Pred tekmo: Maribor - Gorica

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog

MARIBOR - GORICA

27. maj 2018, ob 16.00

Neposredni prenos: POP TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečen obisk: 3.333 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 13 evrov (v predprodaji 9 evrov)
- mladostniki do 15. leta: 7 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- tribuna jug: 4 evre (v predprodaji 2 evra)
- tribuna jug brez članske izkaznice: 10 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- družinski sektor: odrasli 10, otroci 5 evrov

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Mitja Viler in Luka Zahović

Maribor ali Olimpija? Komu bo po zadnji tekmi letošnje izvedbe Prve lige Telekom Slovenije pripadel naslov državnega prvaka? Štajerci v zadnjem krogu prvenstva potrebujejo tudi domžalsko pomoč, saj za vodilno Olimpijo zaostajajo za dve točki. Za vijoličaste šteje zgolj ljubljanski poraz, saj je zadnja zmaga Olimpije v Ljudskem vrtu tehtnico nagnila v korist Ljubljančanov. V štajerski prestolnici bodo tako z zanimanjem spremljali tudi dogajanje v Domžalah, Darko Milanič pa bo s svojo zasedbo napadel Gorico. Mariborski strateg bo imel nekaj preglavic pri sestavi moštva, saj bo pogrešal kaznovana Mitjo Vilerja in Luko Zahovića. Slednji je v nadaljevanju sezone v izjemni formi, saj je spomladi dosegel že 18 zadetkov, s »hat-trickom« v knežjem mestu pa se je povzpel na vrh ligaške lestvice strelcev. Spomladi sta od mariborskega napadalca učinkovitejša zgolj velika Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, zato bo zanimivo videti, kdo bo v nedeljo vstopil v čevlje vijoličaste številke 11.

Darko Milanič, trener Maribora: »Kolikor je zahtevno, je preprosto. Moramo zmagati! Pri nas ni nobene preračunljivosti. Svoje delo moramo opraviti, se pa zavedamo, da ne bo lahko. Goričani se znajo braniti in biti učinkoviti v napadu, včasih so naše tekme šle tudi v drugo smer. Narediti moramo svoje in upati, da bo tudi v Domžalah zmaga ostala doma.«

Kdo je vroč?

Zahović je pred tedni blestel tudi v Novi Gorici, kjer so se Mariborčani veselili zmage z izidom 0:6. Na severu Primorske se je prvenca v mariborskem dresu razveselil tudi Saša Ivković, ki je s tretjim golom sezone tlakoval pot do zmage v Celju. V hrvaškem Vukovarju rojeni Srb se je v Ljudski vrt preselil med tekmovalnim premorom in se spomladi hitro učvrstil v enajsterici Darka Milaniča, čeprav ga je med pripravljalnim obdobjem ovirala poškodba. Nekdanji up Partizana je odigral 15 srečanj, s tremi goli pa je dokazal, da se izredno dobro znajde tudi pred golom nasprotnika.

Ali ste vedeli?

Pristaši Maribora nimajo najbolj prijetnih spominov na sezono 2003/04, ko so prav Goričani prekinili sedemletno vladavino vijolic. Omenjena sezona je sicer postregla z enim od najbol napetih končnic, saj so bili pred zadnjo tekmo sezone v igri za naslov še tri moštva. Poleg Gorice in Maribora še Olimpija. Pred zadnjo tekmo je najbolje kazalo Mariboru, ki pa se je opekel v soboški Fazaneriji, priložnost pa so zagrabili Goričani, ki so ugnali Koper in tedaj pričeli svojo ero treh zaporednih naslovov. Letošnja sezona je sicer osma v 27-letni zgodovini slovenskega prvenstva, ko bo o naslovu prvaka odločal zadnji krog. Bo Ljudski vrt po zadnjem sodniškem žvižgu slavil novo lovoriko?

 

GORICA:

Prepoved nastopa: / Tudi četa goriškega stratega Mirana Srebrniča se v štajersko prestolnico ne odpravlja brez tekmovalnih ciljev. Primorci si lahko z nekaj sreče še vedno zagotovijo četrto mesto. Vrtnice bi za takšen scenarij potrebovale presenečenje v Ljudskem vrtu in pomoč kranjskega Triglava. Gorenjci bodo v Velenju napadli potrditev devetega mesta, Gorici pa bi pomagala zgolj kranjska zmaga. Bežen pogled na zgodovino sicer razkriva, da so sinje-modri s 47 gostovanj v štajerski prestolnici prinesli osem zmag, gostitelji so se veselili 33-krat. Mariboru so pripadli tudi vsi trije obračuni v letošnjem prvenstvu. Marcos Tavares in soigralci so v 270 minutah zabili 11 zadetkov, najtesnejši pa je bil razplet jesenskega dvoboja v Ljudskem vrtu. Domača zasedba je z goloma Damjana Boharja povedla v 43. minuti, a je Kyrian Nwabueze z golom v četrti minuti izenačenja izničil domačo prednost. Sledila je napeta končnica, ki jo je dve minuti pred zadnjim sodniškom žvižgom odločil že omenjeni Tavares. Kako napeto bo v nedeljo?

Miran Burgić, napadalec Gorice: »Nedeljski obračun v Mariboru ima prav drugačno noto, saj smo z zmago ostali v igri za četrto pozicijo. Sedaj bo veliko lažje črpati motivacijo za ta nastop. Zavedamo se, da nas čaka težka naloga. Tudi Maribor bo šel na polno, ker potrebuje zmago za upanje na naslov. Takšne tekme se vsi veselimo. Stadion bo poln, pričakujemo pravi nogometni praznik, kar je tudi neka nagrada za vse nas.«

Kdo je vroč?

Tekma v Mariboru bo nekaj posebnega tudi za Mirana Burgića. Izkušeni napadalec bo s koncem sezone sklenil bogato nogometno pot, nekdanji reprezentant pa bi si težko zaželel lepšega slovesa. Nogometaš, ki je zrasel v Zagorju, a se kot najstnik z družino preselil v Novo Gorico, je v sredo znova pokazal, da bo Miran Srebrnič poleti izgubil izjemno pomembno orožje. Najboljši strelec sezone 2005/06 je bil osrednji junak domače zmage v dvoboju z Ankaranom Hrvatini, potem ko je za hrbet Primoža Bužana pospravil dva zadetka in podal za gol Jana Humarja.

Ali ste vedeli?

Goriški klub bo poleti krenil že v 28. prvoligaško sezono, še pred odhodom v Maribor pa člane društva čaka občni zbor. Člani kluba se bodo v petek popoldne zbrali v veliki sejni dvorani Mestne občine Nova Gorica. Večjih sprememb ne gre pričakovati, saj so se na dnevnem redu znašle točke kot so poročilo o poslovanju društva, finančno poročilo, letni delovni program ter poročila disciplinske komisije, izvršnega in nadzornega odbora.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.05.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor kljub zmagi ostal praznih rok
    Nogometaši Maribora so v 36., zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Gorico z 2:0 (2:0).

DELI NA