogomet. Tudi tedaj je prvoligaška zgodba trajala zgolj leto dni, a je rumeno-modrim tudi v tretjem poizkusu uspel hiter povratek med prvoligaše. V Kopru so v prvoligaškem nogometu uživali med leti 2000 in 2017, leta 2010 pa so slavili naslov državnih prvakov. 

Tekst: PDo
Foto: m
24.si

SORODNE NOVICE

  • 02.06.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koper po drami zadržal prvoligaški status
    Prvoligaški nogomet se bo tudi v sezoni 2021/22 igral na Bonifiki. Povratni obračun kvalifikacij je postregel s pravo dramo, Krka je vodila že s tremi goli prednosti in bila na robu povratka med prvoligaše, a sta Koper iz drugoligaškega brezna rešila Victor Juffo in Ivan Borna Jelić Balta.
  • 01.06.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Koper - Krka
    Nogometaši Kopra so v nedeljo dobili prvo tekmo kvalifikacij za Prvo ligo Telekom Slovenije, obstanek pa bodo potrjevali v sredo. Lahko Krka na Bonifiki nadoknadi dva zadetka zaostanka?
  • 11.05.2016 | Prva liga Telekom Slovenije
    Obeta se hud boj za obstanek
    Nogometaši Luke Koper so v 34. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti novomeški Krki z 2:3 (1:1).
  • 10.05.2016 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Luka Koper - Krka
    Izjemno pomemben dvoboj v 34. krogu PLTS čaka tudi Koprčane in Novomeščane. Primorci bi z zmago Krko že poslali med drugoligaše, za goste pred obračunoma z Olimpijo in Mariborom šteje zgolj zmaga.
  • 13.03.2016 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koper še drugič letos osvojil Dolenjsko
    Nogometaši novomeške Krke so v 25. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Luki Koper z 0:1 (0:0).
  • 10.03.2016 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Krka – Luka Koper
    Koprčane, ki so po četrtem zaporednem porazu zdrsnili na dno lestvice, čaka nov dvoboj s tekmecem za obstanek. Primorci gostujejo pri Krki, ki je v zadnjih štirih tekmah na Portovalu vknjižila tri zmage.
  • 31.10.2015 | Prva liga Telekom Slovenije
    Na obali brez golov
    Nogometaši Luke Koper in Krke so se v 16. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 30.10.2015 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Luka Koper - Krka
    V zadnji tekmi praznično obarvanega kroga se bosta na Bonifiki pomerili enajsterici Kopra in Krke. Dolenjci, ki med tednom niso imeli pokalnih obveznosti, bodo spočiti, manj sveži Koprčani pa opogumljeni po zmagi v Domžalah.
  • 23.08.2015 | Prva liga Telekom Slovenije
    Toča golov v drugem polčasu in zmaga Kopra
    Nogometaši Krke so v sedmem krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Luki Koper z 2:4 (0:0).

DELI NA