Pred tekmo: Maribor - Aluminij

Prva liga Telekom Slovenije, 1. krog

MARIBOR - ALUMINIJ

23. avgust 2020, ob 18.00

Neposredni prenos: Planet TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Vijoličasti z razpletom pretekle sezone nikakor ne smejo biti zadovoljni. Navsezadnje gre za klub, ki vedno znova odkrito napada vse lovorike in časti – govorimo seveda o naslovu prvaka, pokalu in evropskem udejstvovanju na najvišji ravni. Na prvih dveh testih so Mariborčani pogoreli, tretjega še pišejo. V kvalifikacijah za ligo Europa jim je ples kroglic v Nyonu namenil severnoirski Coleraine, gre torej za več kot premagljivega nasprotnika. Štajerci so mednarodni uspeh (tj. uvrstitev v skupinski del Lige prvakov) nazadnje sicer želi pred tremi leti, cela večnost, če upoštevamo mariborske ambicije. Hkrati ne smejo zanemariti domačega nogometnega dogajanja, kar se jim je v preteklosti že dogajalo. V nedeljo v goste prihaja kidriški Aluminij, kako bo četa Sergeja Jakirovića krenila v novo sezono?

Kdo je vroč?

Maribor ima v svojih vrstah nemalo talentiranih nogometašev, ki lahko tekmo z eno samo potezo obrnejo v korist svoje ekipe – če so seveda razpoloženi. Po poškodbi znova zabija Rok Kronaveter (na pripravljalni tekmi z Gorico je bil učinkovit z enajstih metrov), v štajerski prestolnici ostaja Rudi Požeg Vancaš, znova pa se je tja vrnil Jan Mlakar, ki pri Brigthonu ni dočakal svoje priložnosti. Tu sta seveda še Aljoša Matko in Martin Kramarič, ki se vračata s posoje pri Bravu.

Ali ste vedeli?

Na reprezentančnem seznamu za septembrski tekmi z Grčijo in Moldavijo se je znašlo kar pet "Mariborčanov". Poleg Nemanje Mitrovića, ki je aktiven član vijoličastih, so Kekovo vabilo prejeli še Petar Stojanović, Erik Janža, Rajko Rep in Damjan Bohar. Vsi štirje so dres Maribora nosili v preteklosti; Rep se je s Štajerci razšel že davnega leta 2013, Stojanović, Janža in Bohar pa so večkratne prvake zapuščali v letih 2016, 2017 in 2018.

ALUMINIJ

Prepoved nastopa: /

Kidričani so, potem ko so bila nekaj časa v igri najvišja mesta in z njimi Evropa, prvoligaško sezono končali na petem mestu. Rdeče-beli bi se na začetku verjetno rade volje podpisali pod tako solidno uvrstitev, a po 36 odigranih krogih v kidriških ustih ostaja grenak priokus. Aluminij je imel v rokah še precej več kot sredino lestvice, razmišljal je o tretjem, evropskem mestu, nato pa je v pokoronskem delu sezone vse splavalo po vodi. Peklenski ritem, ki smo ga spremljali v finišu tekmovanja, je za četo Slobodana Gruborja predstavljal prevelik zalogaj. Ob tem so med spomladanskim premorom "zaspali" še nekateri nosilci štajerske igre in rezultat je bil na dlani. Lahko šumarji ta konec tedna v Ljudskem vrtu zakuhajo presenečenje?

Kdo je vroč?

Kidričane so med premorom dodobra "obrali". Nekaj nosilcev igre je zapustila šumo - že pozimi je odšel Dejan Petrovič -, v Dresden se je po posoji vrnil Luka Štor, v zadnjih tednih pa so dres Aluminija med drugimi slekli še Matic Vrbanec, Ante Živković in Ilija Martinović, ki sicer ni igral že vse od zime. V nedeljo bodo morali Mariborčani nekaj več pozornosti nameniti Nikoli Leku in Mihaelu Klepaču, ki zaenkrat ostajata v rdeče-belem.

Ali ste vedeli?

Aluminij in Maribor sta med premorom "izmenjala" nogometaša. V Maribor je odšel Ilija Martinović, ki s Kidričani ni dosegel pravega sporazuma. Črnogorec je na nedavni prijateljski tekmi z Gorico že nastopil v prvi postavi vijoličastih. V drugo smer je odpotoval Aljaž Cotman, dolgoletni rezervni vratar najtrofejnejšega slovenskega kluba bo odslej branil mrežo šumarjev.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA