28.04.2022 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Koper

Prva liga Telemach, 33. krog

MARIBOR - KOPER

30. april 2022, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev 

Cena vstopnic:
- odrasli: 12 evrov
- otroci do 15 let: 6 evrov
- odrasli (družinski sektor): 9 evrov
- otroci do 15 let (družinski sektor): 4 evri

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Vrhunec 33. kroga Prve lige Telemach bo spopad vodilnih klubov prvenstva. Maribor ima pred dvobojem s Koprom zgolj točko prednosti pred kanarčki, ki so se tudi po preboju v pokalni finale razveselili nove zmage. Olimpija na Bonifiki ni pomagala štajerskemu rivalu, saj so točke ostale v Kopru, Mariborčani pa so se dan prej razveselili tesne zmage v Sežani. Kraševce je kar štirikrat rešil okvir gola, Ažbe Jug pa je že v prvem polčasu zaradi poškodbe sklenil tekmo. Za preobrat vijoličastih sta v nadaljevanju poskrbela aduta s klopi. Domačo prednost je najprej izničil Rok Kronaveter, nato pa je s praktično prvim dotikom žoge za slavje Maribora zadel še legendarni Marcos Tavares. Nasmejani kapetan je tako znova sijal od zadovoljstva, saj je po tekmi v Kidričevem vnovič dokazal, da še ni pozabil zabijati. Bo tudi v soboto jeziček na tehtnici?

Marcos Tavares, kapetan in napadalec NK Maribor: »Koper ima dobro ekipo, s kakovostnimi posamezniki. Predvsem v napadu. Čaka nas zahtevna naloga, a imamo kvaliteto, ki jo potrjujemo s tekme v tekmo. Moramo narediti vse, da ostanemo na vrhu. Posvetili smo se temeljitim pripravam na sobotno tekmo, ko bomo ob znova izjemni podpori s tribun videli nov spektakel v Ljudskem vrtu. Verjamem, da z razpletom po naših željah.«

Kdo je vroč?

Marcos Tavares se je s 159. prvoligaškim golom le še utrdil na vrhu večne lestvice strelcev. Od muh ni niti strelski dosežek Roka Kronavetra, ki se je na 300. prvoligaški tekmi veselil 102. zadetka. Izkušeni Mariborčan lahko že v soboto izenači dosežek štajerskega rojaka Damirja Pekiča, ki je pred leti ravno tako zabijal v dresu 15-kratnih državnih prvakov. Bo Kronaveter v zaključku sezone klubu iz rojstnega mesta pomagal do nove lovorike? Pred leti je že odigral pomembno vlogo pri dveh naslovih Olimpije.

Ali ste vedeli?

Maribor in Koper imata dolgo zgodovino medsebojnih obračunov, sobotni dvoboj v Ljudskem vrtu bo že 88. v Prvi ligi Telemach. Štajerci so v letošnji zasedbi prvoligašev več tekem odigrali zgolj s Celjem. Sobotna tekmeca sta se 44-krat srečala v mestu ob Dravi, ob trenutno vročih Koprčanih pa težko spregledamo podatek, da so vijolice na domači zelenici klonile zgolj štirikrat. Zadnja koprska zmaga v  štajerski prestolnici seže v avgust 2009, v sezono, ko so Primorci slavili za zdaj edini naslov državnega prvaka. Maribor je povedel z golom Dragana Jelića, pet minut po izenačenju Mitje Brulca pa je izid preobrnil Miran Pavlin. V domači enajsterici je tudi tedaj igral Marcos Tavares, v koprski pa Aleksander Rajčević.

 

KOPER

Prepoved nastopa: Ivica Guberac

Visokoletečih kanarčkov niso zaustavili niti zmaji, Koprčani so z enajstmetrovko Kaheema Parrisa preskočili tudi Olimpijo in podaljšali niz zmag. Primorci so se, vključno s pokalno zmago, veselili na zadnjih šestih preizkušnjah, pred tekmo, ki lahko pomembno vpliva na razplet bitke za vrh lestvice, pa jih do vodilnega Maribora loči zgolj točka. Z zmago bi Koprčani prevzeli vodstvo, v zadnjih treh krogih pa bi sami odločali o svoji usodi, v nasprotnem primeru bi bili odvisni tudi od tekmecev Maribora. Obenem Koprčane čaka še pokalni finale z Bravom, verjetno pa ne bomo veliko zgrešili, če bomo zapisali, da bodo rumeno-modri tudi v Mariboru lovili tri točke. Tudi s pomočjo svojih navijačev, saj klub organizira avtobusni prevoz na Štajersko. Kdo bo v Ljudskem vrtu storil korak do naslova?

Zoran Zeljković, trener FC Koper: »Dobro se zavedamo pomembnosti tekme. Kdorkoli bo zmagal, bo storil velik korak k osvojitvi prvenstva. Na srečo smo v položaju, ko smo odvisni od sebe. Verjamemo v naše sposobnosti in našo zmago. Gremo odigrati dobro tekmo in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo.«

Kdo je vroč?

Koprčani resda ne dosegajo toliko golov kot jeseni, nenazadnje pa na tekmah z Olimpijo in Koprom niso zadeli iz igre. Lahko pa Zorana Zeljkovića veseli podatek, da koprska obramba na tekmah z Domžalami, Celjem in Olimpijo ni dovolila zadetka. Zasluge za to ima tudi Aleksander Rajčević, ki se kljub zrelim nogometnim letom uspešno spopada z ritmom zahtevnih preizkušenj. Dolgoletni član Maribora je dvoboj z Olimpijo pospremil s klopi, v soboto pa gre pričakovati, da bo znova dobil mesto na zelenici.

Ali ste vedeli?

Koprčani na zadnjih petih ligaških tekmah niso oddali točke, nazadnje pa so jih v začetku marca porazili prav Mariborčani. Štajerci imajo z dvema zmagama (vsaj trenutno) boljši medsebojni izplen, a se lahko tehtnica v soboto nagne tudi v korist Zorana Zeljkovića in njegovih varovancev. Primorci lahko samozavest iščejo tudi v dejstvu, da letos blestijo tudi na gostovanjih, na 16 tekmah so novembra klonili zgolj v Ljudskem vrtu. Res pa je, da prav zasedba Radovana Karanovića velja za najbolj negostuljubnega gostitelja, Mariborčani so doma dovolili vsega sedem zadetkov.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2022 | Prva liga Telemach
    Derbi za vrh lestvice brez zmagovalca, Maribor ostaja na prvem mestu
    Spopad vodilnih moštev Prve lige Telemach ni dal zmagovalca, Mariborčani pa s točko prednosti pred Koprčani ostajajo na vrhu lestvice. Pred več kot 7.000 gledalci sta padla dva zadetka.

DELI NA