Pred tekmo: Krško - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 33. krog

KRŠKO - MARIBOR

12. maj 2018, ob 16.50

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Stadion Matija Gubec, kapaciteta 1.470 sedežev (povprečen obisk: 684 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 7 evrov
- ženske, dijaki, študentje in upokojenci: 5 evrov
- otroci do 14. leta: brezplačno

 

KRŠKO:

Prepoved nastopa: /

Ni časa za predah, Prva liga Telekom Slovenije se bo nadaljevala s tekmami 33. kroga. Nogometni vikend bodo z dvobojem na Stadionu Matija Gubec odprli Krčani in Mariborčani, ki jih prihodnji konec tedna čaka veliki derbi z Olimpijo. Posavci lahko mirno pričakujejo zaključek sezone, saj so, potem ko so se v Novi Gorici brez zadetkov razšli z Ankaranom Hrvatini, ohranili 12 točk prednosti pred zadnjeuvrščenim dvojcem prvenstva. Matematično gledano zaostanek sicer še ni potrjen, a je Alen Šćulac po tekmi na severu Primorske že izrazil določeno olajšanje, saj je za zelenimi že izredno naporen in zgoščen spored preizkušenj. Le-ta je posledice pustil tako na psihi kot fizičnem stanju, saj so Krčani nekaj nogometašev že izgubili zaradi poškodb. Krški strateg je tako že napovedal, da bo v končnici letošnje sezone priložnost namenil tudi nogometašem, ki so doslej igrali manj. Kako močno bodo »novi obrazi« zagrizli v priložnost za dokazovanje?

Kdo je vroč?

Posavce v zaključku sezone čaka pester spored, saj bodo nasproti stali bolje uvrščeni tekmeci. Krčani se odpravljajo v Ljubljano in Domžale, za zaključek sezone pa bo na Gubcu gostovalo Celje. Tako bo zanimivo videti, s kakšno zasedbo bo Šćulac krenil v zadnje obračune in koliko doma vzgojenih nogometašev bo postavil v enajsterico. Med prišleki, ki bodo med domačimi mladci nosili pomembno breme, bo verjetno tudi Tonći Mujan. Dalmatinec je pred tedni v Ljudskem vrtu odigral eno najboljših partij sezone, saj je podal za zadetka Volariča in Vekića, v soboto pa bo z Dinom Hotićem obračunal tudi za vrh ligaške lestvice asistentov. Mujan je zbral 11 podaj, Hotić je pri devetih.

Ali ste vedeli?

Krško štiri kroge pred koncem letošnje izvedbe Prve lige Telekom Slovenije matematično še ni potrdilo četrte zaporedne sezone med prvoligaši. Dvanajst točk razlike resda zagotavlja miren spanec, a bo za teoretično potrditev obstanka potrebno počakati vsaj še do razpleta 33. kroga. Prvi kriterij pri končni razvrstitvi na lestvici so namreč medsebojni rezultati, ki so na strani Kranjčanov, ki so ob remiju in porazu dobili dva spopada. Če bi po manjšem čudežu sezono z istim točkovnim izplenom končala tako Krško kot Ankaran, pa bi o razvrstitvi odločala tretja točka 50. člena Tekmovalnega pravilnika NZS, saj so Primorci ob štirih remijih na gostovanjih dosegli več zadetkov.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Saša Ivković

S kakšno razliko bodo Mariborčani krenili v zadnji veliki derbi letošnje sezone? Prihodnji konec tedna bo ponudil enega od vrhuncev letošnje sezone, a morajo tako vijolice kot zmaji pred tem opraviti še z eno nalogo. Ljubljančani bodo v nedeljo gostili zadnje Ankarančane, mariborska četa pa se odpravlja v Posavje. Štajercem na Gubcu ne bo manjkalo motiva, saj bodo želeli po remiju z Domžalami nadaljevati pozitivno serijo, v sklopu katere so nanizali kar sedem zaporednih zmag. Mariborčani pa so zadnji poraz doživeli prav v spopadu s Krčani, ki so se v Ljudskem vrtu veselili zgodovinske zmage. Mariborski nogometaši so sredi marca prvič pokleknili pred Posavce, ki so v deževnem vremenu slavili z goloma Volariča in Vekića. Vijoličasti so se v posavski prestolnici veselili visoke zmage, tesen razplet pa je ponudil že poletni obračun v Mariboru, ko je bil zmagovalec odločen z golom v sodniškem dodatku. Kakšen bo nedeljski razplet?

Darko Milanič, trener Maribora: »Poskušali bomo zadržati ta nivo, energijo, ki jo imamo. In predstave na visokem nivoju, popraviti pa obdobje v igri, ko nismo bili dobri. Glede na to, v kakšni fazi tekmovanja smo, se razumljivo povečuje tudi nervoza. Toda znamo se soočati s situacijo, gremo naprej po svoji poti in tudi v Krško se bomo odpravili v soboto z jasno izraženim ciljem.«

Mitja Viler, branilec Maribora: »Jasno je, kaj prinaša in kaj pomeni derbi, v okolici se že čuti pričakovanje, toda naše misli so le pri sobotni tekmi. Po prejšnjem derbiju smo dejali, da potrebujemo serijo zmag. Uspelo nam je, sedemkrat smo zmagali, še zdaj smo neporaženi. Vedno manj je tekem, stopnjuje se pritisk. Ostati moramo mirni in takoj v Krškem spet obrniti serijo navzgor. Da pridemo do derbija s takšno popotnico, ko lahko sami odločamo in se potem v naslednjem tednu temeljito pripravimo na derbi.«

Kdo je vroč?

Dramatična je bila tudi končnica zadnje mariborske preizkušnje. Štajerci so silovito krenili v obračun ob Kamniški Bistrici, a niso izkoristili svojih priložnosti, nato pa so morali po vodstvu domačinov reševati točko. To je z golom v 91. minuti rešil Marcos Tavares, Maribor pa je tudi ob pomoči Rudarja ostal točko za vodilno Olimpijo. Kapetan je v zadnjih tednih, potem ko se je že pred tem prebudil Luka Zahović, našel odlično strelsko formo. Brazilec je s petimi goli na zadnjih treh tekmah skočil na vrh ligaške lestvice strelcev, v končnici prvenstva pa bo lovil že četrto strelsko krono, zadnjo je osvojil v sezoni 2014/15.

Ali ste vedeli?

Darko Milanič, ki bo v Krškem pogrešal kaznovanega Ivkovića, opozarja, da je potrebno najprej opraviti z gostovanjem na Gubcu, šele nato pa bo čas za razmišljanje o derbiju z Olimpijo. Misli pristašev pa že uhajajo proti naslednji soboti, kar dokazuje tudi podatek o prodanih vstopnicah. Ljudski vrt je bil razprodan že v petkovem popoldnevu, to pa bo tudi najlepše darilo za deseti rojstni dan prenovljenega stadiona. V četrtek je namreč minilo točno deset let od prve tekme na obnovljenem objektu. Maribor je pred 12.435 gledalci gostil Nafto, ki jo je v vodstvo popeljal Arpad Vaš, a so Pavlovič, Nilton in Tavares poskrbeli, da praznik ni postregel s presenečenjem.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 12.05.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Krčani padli šele v zaključku tekme
    Nogometaši Maribora so v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Krško z 2:1 (0:0).

DELI NA