Pred tekmo: Maribor - Mura

Prva liga Telekom Slovenije, 13. krog

MARIBOR - MURA

5. oktober 2019, ob 20.15

Neposredni prenos: Planet TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečni obisk: 3.583 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 13 evrov (v predprodaji 9 evrov)
- mladostniki do 15. leta: 7 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- tribuna jug: 4 evre (v predprodaji 2 evra)
- tribuna jug brez članske izkaznice: 10 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- družinski sektor: odrasli 10, otroci 5 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Zmaga na derbiju je štajersko sezono obrnila na glavo. Točkovni zaostanek, ki so si ga vijoličasti nakopali na začetku tekmovanja, je v nekaj tednih povsem skopnel. Še več, Mariborčani so v soboto skočili na sam vrh prvenstvene razpredelnice. Ne le sami sebi, uspeh in preobrat lahko sicer pripisujejo tudi zaspanosti in nestanovitnosti tekmecev, a to Darka Milaniča in druščine te dni kajpada ne bo zanimalo. Več pozornosti namenjajo bližajočemu se spopadu z Muro, ki utegne povsem premešati položaj v zgornjem delu lestvice. Sobotna tekmeca namreč loči le ena sama točka, hkrati pa jima za vrat dihata še drugouvrščena Olimpija in četrti Aluminij.

Darko Milanič, trener Maribora: "Tekma, ki nas čaka, bo zahtevna, predvsem pa drugačna, kot je bil derbi. Morda ne bo na nasprotni strani toliko individualne kvalitete, bo pa veliko moštvenega duha, strategije, taktične discipline. Z dobrim branjenjem in iskanjem priložnosti za protinapade."

Alexandru Cretu, vezist Maribora: "Imamo res dobro obdobje. Šest ligaških zmag zapored, ob tem že mesec in pol nismo izgubili v prvenstvu. To je odlično za igralce in klub, upam, da se bo serija nadaljevala. Imeli smo slabši začetek prvenstva, ampak sedaj korak za korakom, tekmo za tekmo napredujemo in smo že prvi, kar je odlično. Naslednja želja je jasna: zadržati prvo mesto na lestvici tudi v prihodnje."

Kdo je vroč?

Za enega najspektakularnejših derbijev v zadnjih letih se gre zahvaliti predvsem nekaterim mariborskim nogometašem. Že v prvi minuti je stožiško goliado otvoril Luka Zahović, ko je izkoristil dober predložek Dina Hotića. Gledalci so četrt ure kasneje videli nekaj zelo podobnega, le da se je med strelce vpisal Rok Kronaveter. Bivši zmaj je v 93. minuti izkoristil napako Nejca Vidmarja in odločil derbi, zadnji žebelj v ljubljansko krsto pa je takoj zatem zabil Rudi Požeg Vancaš.

Ali ste vedeli?

V Stožicah je sploh prvič v tej sezoni na zelenico stekel Amir Dervišević. Najboljši asistent prejšnje sezone je večji del letošnje presedel na klopi in tribuni, v izdihljajih večnega derbija pa mu je Darko Milanič le namenil nekaj minut. Visokorasli vezist na igrišču sicer ni imel vidnejšega učinka, a je podatek, da mu vodilni v štajerskem klubu znova zaupajo, pomemben predvsem v luči prihajajočega obračuna s črno-belimi.

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Prekmurci so na obračunih s Celjem in Taborom do treh točk prišli tudi z nekaj sreče, zato se je po remiju v Spodnji Šiški zdelo, da je črno-bele sreča naposled le zapustila. Nato pa so Sobočani navdušili. V Fazaneriji so padle Domžale, ki krizi navkljub še vedno veljajo za enega zahtevnejših tekmecev. Varovanci Anteja Šimundže so rumeni družini zabili tri prekrasne zadetke, svojo mrežo pa ohranili nedotaknjeno. Boljše popotnice za štajersko-prekmurski derbi si v taboru Mure skorajda ne bi mogli želeti. Za dodatno motivacijo pred sobotnim spopadom bo poskrbel položaj na prvenstveni razpredelnici – v primeru zmage se utegne Mura namreč zavihteti kar na prvo mesto.

Ante Šimundža, trener NŠ Mura: "To je za nas privilegij, če se tekma z Mariborom tretira kot derbi. Pomeni priznanje za naše delo, se pa takšnih tekem veselimo. Zaradi takih tekem se trenira, nogomet se igra za gledalce. Najbolj pomembno je, da se psihično in fizično spočijemo zaradi napornega ritma, ki smo ga imeli. Nato se moramo pripraviti na težko gostovanje v Mariboru."

Kdo je vroč?

Proti Domžalam se je med strelce dvakrat vpisal Amadej Maroša, ki je po poletnem slovesu Sirka prvo orožje soboškega napada. Prvi zadetek gre v veliki meri sicer pripisati gostujočemu vratarju, a je bil udarec črno-bele sedemnajstice kljub temu sijajen. Drugič je 25-letnik udaril v 69. minuti, ko je najprej zavrtel Gregorja Sikoška, nato pa suvereno zaključil z levo nogo. Vmes je domžalsko mrežo raztrgal še Nino Kouter, ki je Ajdina Mulalića premagal s topovskim strelom s kakšnih 25 metrov.

Ali ste vedeli?

Pred sobotnim derbijem so v pisarnah prekmurskega kluba povlekli tudi nekaj kadrovskih potez. Sobočani so si za dodatna tri leta zagotovili usluge Klemna Pucka, Žana Karničnika in Nina Koutra. Nogometaši, ki bi se jim pogodbe sicer iztekle ob koncu aktualne sezone, tako pri Muri ostajajo vsaj do 30. maja 2023. Nekaj več skrbi Šimundži povzroča poškodba Alena Kozarja, saj je kapetan in motor sredine igrišča s poškodbo kolena že sklenil letošnjo sezono.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 05.10.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Brez zmagovalca na derbiju kroga
    Nogometaši Maribora in Mure so se v 13. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.

DELI NA